IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на енергийните компании поскъпват на фона на по-евтиния петрол

Хаотичното отваряне на китайската икономика и очакванията за глобална рецесия притискат цената на петрола

11:55 | 10.01.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Акциите на енергийните компании и цените на енергоресурсите се движат в различни посоки в последните месеци. Цената на петрола се върти около нивата от 80 долара за барел, отстъпвайки от средното равнище от 101 долара за барел през 2022 година, докато енергийните компании продължават да са водещи по отношение на ръста в съставите на борсовите индикатори, пише The Wall Street Journal.

Натиск върху цената на петрола оказва до голяма степен хаотичното отваряне на Китай след трите години на строги ограничения заради пандемията от коронавируса. Очакванията за глобална рецесия, която ще свие потреблението, също поддържат цената на енергоресурсите ниска.

И не е само петролът - цената на природния газ в Европа падна до около 70 евро за мегаватчас, тоест до нивата преди Русия да нахлуе в Украйна. Това е над средното за предишни години, но пък е съществено намаление от пика от 350 евро за мегаватчас през август.

На този фон цената на акциите на големите компании се увеличава и те са едни от най-добре представящите се на фондовите пазари в последните месеци. До голяма степен това се дължи на мащабните програми за обратно изкупуване на акции, които гиганти като Shell, BP и Exxon стартираха, събирайки рекордни печалби заради високите енергийни цени, на които бяхме свидетели през повечето месеци на 2022 г.

Според оценките на брокерската компания Bernstein само европейските енергийни компании имат свободни парични потоци в обем от 141 млрд. долара, или почти два пъти повече спрямо 2021 г. Затова те си позволиха да започнат обратно изкупуване на акции на стойност 42 млрд. долара, спрямо 9 млрд. долара през 2021 г. Shell например изкупи около 20% от дневно търгуваните обеми.

В допълнение енергийните компании увеличиха и дивидентите, отбелязва още The Wall Street Journal.

Енергийните цени ще останат високи - Европа ще трябва отново да напълни своите газохранилища за следващия зимен сезон, прогнозира още изданието.Завръщането на Китай на пазара на втечнен газ също може да доведе до увеличаване на цените, тъй като количествата са ограничени - увеличаване на капацитета на терминалите се очаква да се случи едва през 2025 г.

Материалът има информационен характер и не  е препоръка за взимане на инвестиционни решения!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:57 | 10.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още