IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай е повлякъл надолу световното финансиране с рисков капитал в началото на годината

То е намаляло с 30% през първото тримесечие, като продължава спада си

11:21 | 10.04.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Финансирането с рисков капитал на световно ниво е намаляло с 30% през първото тримесечие, като продължава спада си в момент, когато инвеститорите остават предпазливи заради буксуващите икономики и мудния пазар на първични публични предлагания, предава Bloomberg.

Спадът с 40% на финансирането в Китай е тласнало надолу пазара, а САЩ отчитат понижение с 29%, сочат данни на компанията за анализи Preqin. Общото набрано рисково финансиране на световно ниво от стартиращи компании се е свило до 57,8 млрд. долара през първите три месеца.

Данните са сигнал, че инвеститорите са притеснени от забавянето на икономиките и ускоряването на инфлацията и последиците, които те имат върху младите компании. Инвестициите на фондове за рисков капитал в света са намалели миналата година до най-ниското си ниво от 2017 г. насам, въпреки че нови технологии като генеративния изкуствен интелект са привличали финансиране.

В Китай инвестициите в компании за изкуствен интелект почти са се удвоили до 4,2 млрд. долара през първото тримесечие, но общите инвестиции на фондове за рисков капитал в страната са намалели до 11,8 млрд. долара, сочат данните на Preqin. Това е най-ниската сума за тримесечие в доларово изражение от първото тримесечие на 2020 г.

Нагласите на инвеститорите към стартъпи отслабват значително в световен мащаб. Графика: Bloomberg LP Нагласите на инвеститорите към стартъпи отслабват значително в световен мащаб. Графика: Bloomberg LP

Сред най-големите 19 сделки на Китай през първото тримесечие са две инвестиции в стартиращите компании Moonshot AI и MiniMax, всяка от които е оценена на милиарди долари.

Китайското правителство посочи изследванията в модерни направления като изкуствения интелект за приоритет през идните години, като обеща да мобилизира цялата страна в опит да се намали зависимостта от западните технологии. Изкуственият интелекст е особено интересен за Пекин и Вашингтон поради военните и търговските му приложения.

Присъединявайки се към компании от Силициевата долина като Microsoft Corp., китайските технологични гиганти – от Alibaba Group Holding до Tencent Holdings, разработват собствени големи езикови модели и в същото време инвестират в стартъпи като Baichuan и Zhipu.

„Китай смята изкуствения интелект за начин да противодейства на препятствия пред икономическия растеж, включително бавния ръст на производителността и намаляващото население в трудоспособна възраст. Въпреки това прилагането му изисква големи инвестиции и компаниите са изправени пред рискове за изпълнението“, коментира Шон Сион, старши анализатор в Moody’s Ratings.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:22 | 10.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още