IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Републиканската битка за новата външна политика на Тръмп

Перспективата за завръщане на Доналд Тръмп като президент на САЩ накара три републикански племена да се надпреварват с възприятията си

09:12 | 24.12.23 г.
Снимка: Scott Olson/Getty Images
Снимка: Scott Olson/Getty Images

Оранжев призрак преследва Европа – призрака на Доналд Тръмп. Всички сили на стара Европа влязоха в свещен съюз, за да прогонят този призрак. Но от какво точно се страхуват старите сили на Европа не е ясно. С приближаването на президентските избори в САЩ през 2024 г. вторият мандат от външната политика на Тръмп остава призрак без плътност, страшна като идея, размита отблизо. Тръмп е мислител на „голямата картина“, който през президентството си активно презираше детайлите, последователността и дори съгласуваността във външната политика, пишат Маджа Руже и Джеръми Шапиро от European Council on Foreign Relations (ECFR).

Най-различни републикански мозъчни тръстове, включително някои „нови десни“ начинания, наскоро създадени от представители на администрацията на Тръмп, подготвят сценарии, за да запълнят политическите подробности измежду широките щрихи на Тръмп. Те включват програмата Heritage 2025 и платформата за външна политика America First на America First Policy Institute, в който работят бивши служители на Тръмп.

Битката за ума на Тръмп

Всички тези усилия като цяло съответстват на неясната философия на Тръмп, но те все пак се различават по някои доста важни подробности. Тръмп контролира Републиканската партия – и никой републикански интелектуалец не може да направи нищо по въпроса. Въпросът е кой в партията може да контролира външната политика на Тръмп.

Три основни републикански външнополитически лагера или „племена“ водят битката за съзнанието на Тръмп: приматистите (поддръжници на идеята за първенството на САЩ – бел. ред.), приоритизиращите и ограничителите. Доминиращият сегмент във фракцията на Конгреса и сред политическия елит във Вашингтон остават традиционните „приматисти“. Те подкрепят продължаващото лидерство и военно присъствие на САЩ по целия свят. „Ограничителите“, които призовават за радикално намаляване на сътрудничеството на САЩ в областта на сигурността в чужбина, твърдят, че имат подкрепата на републиканската база. „Приоритизиращите“, които искат външната политика на САЩ да се съсредоточи строго върху Азия и Китай, са малцинство както на елитно, така и на народно ниво. Те се присъединяват най-вече към бунта на ограничителите и се надяват да успеят да извоюват изключение за Китай от тенденцията на ограничаване.

Ограничителите са категорични, че САЩ са се променили и повече няма да подкрепят чужди войни или дори ангажименти за сигурност в чужбина. Те смятат, че елитът във Вашингтон, включително традиционните републиканци, са дълбоко встрани от този въпрос и ограничителите ясно усещат политическия вятър в гърба си. Първичната кампания за президент на републиканците досега предполага, че те имат право. Ограничителите“посочват, че в ключови, колебаещи се щати е имало силна връзка между степента за военна жертва на общността и подкрепата ѝ за Тръмп на президентските избори през 2016 г. С други думи, победата в колебаещи се щати като Пенсилвания, Мичиган и Уисконсин изисква подкрепата на значителни общности на ветерани и военни, които са силно скептични по отношение на военните намеси на САЩ в Европа и Близкия изток.

Тази тенденция е в противоречие с приматистичния външнополитически дневен ред, който се основава на вярата в капацитета на САЩ за лидерство и необходимостта от американска власт в множество региони. Приматистите не вярват, че сдържаността или приоритизирането са реална геополитическа опция. Те смятат, че геополитиката неизбежно ще привлече всеки президент обратно в Европа и Близкия изток, както предполагат последните събития, и че простото фокусиране върху Китай и Азия пренебрегва критичните връзки между тези театри.

Битка с дълбоката държава

Всички племена разбират, че, както се казва, „служителите са политика“. Липсата на съгласуваност на външната политика на Тръмп означава, че всеки, който прилага тази негова външна политика, всъщност може да я определя. Наративът на Тръмп наистина показва, че дълбока държавна конспирация от агенти, внедрени в бюрокрацията на Министерството на правосъдието, Министерството на отбраната и дори в Белия дом, е саботирала програмата му при първия мандат – както вътрешна, така и външна.

Така документи като програмата Heritage 2025 са силно фокусирани върху изкореняването на политически пристрастни „актьори на дълбоката държава“ от правителството. В това усилие ограничителите и приоритизиращите, като бунтовници срещу приматистите на политическия елит, имат присъщо предимство. Като цяло те описват бюрократите и дори множество политически назначени през първия мандат като пристрастени към първенството и готови да подкопаят дневния ред на Тръмп. Самият Тръмп многократно е атакувал приматистката идеология, както и някои от приматистите, които самият той е назначил, например бившия началник на кабинета му Джон Кели и постоянния представител в ООН Ники Хейли.

Дневният ред на Heritage 2025 включва планове за цялостно преразглеждане на федералната бюрокрация и „деконструкция на административната държава“, за да се заменят„свързани с политиката“ държавни служители (може би до 50 хил. от тях) „с предварително проверени назначени“, които ще изпълняват надеждно политиките на Тръмп, каквито и да се окажат те. Така тези документи се фокусират върху идентифицирането на потенциални служители на всички нива, обучението им да оцелеят в блатото на федералната бюрокрация и намирането на механизми за гарантиране на тяхната лоялност.

Последици за европейците

Отвъд фокуса върху дълбоката държава, Тръмпистките манифести отразяват усещането, че Америка е поела твърде много ангажименти за сигурност в чужбина и е била използвана от своите съюзници. Ограничителите настояват, че САЩ трябва да преминат от концепцията за „споделяне на тежестта“ (очакването, че съюзниците от НАТО изпълняват ангажиментите си за 2% военни разходи) към „преместване на тежестта“ (минимизиране на ролята на САЩ в НАТО, за да принудят европейците да поемат отговорност за сигурността в Европа).

И ограничителите, и приоритизиращите се противопоставят на по-нататъшното разширяване на НАТО. Те смятат, че европейците никога няма да имат необходимите стимули да се грижат за собствената си сигурност, ако Америка бързо не намали присъствието си в Европа. И те обвиняват администрацията на Байдън, че е обезсърчила европейската стратегическа автономия, като е добавила 20 хил. американски войници в Европа от 2022 г. насам и е увеличила подкрепата за противовъздушната отбрана на САЩ.

Алтернативната програма на ограничителите е да се създаде нова архитектура за сигурност в Европа, която не е фокусирана върху САЩ. Това би означавало изтегляне на повечето американски войски от Европа и преразглеждане на правилата на НАТО, за да се създаде „спящо НАТО“, което ще рече НАТО, ръководено от европейци, в което американците играят само поддържаща роля.

Приоритизиращите обикновено подчертават необходимостта от пренасочване на ресурси от Европа към Индо-Тихоокеанския регион. Те смятат, че е много вероятно да има конфликт в Тайванския пролив, но не очакват Европа да се намеси директно в тайванска криза, нито виждат голяма стойност в интегрираното възпиране, в което Европа би играла роля. По-скоро те очакват европейско участие в усилията на САЩ за технологично сдържане на Китай и европейските военни да запълнят американските военни активи в Европа, ако САЩ трябва да преразпределят активи в Индо-Тихия океан. Интересното е, че според тях отбранителната промишлена база на САЩ е ерозирала до такава степен, че има смисъл да европейците да бъдат тласкани да създават повече европейски оръжия, вместо да продължават да им се казва да купуват американски оръжия, които ще останат в недостиг.

Приматистите са решени да запазят лидерството на САЩ и тяхното присъствие в Европа, но те подчертават, че биха очаквали по-голяма лоялност по въпроса за Китай, няма да подчинят дневния ред за Китай към дневния ред за климата и че като цяло тяхната стратегия, за разлика от администрацията на Байдън, би било да изложат смели позиции и да видят кой ги следва, вместо да преговарят със съюзниците за подход на най-малкия общ знаменател.

Следователно във всички случаи външната политика на САЩ ще се промени драматично, ако призракът на Тръмп приеме телесна форма като следващ президент. От европейска гледна точка ограничителите и приоритизиращите биха разклатили самите стълбове на европейската сигурност в името на това да поставят Америка или Китай на първо място. Приматистите са по-традиционно предизвикателство за европейските политици, но те все още представляват огромна промяна от приятелския към съюзниците подход на администрацията на Байдън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:56 | 24.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още