IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нова държавна агенция в Китай започва покупки на желязна руда догодина

Пекин се надява да получи по-голям контрол върху цените с работата на тази структура

17:54 | 16.12.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Новата държавна агенция на Китай - China Mineral Resources Group (CMRG), се очаква да стане най-големият купувач на желязна руда в света още през следващата година. Тогава агенцията ще започне покупки за около 20 от най-големите китайски производители на стомана, съобщава Bloomberg News.

CMRG беше създадена тази година, за да купува суровини за гигантската местна стоманодобивна индустрия в страната, докато Пекин се опитва да увеличи контрола върху природните ресурси, необходими за захранване на икономиката.

Китай обикновено купува около две трети от желязната руда на световния пазар.

Агенцията е започнала да обсъжда договори за доставка с водещите производители Rio Tinto Group, Vale SA, и BHP Group, посочват запознати източници пред медията.

Представители на агенцията са информирали представители на големите миннодобивни компании за намеренията на агенцията. Разговорите са породили безпокойство у висши ръководители, които са притеснени от потенциала Китай да увеличи контрола си върху цените.

Най-големият производител на стомана в света, Baosteel, е разпределил закупуването на повече от половината от своя внос на желязна руда за 2023 г. на новата група, според човек, запознат с въпроса, който е говорил пред Ройтерс в петък.

Представители на компанията не са открити за коментар.

Други производители на стомана също са разпределили значителни обеми от своите покупки на желязна руда, допълва източникът на агенцията.

„Това е политическа мисия“, казва източникът на Ройтерс и добавя, че тя е подкрепена от държавната Комисия за надзор и управление на активите. „Целта на това централизирано изкупуване е да се свалят цените“, посочва още източникът на медията.

Тъй като CMRG поема отговорността само за определени договори, сегашната структура за „срочни“ договори за доставка, при които производителите на стомана правят поръчки на тримесечна база и използват спот индекс за ценообразуване, се очаква да продължи, допълват от Bloomberg.

Rio Tinto и BHP са отказали коментар, от Vale не са отговорили веднага на искане на Ройтерс за коментар, а представител на CMRG не е открит.

Австралийската компания Fortescue посочва, че „продължава да се ангажира конструктивно с China Mineral Resources Group относно начините за сътрудничество“.

Пекин създаде CMRG през юли с регистриран капитал от 20 млрд. юана (3 млрд. долара). Гуо Бин, изпълнителен вицепрезидент на собственика на Baosteel China Baowu Steel Group Co, е генерален мениджър на фирмата, според Tianyancha, китайска онлайн база данни с информация за компанията.

CMRG също се стреми да развива местните ресурси на желязна руда и да наблюдава развитието на мини в чужбина.

Създаването на агенцията се разглежда като опит на Китай да спечели повече влияние върху доставчици като Rio, BHP Group, Fortescue Metals Group, Vale и други и да влияе на ценообразуването.

Главният финансов директор на BHP Дейвид Ламонт казва, че историята е показала, че централизираните покупки на желязна руда не работят. „Ние оставаме скептични относно постигането на заявената от CMRG цел (постигане на по-голям контрол върху глобалното ценообразуване на желязната руда) просто защото търсенето и предлагането са най-критичните двигатели на цените на суровините“, коментира и Дейвид Кашот, директор изследвания на стомана, суровини и миннодобивна дейност в Wood Mackenzie.

Все пак групата може да намали силата на договаряне на глобалните търговци, както и на тези, които работят в тези вериги за доставки, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:54 | 16.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още