IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Интелектуалното смирение е по-важно от интелигентността

То ни помага да разграничим истинските новини от фалшивите, пише колумнистката на Financial Times Джъмайма Кели

09:20 | 11.09.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Какво кара някои хора да вярват в конспиративни теории и фалшиви новини повече от други? Дали заради тяхната политическа или религиозна ориентация? Дали заради липсата на формално образование? Или става дума повече за тяхната възраст, пол или социално-икономически бекграунд?

Наскоро публикувано изследване сочи, че по-важно от който и да е от тези фактори е друга характеристика: степента, в която някой притежава - или не - интелектуално смирение, пише колумнистката на Financial Times Джъмайма Кели.

Интелектуалното смирение може да се разглежда като желание да отчетем собствените си когнитивни ограничения и пристрастия, да признаем, когато грешим, и да бъдем по-заинтересовани от разбирането на истината по даден проблем, отколкото от това да сме прави. Духът на това смирение е добре уловен от цитата, често приписван (вероятно погрешно) на прочутия британски икономист Джон Мейнард Кейнс: „Когато фактите се променят, аз променям мнението си – а какво правите вие, сър?“

В своето изследване Марко Майер и Марк Алфано - учени, които специализират в социалната епистемология (третираща разликата между обоснованото убеждение и мнението – бел. прев.), област в пресечната точка на философията и психологията - установяват, че онези, които притежават тази добродетел, са много по-добри в разграничаването между коректните новини и фалшивите. Учените посочват, че наличието на интелектуално смирение е по-добър показател за способността на някого да устои на фалшиви новини, отколкото който и да е от другите фактори, които са разгледали.

В друго проучване, публикувано миналата година, Майер и Алфано откриха силна корелация (76%) между „епистемичния порок“ (липсата на интелектуално смирение) и вярата в невярна информация относно Covid-19. Следващата най-силна корелация е с религиозността, при умерения коефициент от 0,46. И въпреки че са открили слаба корелация между интелигентността - измерена чрез резултатите от изпити, образователното ниво и представянето на тест за когнитивна рефлексия - и вярата в невярна информация, те казват, че няма връзка между интелигентността и интелектуалното смирение.

„Когато си интелигентен, всъщност можеш да бъдеш по-податлив на определени видове дезинформация, защото е по-вероятно да успееш да обосновеш вярванията си“, казва Майер, който е базиран в Хамбургския университет. Интелектуалното смирение според него е „супер важно… почти като противовес на интелигентността.“

Може да си помислите, че подобна добродетел като интелектуалното смирение би била почти невъзможна за измерване, но работата на Майер и Алфано сочи, че самоотчитаното интелектуално смирение - въз основа на молба към анкетираните да оценят степента, в която са съгласни с твърдения като „Често имам твърдо мнение по въпроси, за които не знам много” - е доста ефективно. И други проучвания показват положителна корелация между самоотчитаното и действителното интелектуално смирение.

Може би се притеснявате, че като се има предвид непропорционалното присъствие на либерали в академичните среди, примерите, използвани в тези проучвания, ще залитнат към десни лъжи или конспирации. Но изследователите казват, че са внимавали да осигурят баланс. В случаите на дезинформация за коронавируса, те са попитали участниците за техните вярвания относно масови въпроси, като това дали сушилните за ръце след миене са ефективни при унищожаването на вируса, вместо по-оспорвани такива, като ефективността на маските и локдауните, или произхода на вируса.

Интелектуалното смирение е важно не само за предотвратяване разпространението на дезинформация. Други проучвания са установили, че то е свързано с така нареченото „амбициозно поведение“, като търсене на предизвикателна работа и упорство след неуспехи, и също така е свързано с по-малко политически „уклон към собствените убеждения“.

Това качество обаче не е лесно за култивиране. Скорошно изследване сочи, че многократното показване на учениците на собствените им грешки, като например включването им в турнири за прогнозиране, може да бъде ефективно. Преди съм казвала, че социални мрежи като Twitter трябва да имат „режим на предизвикателство“, който ни излага на вярвания, които обикновено не срещаме; друг трик може да бъде прилагането на практиката на "втвърдяване на доверието", термин, който изглежда е измислен от блогърката Чана Месингър. Тя го описва като „изкуството да извличаме най-добрия аргумент от отсрещния човек, дори и да не е този, който той представя“ – с други думи, обратното на подмяната на аргумента му с цел отхвърляне.

Разбира се, интелектуалното смирение си има граници: след определена точка то става самозатвърждаващо се и може да ни направи нерешителни. Управлението на държава – дори писането на статия – изисква ниво на убеденост, а понякога това означава малко да се преструвате и да се надявате на най-доброто. Така че трябва да култивираме и други добродетели, като смелост и способност за действие.

Но насърчаването на среда, в която ценим липсата на убеденост и възхваляваме онези, които признават грешките си, е жизненоважно. Да кажеш „сгреших“, и да обясниш защо, често е много по-ценно от настояването, че си „бил прав“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
doba
преди 1 година
Само за протокола: всеки интелигентен човек е интелектуално смирен :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още