IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕБВР подкрепя план за 3 млрд. евро за отказ на Северна Македония от въглищна енергия

Към момента въглищата съставляват 40% от източниците на енергия на страната

19:06 | 17.11.23 г.
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Международни кредитори, включително Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и Световната банка подкрепят план за 3 млрд. евро за откъсване на Северна Македония от въглищната енергия, съобщи ръководителката на ЕБВР пред Ройтерс.

Сделката, която се очаква да бъде обявена на климатичната конференция COP28 в Дубай, започваща от 30 ноември, ще очертае план за затваряне на двете въглищни централи на страната и замяната им с 1,7 гигавата възобновяема енергия.

„Въглищата в Северна Македония съставляват 40% от източниците на енергия, затова те са много важни“, коментира президентът на ЕБВР Одил Рено-Басо пред Ройтерс.

„Това е един от примерите за това какво искаме да покажем на COP, да представим този подход и какво може да донесе той, както и ангажимента на страната“, изтъкна тя.

Планът, наречен „Инвестиционна програма за енергиен преход“ (JET-P), следва сходни усилия за по-бързо затваряне на въглищни централи в Южна Африка, Индонезия, Виетнам и Сенегал с подкрепата на правителства, държавни кредитори и частни инвеститори.

Тяхната цена – равносилна на 1500 евро на човек за двумилионното население на балканската страна, показва затрудненията пред много малки или с ниски доходи страни за финансиране на прехода към по-чиста енергия.

Коалиция от страни обяви JET-P сделка за 20 млрд. долара по време на COP27 миналата година, която да помогне на Индонезия да затвори въглищните си централи след обещание за 8,5 млрд. долара през 2021 г. в помощ на Южна Африка да се откаже от въглищата. Но експерти казват, че парите са малка част от необходимото.

През 2018 г. ООН определи столицата на Северна Македония Скопие за най-замърсената в Европа и страната от години работи за отказ от въглищата. Но през 2021 г. тя отвори отново спящата си въглищна централа „Осломей“, за да намали вноса на електрическа енергия. И двете ѝ въглищни централи са застаряващи и работят на лигнитни въглища, най-замърсяващия вид въглища.

Говорител на Климатичния инвестиционен фонд към Световната банка потвърди, че Северна Македония може да получи преференциално финансиране до 85 млн. долара от него и допълни, че инвестиционният план, включително конкретната сума, ще бъдат представени пред ръководния орган на CIF за одобрение в началото на следващата година.

Рено-Басо заяви, че наред с преференциално финансиране на стойност около 300 млн.-400 млн. евро средства ще дойдат и от мултинационални кредитори като Международната финансова корпорация (IFC) и частния сектор.

Говорител на IFC заяви, че зеленият преход, включително в Северна Македония, е един от ключовите приоритети, но допълни, че не е в позиция да потвърждава подробности по плана.

Северна Македония се присъедини към Powering Past Coal Alliance, група страни, ангажирани с отказа от въглищна енергия, през 2021 г. След като първоначалната цел беше процесът да приключи до 2027 г., през януари миналата година крайният срок беше отложен за 2030 г.

Забавянето и планове за отваряне на две нови въглищни централи на фона на притесненията за енергийната сигурност, породени от войната в Украйна, отразяваха подобни действия и на други страни членки на ЕС, но предизвикаха критики от природозащитници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:06 | 17.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още