IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатската заводска активност бележи ръст за първи път от 2022 г.

Въпреки че четенето е малко над прага от 50 пункта, с него се слага край на серия от 16 поредни месеца на свиване на активността

17:58 | 01.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Lauren Petracca/Bloomberg
Снимка: Lauren Petracca/Bloomberg

Американската заводска активност неочаквано е отбелязала ръст през март – за първи път от септември 2022 г. насам, благодарение на възстановяването на производството и засиленото търсене.

Измерителят на Institute for Supply Management (ISM) се е повишил с 2,5 пункта до 50,3 пункта миналия месец, показват актуалните данни, цитирани от Bloomberg. Въпреки че четенето е съвсем малко над прага от 50 пункта – който разделя свиването от ръста, с него се слага край на серия от 16 поредни месеца на свиване на активността.

Американската заводска активност неочаквано е отбелязала ръст през март. Графика: tradingeconomics.com Американската заводска активност неочаквано е отбелязала ръст през март. Графика: tradingeconomics.com

Мартенският индекс надмина всички очаквания на икономисти, анкетирани от Bloomberg.

Производството се е възстановило спрямо месец по-рано с ръст от 6,2 пункта – най-големият от средата на 2020 г. На равнище от 54,6 пункта ръстът е бил най-силният от юни 2022 г. насам.

Мярката за нови поръчки също се върна към растежа, след като отчете свиване през февруари. Заетостта в заводите пък е намаляла по-малко през март, отколкото месец по-рано.

„Търсенето остава в ранните етапи на възстановяването, като има ясни признаци за подобряване на условията“, коментира Тимъти Фиоре, председател на комитета на ISM, който се занимава с проучването.

Девет индустрии отчитат ръст през март, водени от сегмента на текстилните фабрики, минералите, които не са метали, производството на хартия и петрола. При шест се наблюдава свиване, включително мебели, пластмаси, гумени продукти и електрическо оборудване.

Данните на ISM показват също, че заводските резерви са намалели с по-бавен темп през миналия месец, отколкото през февруари, докато мярката за потребителския инвентар се е свила по-бързо.

В същото време цените на материалите и други суровини расте, което говори за упорит инфлационен натиск. Измерителят за платените цени се е повишил с 3,3 пункта до 55,8 пункта – най-високото му равнище от юли 2022 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:58 | 01.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още