IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Четвърти служебен кабинет - умиротворителен или заявка за амбициозен политически проект?

И премиерът, и президентът ще се опитат да запазят балансиран и експертен профил, каза социологът Боряна Димитрова

11:09 | 02.08.22 г. 3
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Четвъртото служебно правителство на президента Румен Радев е по-балансирано, умиротворително. В същото време дава заявка за един доста по-амбициозен и глобален политически проект. Това коментира социологът Боряна Димитрова от "Алфа Рисърч" по БНТ.

Днес управлението на България преминава в ръцете на служебното правителство на Гълъб Донев. Вчера президентът Румен Радев подписа указ за разпускане от днешния 2 август 2022 г. на 47-ото Народно събрание. Държавният глава насрочи и избори за Народно събрание на 2 октомври 2022 г.

Румен Радев назначи служебно правителство от 2 август 2022 г. Държавният глава ще представи задачите и приоритетите на служебното правителство на церемония в Гербовата зала в президентската институция от 13:15 часа.

Създаването на служебни кабинети на често през последната година и половина създава възможност за президента все повече да влияе в политиката и това в дългосрочен план може да доведе до отслабване на партийната система, коментира Боряна Димитрова от "Алфа Рисърч". Според нея партиите трябва да са готови за това в политическите си битки. 

"Президентът би трябвало в тази ситуация да играе ролята на балансьор, на умиротворител. От друга страна, когато с тези служебни правителства и с фигурите, които подкрепя, влиза все пак в определен вид конфронтация с политическите субекти, стои въпросът... Не вървим ли към едно отслабване на партийно-политическата система? Не е тайна, че има разклатено доверие към партиите и ако това продължава, ние можем да преминем лека-полека към заявка за друга формула", каза Боряна Димитрова.

Според нея е важно партиите да се откъснат от своя наивитет и ясно да очертаят къде е политическото партийно пространство и къде е пространството, в което действа президентът. Едно съсредоточаване на властта в един човек, който и да е той, е доста рисково, посочи социологът.

В състава на новото служебно правителство на Гълъб Донев социологът вижда няколко групи, чрез които Радев дава заявка към лявото пространство, но и сериозна опозиция на сегашното ръководство на БСП. "Другите крила са съветници на президента Радев, повече или по-малко известни, както и фигури, които са експертни", обясни социологът.

По думите ѝ не става дума просто за битка срещу Корнелия Нинова - "по-далечната проекция е да се даде по-широко покритие и друг тип представителство на това пространство, друг политически израз на цялото ляво русофилско пространство. Доста по-предпазлив е този път, но много амбциозен. Президентът е доста балансиран, има няколко крила, но заявката е за бъдещ доста по-амбициозен и глобален политически проект. Мисля, че тук политическите партии трябва да са доста внимателни, ако искаме да си устоим парламентарната демокрация", каза Димитрова.

Според нея и премиерът, и президентът ще се опитат да запазят един по-балансиран и експертен профил. Социологът не очаква някакви грандиозни разкрития от служебното правителство. По-големият проблем остава как ще се решат кризите у нас - енергийната и икономическата кризи.

Димитрова не смята, че президентът Радев би тръгнал на директни възобновявания на преговорите за доставки на газ от "Газпром". По-скоро държавният глава би търсил различни алтернативи, за да се получи определено количество газ.

Димитрова очаква ниска степен на чуваемост на политическата кампания преди предсрочните избори. Тогава, когато няма ясна алтернатива кой с кого ще управлява, е нормално да има ниска избирателна активност. Към момента има изравняване на силите и в последните дни от кампанията да не е ясно коя ще бъде първата политическа сила. 

Социологът не очаква много по-висока избирателна активност на предсрочните избори от миналата година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
mrynmryn
преди 1 година
Сядат и се разбират, управляват всички и така. Винаги е най-лесно да викаш отстрани, но никой не иска да поеме отговорност. В момента всяко правителство заменя хора, защото не са от техните и не им върви далаверата и така до следващото. Вероятно трябва да има закон, против тази практика. Да не говорим, че първата година на всяко правителство е в резултат на предходното. Вероятно е добре и да се прекрати професията "депутат", каква реална преценка може да има човек, който от 20 години, не е работил друго? Може да е бил компетентен преди 20 години, но за толкова време, всичко се е променило. И президентството, да се закрие, за какво ни е някакъв турист с ограничени правомощия? Ако ще го караме така, по-добре да си спестим парите от изборите за такъв и просто да пуснем лотария измежду всички кандидати, отговарящи на профила, така всеки ще може да спечели пътуване до няколко държави през годините.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 1 година
кво предлагаш? да няма избори, че да ни е по евтинко :)) .. даже всяка година трябва да има!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
mrynmryn
преди 1 година
Аз не разбрах, защо си мислят, че следващите избори ще доведат до нещо по-различно? Как борят инфлацията, като харчат по 50-70млн за избори? 4 пъти за 2 години са 200млн лева. Нека поне следващите да са от партийни субсидии, защото то вече други не ходят да гласуват, освен членовете на партии, роднините им и платените.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още