IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съхранението на енергия – диамантът в зелената енергийна корона на Китай

Страната представлява 91% от инвестициите в производствени съоръжения за батерии през 2022 г.

21:10 | 05.07.23 г. 11
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Бизнесът за съхранение на енергия с батерии в Китай процъфтява, тъй като страната продължава бързо да добавя нови инсталации за генериране на вятърна и слънчева енергия, надминавайки предишните рекорди, които беше поставила като водещ световен инвеститор във възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), пише Oilprice.

Китай е готов да похарчи трилиони долари, за да адаптира енергийната си система към нарастващия дял на възобновяемите източници, а съхранението на енергия чрез големи стационарни батерии ще бъде от ключово значение за интегрирането на постоянно нарастващото производство на чиста енергия в енергийните системи.    

И така, съхранението на енергия чрез батерии е в центъра на фокуса на китайския енергиен пазар, където броят на компаниите, регистрирани като фирми за съхранение на енергия, вече достига 109 000.

Батериите и другите форми на съхранение на енергия ще бъдат от решаващо значение за китайците – и за света – да се насочат към по-голямо производство на електроенергия от ВЕИ, тъй като развитите икономики се стремят да се откажат от въглищата.

Междувременно Китай прогнозира пик на своите емисии на въглероден диоксид от енергетиката до 2030 г., като страната цели да постигне климатичен неутралитет до 2060 г.

Но тъй като вътрешните инвестиции във възобновяеми източници нарастват и вече представляват почти половината от глобалните инвестиции в чиста енергия, Китай не може да напредне допълнително без устойчиво съхранение на енергия, за да осигури резерви на фона на променливите вятърни и соларни мощности, които зависят от метеорологичните условия.

Китай няма аналог при разходите за възобновяема енергия

Инвеститори и анализатори са наясно, че Китай е лидер в глобалните разходи за чиста енергия.

Миналата година, когато световните инвестиции в енергийния преход достигнаха 1,1 трлн. долара, с което се изравниха с вложенията в добива и доставките на изкопаеми горива, за първи път в историята Китай се оказа водещата страна за привличане на инвестиции в зелена енергия, отчитайки 546 млрд. долара, или почти половината от глобалното финансиране на такива проекти,  изчислява BloombergNEF (BNEF).

САЩ се нареждат на второ място със 141 млрд. долара привлечени инвестиции. За сравнение, инвестициите в енергиен преход в Европейския съюз (ЕС) за 2022 г. достигат 180 млрд. долара.

Китай също доминира във веригата на доставки при производството на зелена енергия.

Вложенията във съоръжения за производство на батерии и свързаните с тях компоненти формират най-големия дял (45,4 млрд. долара) от общо 78,7 млрд. долара глобални инвестиции в производствени мощности за технологии за чиста енергия. Само Китай представлява 91% от производствените инвестиции през 2022 г., изтъква BNEF.

Бум на съхранението на енергия

В Китай инвестициите в съхранение на енергия растат заедно с тези, насочени към соларните и вятърни мощности. Дори компании от други, напълно несвързани с тези технологии бизнеси, като например фирмите от хранително-вкусовата промишленост, инвестират в стационарни батерии.

В края на 2022 г. общият инсталиран капацитет на Китай за съхранение на енергия, с изключение на помпено-акумулиращите водноелектрически централи, достига 13,1 гигавата (ГВт), което представлява ръст от 128% спрямо предходната година, изчислява China Energy Storage Alliance (CNESA). 

За да поддържа нарастващите, но непостоянни инсталации на възобновяема енергия, Китай ще се нуждае от около 520 ГВт мощности за съхранение до 2030 г., изтъква междувременно Goldman Sachs Research в доклад, публикуван през март. 

Китай разполага с възможности за производство и с контрол върху веригите на доставка, за да постигне самодостатъчност по отношение на лития – ключов елемент при батериите - до 2024 г., което ще намали разходите за батерии, посочва още Goldman Sachs.

И все пак, ускоряващият се темп на изграждане на стационарни батерии в Китай може да премине през цикли на възход и свиване, тъй като различни компании без опит в енергетиката и съхранението на енергия навлизат в индустрията през последните години.

В крайна сметка победителите в дългосрочен план биха били много по-малка група в сравнение със стоте хиляди фирми, които в момента се описват като „компании за съхранение на енергия“, тъй като мащабът и технологията ще отсеят по-слабите играчи, смята анализаторът на Bernstein Нийл Бевъридж.

Друго голямо притеснение за инвеститорите в китайския пазар за производство на чиста енергия е стремежът на САЩ да намалят зависимостта си от Китай във веригата на доставки на чиста енергия, като има риск от евентуална изолацията на Китай, добавя Бевъридж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:14 | 05.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

11
rate up comment 4 rate down comment 5
Tikva007
преди 9 месеца
До: data #10: Рядък случай, когато има някаква истина в написаното от теб в този сайт: категорично не може да се говори за конкуренция между технология, която генерира постоянна, контролирана и прогнозируема с години напред енергия 365/24 и такава със средногодишна надеждност около 150/8, или казано иначе - когато си иска. Съответно и цената е адекватна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 2
data
преди 9 месеца
До: bota156То при 365/24 АЕЦ е неконкурентен , пък ако го строим само за зимата не знам къде ще отиде цената
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 3
bota156
преди 9 месеца
До: dataKo ще чиниш ти зимъска когато сняг забръска?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 3
danchomentata
преди 9 месеца
Еврогеиците мооже и да са измислили като нема индуктивност шо ке станува
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 3
danchomentata
преди 9 месеца
До: data https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0%B5%D0%B7%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BD%D1%81_%D1%82%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%B2
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 2
data
преди 9 месеца
До: danchomentataп.п С разходи от почти 7000 usd / кW . при инвестирането в нови ядрени мощности последните са тотално неконкурентни на ВЕИ . Това без да намесваме ядреният риск .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
data
преди 9 месеца
До: danchomentataА навярно си наясно че дизайна на реакторите тип ВВЕР са патент на прогнилите капиталисти от Уестингхаус :) На руското изобретение РБКМ се нарадвахме всички !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 9
danchomentata
преди 9 месеца
Основното експлоатационно различие между реакторите с графитен забавител (РБМК) и водно-водните енергийни реактори (ВВЕР) е свързано с показателя мощностен коефициент на реактивността. При реактори от типа ВВЕР, каквито са козлодуйските, той е отрицателен, което ще рече, че при нарастване на температурата и топлината в ядрото, независимо от породилата я причина, в реактора настъпват промени, които довеждат до загуба на мощността.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 7
danchomentata
преди 9 месеца
Когато за забавител се използват графитни тухли, при реакторите тип РБМК, като този в Чернобил, с увеличаване на температурата, се увеличава драстично и мощността на реактора. Получава се неограничено нарастване на мощността (разгон). Такива типове реактори е задължително да бъдат подложени на постоянно охлаждане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 10
danchomentata
преди 9 месеца
Сакам да кажа дека Запорожката не може да думне отвътре като Хмелницката и братушките са добре дошли на референдум https://en.wikipedia.org/wiki/Containment_building
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още