IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Една от най-дълбоките мини в Европа се превръща в гравитационна батерия

Компанията Gravitricity внедрява технология в бивша финландска мина, за да съхранява зелена енергия, която да връща към мрежата при пиково търсене

07:24 | 08.02.24 г. 1
Снимка: Gravitricity
Снимка: Gravitricity

Една от най-дълбоките мини в Европа, която се намира в покрайнините на малък град във Финландия, е в процес на трансформация в подземно енергийно хранилище. То ще използва гравитацията, за да запази излишната енергия и да я върне към мрежата, когато е необходима, пише Euronews.

Бившата мина „Пихесалами“, в която в миналото се добива мед и цинк, е дълбока повече от 1400 метра, като сега ѝ се предоставя нов живот от базираната в Шотландия компания Gravitricity. Тя е разработила система за съхранение на енергия, която предлага „някои от най-добрите характеристики на литиево-йонните батерии и помпено-акумулаторните водноелектрически централи“.

Как работи гравитационната батерия?

Когато има излишък от енергия - например от вятърни турбини във ветровит ден – системата качва тежести с лебедка нагоре по 530-метровата спомагателна шахта на мината. За генериране на енергия тези тежести могат да бъдат освободени, превръщайки лебедките в генератори, създаващи електричество.

Гравитационната енергийна система ще може да съхранява 2 MW мощност и да се интегрира в местната енергийна мрежа.

Проучване, публикувано от екип от международни изследователи миналия месец, установи, че гравитационните батерии в изведените от експлоатация мини могат да предложат рентабилно, дългосрочно решение за съхранение на енергия, докато светът преминава към възобновяема енергия.

Учени от Международния институт за приложен системен анализ (IIASA) откриха, че изоставените минни шахти по света могат да съхраняват до 70 тераватчаса (TWh) енергия - приблизително еквивалента на глобалното дневно потребление на електроенергия.

Осигуряване на работни места в миньорската общност

Местната общност във финландското градче Пюхяярви е създала компания за развитие, за да насърчи възстановяването на старата мина. Тя е подписала споразумение с Gravitricity за трансформиране на старата шахта в първия пълномащабен прототип на технологията на компанията.

Принцип на действие на гравитационна батерия. Графика: Gravitricity Принцип на действие на гравитационна батерия. Графика: Gravitricity

„Този ​​проект ще демонстрира в пълен мащаб как нашата технология може да предложи надеждно дълготрайно съхранение на енергия, която може да улавя и съхранява енергия по време на периоди на ниско търсене и да я освобождава бързо, когато е необходимо“, изтъква изпълнителният председател на Gravitricity Мартин Райт. „Този ​​пълномащабен проект ще осигури път към други търговски проекти и ще позволи нашето решение да бъде вградено в дейностите по извеждане от експлоатация на мините, предлагайки потенциално бъдеще за тези, които наближават края на първоначалния си експлоатационен живот“, добавя той.

Райт също така изтъква, че се надява проектът да осигури работни места в район, който значително страда от края на минните операции.

Мината е открита през 1962 г., извличайки повече от 60 милиона тона руда през целия си експлоатационен живот. Някога основен работодател в региона, тя преустановява дейност през август 2022 г.

Гравитационната батерия е един от няколкото проекта, управлявани от местната общност, целящи да вдъхнат нов живот на района. Списъкът включва соларен парк, технологични компании и подземна 5G мрежа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:49 | 08.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 4
0pk
преди 2 месеца
Всяка поставена перка да стъпва върху еднокилометров кладенец, а под всеки декар панелки поне по 2 такива. Тогава може и да осъществим така желания енергиен преход. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още