IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е в риск да не постигне целите за рециклиране на ЕС

Риск за частично или пълно неизпълнение на целите има за 18 страни членки на съюза

19:19 | 08.06.23 г.
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

България е изправена пред риск да не постигне целите за 2025 г., поставени от Европейския съюз, за подготовка за повторно използване и рециклиране на общинските отпадъци и за рециклиране на отпадъците от опаковки. Това показва нов доклад на Европейската комисия за ранно предупреждение относно напредъка на държавите членки по заложените цели.

Постигането на целта за 2035 г. за депониране на общински отпадъци също буди безпокойство, се казва в доклада.

Според данните процентът на рециклиране на общинските отпадъци у нас през 2020 г. е бил едва 31,5%, докато само след няколко години – през 2025 г., този дял вече трябва да е поне 55%.

По отношение на рециклирането на всички отпадъци от опаковки постигнатият резултат през 2020 г. е бил значително по-добър – 61%, и макар да е доста близо до заложената цел от 65% през 2025 г., от ЕК предупреждават, че и тук България може да не успее да изпълни целта.

Така България се нарежда сред други 9 страни, при които съществува риск да не изпълнят и двете цели за рециклиране — за битовите отпадъци и за всички отпадъци от опаковки до 2025 г. - Хърватия, Кипър, Гърция, Унгария, Литва, Малта, Полша, Румъния и Словакия.

В същото време процентът на депониране на общинските отпадъци у нас е 61%, докато целта за 2035 г. е да е под 10 на сто.

ЕК откроява три основни проблема, свързани с изпълнението на заложените цели в България. На първо място, според ЕК се наблюдава подценяване на генерираните отпадъци от опаковки (по-малко от половината от средните за Европа 79,5 кг/човек спрямо 177 кг/човек през 2019 г.), което може да доведе до надценяване на действителния процент на рециклиране.

В същото време съществува силна зависимост от депонирането и липса на разделно събиране на биологичните отпадъци и свързания с това капацитет за преработка. Не на последно място има твърде малко събирателни пунктове за отпадъци от опаковки и много ограничени икономически стимули за разделно изхвърляне.

ЕК отправя няколко препоръки за това как може да се развие кръговата икономика у нас и да се стигне до изпълняване на целите, като на първо време съветва за повече подкрепа на подготовката за повторно използване на общинските отпадъци и системите за повторно използване на опаковки.

Друга препоръка включва въвеждане на разделно събиране на биологични отпадъци и увеличаване на капацитета за преработка, включително допълнителни мерки за подкрепа на домашното компостиране.

Нужно е и бързо внедряване на национална схема за обратно изкупуване на опаковки за напитки, както и система за плащане въз основа на принципа "плащаш повече, ако изхвърляш повече" в зависимост от теглото или обема за предприятия и домакинства.

Перспективи в ЕС

За още 8 държави членки на ЕС съществува риск да не изпълнят само целта за битовите отпадъци, но не съществува риск за целта за всички отпадъци от опаковки до 2025 г. Това са Естония, Финландия, Франция, Ирландия, Латвия, Португалия, Испания и Швеция.

Единствено девет държави от целия съюз – Австрия, Белгия, Чехия, Дания, Германия, Италия, Люксембург, Нидерландия и Словения, са в процес на успешно осъществяване на двете цели.

 

 

Докладът излиза в момент, когато ЕС се стреми да преразгледа начина, по който борави с отпадъците от опаковки, които се увеличиха до 80 млн. тона през 2020 г. Ходовете за стимулиране на рециклирането на продукти като бирени бутилки срещнаха отпор от някои държави членки. ЕС е подложен на натиск тези правила да бъдат приети преди изборите след 12 месеца, тъй като среща критики относно политиката си за околната среда и климата, пише Bloomberg.

„Все още имаме нарастващи обеми отпадъци, които попадат в инсинератор или се изгарят. Това е най-лошото, което може да се случи“, каза Виргиниус Синкевичюс, еврокомисарят по околната среда, в интервю тази седмица.

Процентът на рециклиране на всички опаковки е спаднал до 64% през 2020 г., което е под целта на ЕС за 2025 г., показва докладът. Той не изследва въздействието на пандемията от Covid-19, която увеличи потреблението на стоки за еднократна употреба.

В някои източноевропейски страни повече от половината от отпадъците завършват в депата, което е най-опасният начин за изхвърляне. Има общо 13 държави, които все още са далеч от целта за изхвърляне на максимум 10% от битовите отпадъци в депата до 2035 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:20 | 08.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

Финанси виж още