В свят, притеснен от надвисналия недостиг на храна заради климатичната криза, сривът на цените на ориза, които сега се приближават до най-ниското си ниво от 18 години, е доказателство, че намесата на правителствата и съвременните земеделски методи могат да спасят положението. Ключът е производителността: повече храна от по-малко фермери, пише колумнистът на Bloomberg Хавиер Блас.
Когато мислим за технологичен напредък, това, което ни идва на ум, са интернет, смартфоните и появата на изкуствения интелект. Земеделието преживя обаче драматична и често пренебрегвана революция в производителността: през последния век добивите на култури се увеличиха драстично.
Добивът на ориз в света през последните близо 50 години (5 тона за хектар). Графика: Bloomberg LP
Оризът е чудесен пример. През 1975 г. фермерите по целия свят са събирали средно по 2,4 тона на хектар. Добивът се е подобрил до 3,8 тона до 2000 г., а днес е почти удвоен до 4,7 тона.
Други култури, от царевица до соя и пшеница, също отбелязват значителни ръстове на добивите, което позволява увеличаване на реколтите дори при по-трудни климатични условия. Тези ръстове могат да бъдат устойчиви.
Пазарът на царевица е също такъв пример за новооткритата ни способност да произвеждаме повече храна. В продължение на десетилетия до началото на 40-те години на миналия век добивите се задържат на около 20 до 30 бушела (1 бушел е малко над 27,2 кг - б.ред.) на акър (малко над 4 дка - б.ред.). От 1945 г. нататък те непрекъснато се подобряват, първо с темп от около един бушел на акър годишно, а скоро след това и с около два годишно. Тази година Министерството на земеделието на САЩ очаква фермерите да съберат близо 189 бушела на акър – рекорд и двойно повече от това, което е възможно преди 50 години.
Всички ние се възползваме от този малко известен бум в производителността. Без него цените на храните щяха да бъдат значително по-високи и по-големи части от света редовно щяха да страдат от глад.
Добивът на царевица в САЩ през последните близо 50 години (200 бушела за акър). Графика: Bloomberg LP
Въпреки това, противопоставянето на съвременните методи на земеделие продължава да се увеличава, често съпроводено с призиви за връщане към отминалите времена: свят със слабомеханизирано земеделие, без торове, пестициди, генетично модифицирани семена или напояване.
Ползите от държавните инвестиции в съвременното земеделие са най-очевидни при ориза, най-важната култура в света за продоволствената сигурност. Макар да е голяма степен пренебрегван от инвеститорите и Wall Street, оризът е основен продукт за половината от населението на света. През последните четири години азиатските и африканските държави се намираха на ръба – опасна смесица от лошо време, протекционизъм и паническо купуване подхранваше инфлационен скок в цените.
В Азия културата би могла да свали правителства: властите наблюдаваха с тревога как регионалният бенчмарк – тайландският бял ориз с 5% съдържание на въглехидрати, поскъпна до 10-годишен връх от 650 долара за тон към началото на 2024 г., което е с над 60% повече от 400-те долара за тон в средата на 2021 г.
Опасенията бяха, че цените могат да се върнат към рекордно високите си нива от над 1000 долара за тон, наблюдавани през 2007-2008 г., когато размирици заради храни имаше от Бангладеш до Сенегал и Хаити. Някои се притесняваха, че това е новото нормално заради въздействието на изменението на климата върху реколтата.
Разбира се, времето оказва ефект, но вместо климатичната криза, основният виновник е периодичното явление „Ел Ниньо“, което нарушава моделите на валежите в Азия. Тревогите, че въглеродните емисии ще направят ориза трайно по-скъп, се оказаха преувеличени.
Сега, когато дъждовете се завърнаха в по-голямата част от Азия, съвременното земеделие е от полза. Светът ще пожъне рекордна реколта от ориз от около 541 млн. тона през 2025-2026 г. За сравнение, това би било двойно повече от реколтата от 1980-1981 г., като в същото време размерите на обработваемата земя не са се променили много. Нищо чудно, че цените спадат.
Светът – и по-специално Азия, може да направи повече, за да удължи бума в производителността. Ключът е да се гарантира, че земеделските производители имат широк достъп до финансиране, за да могат да инвестират в съвременна техника, торове и пестициди. Напояването също е от съществено значение и това изисква публични инвестиции, които също трябва да бъдат насочени към проучвания за подобряване на семената.
Напредъкът в селскостопанската генетика, който може да създаде растения, понасящи както на по-малко валежи, така и на наводнения, трябва да бъде насърчаван, а не забраняван. Китайски учени завършиха опити с нови генетично модифицирани сортове ориз, които дават много надежда; и други в региона трябва да направят същото.
С всеки технологичен напредък крие рискове. Прекомерното торене е един от тях, но това може да се преодолее чрез обучение на земеделските производители да прилагат най-добрите техники. Междувременно, ГМО семената не представляват риск нито за здравето, нито за околната среда, според Блас, който посочва, че те са забранени в голяма част от света без основателна причина.
В доклад от 2010 г. Европейската комисия направи преглед на научни изследвания върху ГМО, проведени в период от над 25 години, като заключи, че „биотехнологиите, и по-специално ГМО, сами по себе си не са по-рискови от конвенционалните технологии за селекция на растения“. Световната здравна организация към ООН кзва, че след няколко десетилетия на отглеждане на ГМО в няколко страни „консумацията на ГМО храни не е причинила никакви известни отрицателни последици за здравето“.
Има и едно последно предизвикателство: по-продуктивното земеделие в крайна сметка означава по-малко фермери. И това не е непременно нещо лошо – Азия и Африка се нуждаят от повече храна, а не от повече хора, които обработват земя. Правителствата трябва да управляват миграцията от селските райони към градовете, от обработката на почвата до заетостта в промишлеността или икономиката на услугите – пътят на забогатяването в Америка и Европа през последните 100 години.
Както показва цената на ориза, науката може да помогне на света да се справи с променящия се климат, без да гладува.


Къде са най-опасните пътни отсечки във Варна
Унгарската МОЛ иска да купи чуждестранните активи на "Лукойл"
Защо плащаме скъпо за храна с неясен произход?
Освен че няма риба, намаляват и рибарите
Наша съседка е най-доброто място за пенсиониране
Дьоре от Hensold: Очаквам стоманено десетилетие
Мозъчни интерфейси и метавселени – докъде стига бъдещето на игрите?
Hensold: Пазарите са водени от настроението
Hensold очаква до 10-15г военните разходи да продължат
Hensold подкрепя някои доставчици на автопроизводителите в Германия
Китайски електромобил се разцепи при странна катастрофа
Един от най-добрите двигатели на Audi навърши половин век
Pininfarina възроди първото поколение на Honda NSX
Японски компании съдят администрацията на Тръмп заради митата
Bosch и Maserati ще спасяват ДВГ с водород
Османската династия ще съди турчин, живеещ в САЩ, представящ се за османски принц
3 зодии с шанс за изненадващи парични постъпления около пълнолунието на 4 декември
Аманда Сейфрид на 40 - актрисата блесна до Сидни Суини на червения килим
Суперхрани, които са бюджетни
Тайланд разреши алкохола от 14 до 17 часа
преди 2 месеца По времето на Чернобил, медиите ни лъжеха че всичко е наред. А политкомисарчетата се ослушваха за престъпмисъл. Сега нищо не се е променило, само лъжите са други, но и ние знаем как работи системата. отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 2 месеца До: 0pk ... Що ве ?! По времето на Чернобил ти харесваше , хем тогава с около 1000 порядъка беше повече , са кво не ти е сгода ?! отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 2 месеца До: гъбко вие там любителите на печени руснаци продължавайте да обогатявате почвата и атмосферата с обеднен уран, пък после идвайте да ни убеждавате, как трябва и с климата да се борим. Банда лицемери :] отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 2 месеца Само да попипам , черешите сладки ли ви бяха тази пролет ?! А кайсиите харесват ли ви тази година ?! Да ви прави впечатление че ги няма ?! Пак !! Сутрешното кафенце добре ли е ?! Все пак сме само в началото , и това с меките ранни овошки и плодове вече ще бъде новата норма , няма връщане назад в настоящето за нас , децата ни , внуците им и ... пра , пра , пра , пра , пра внуците им ... :))) отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 2 месеца Не особено свързани неща са климатичната криза с текущото производство на няколкото основни храни ... Ориз , царевица , соя ... това са ГМОта нямащи нищо общо с предшествениците си , ръсени с пестициди , които в голямата си част са абсолютни забранени за употреба в ЕС поради канцерогенен ефект , и обогатявани прекомерно с торове , защото обикновена почва не може да им осигури необходимите минерали за растеж и развитие на реколтата ... Да са му вкусни и сладки на циклопчето , да си ги папка :))) отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 2 месеца Последните години на рекордни реколти са ЗНАК, че няма никаква КРИЗА, кризата е, че измислиха как да откраднат трилиони под предлог БОРБА С КЛИМАТИЧНИ ПРОМЕНИ, което е точно толкова налудничаво, колкото да объърнем ротацията на луната, ама някак минава... С повече пропагандичка и непрестанни заглавия НЕБЕТО ПАДА отговор Сигнализирай за неуместен коментар