IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Западните демокрации се борят с липсата на доверие преди следващите избори

Почти всеки седми американец е на мнение, че нивото на демократичност на страната му е намаляла през последните години, показва проучване на Ipsos

13:08 | 11.12.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg
Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg

Мнозинството от избирателите в САЩ, Франция и Великобритания смятат, че техните държави са в по-лошо състояние спрямо преди пет години, сочат резултати от прочуване на Ipsos, до които има достъп Politico. Проучването се е провело в края на септември в Хърватия, Франция, Италия, Полша, Швеция, САЩ и Великобритания.

Почти всеки седми американец е на мнение, че нивото на демократичност на страната му е намаляла през последните години. Същото е усещането и за 73% от французите и около 60% от британците, както и като цяло в страните от Евросъюза, участвали в допитването, където около половината от респондентите са разочаровани от начина, по който "работи" демокрацията в тяхната държава.

Според тях системата работи в ползата на богатите и имащите власт и тя се нуждае от "радикална промяна". Единственото изключение е Швеция, където 58% от хората са на мнение, че системата работи добре и са удовлетворени от своето правителство.

Това проучване е лош сигнал за изборите в САЩ, ЕС и Великобритания, които ще се проведат през следващата година, пише Politico. Европейците избират пряко своите представители в Европейския парламент през май 2024 година и "косвено" председателя на ЕК и комисарите - националните власти издигат кандидатурите, които след това се одобряват от европейските депутати.

Резултатите за ЕС показват много противоположни мнения за състоянието на общността - повечето анкетирани подкрепят съюза, но и смятат, че демокрацията на ниво ЕС е отслабнала. Малцинства в някои от европейските държави коментират, че имат усещането, че имат влияние при взимането на решенията в общността.

В последните години в ЕС има опити да се "демократизира" процеса по избора на председател на ЕК - например партията, която спечели изборите, да издигне собствен кандидат. Досега такава реформа обаче не успява да пробие. През 2019 година например Европейската народна партия (ЕНП), която спечели изборите, опита да лансира своя кандидат - Манфред Вебер, за председател на ЕК, но кандидатурата му беше отхвърлена за сметка на Урсула фон дер Лайен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:08 | 11.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
andy
преди 4 месеца
Объркали сте заглавието. Трябва да е "ЗападнАЛите демокрации...".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 6
khao
преди 4 месеца
строят се частни фабрики с държавна пара, а за хората инфлация и скъпа храна. Още грантове за бизнеса, а социалните услуги намаляват и се влошават като качество... Лекарите-мафия, образование липсва! Така че хората са много прави и не е последните 5, а започна преди 20тина години поне. За това идват на власт дебииили като тръмп и подобни... и ще идват още и ще става още по зле!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още