IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Молбите за обезщетение при безработица в САЩ изненадващо нараснаха

Те все пак остават под психологическия праг от 270 хиляди

16:30 | 13.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Броят на американците, подали нови молби за обезщетения при безработица, се е увеличил повече от очакваното в края на миналата седмица. Данните са допълнителен сигнал, че условията на пазара на труда започват да засягат работещите все повече, тъй като по-високите разходи за заеми, вследствие на затягането на паричната политика от Федералния резерв, намаляват търсенето в икономиката, тласкайки надолу продажбите на компаниите, предаде Ройтерс.

Първичните молби за държавни помощи за безработица са нараснали с 11 хил. до сезонно коригирани 239 хиляди за седмицата, приключила на 8 април. Икономисти, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха техният брой да се покачи до 232 хиляди.

Заявленията обаче остават под нивото от 270 хиляди, чието надхвърляне според икономистите би сигнализирало влошаване на пазара на труда. Докладът за заетостта от миналия петък показа стабилен темп на нарастване на работните места през март и спад на нивото на безработица до 3,5 на сто, докато повишаването на заплатите остава умерено.

Въпреки че откритите работни места спаднаха под 10 милиона в края на февруари за първи път от близо две години, през този месец имаше 1,7 свободни работни места на всеки безработен, което може да улесни някои освободени служители да си намерят работа.

Междувременно бяха публикувани и данните за производствените цени в САЩ през март. Те показаха, че цените на едро са се понижили с 0,5 на сто спрямо предходния месец при очаквания те да останат без промяна, пише CNBC.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:30 | 13.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още