IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германците обръщат гръб на икономическите проблеми и празнуват на процъфтяващия Октоберфест

Тази година цената на бирата на прочутото събитие е най-високата до момента

14:21 | 01.10.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Литър бира никога не е струвал толкова много на Октоберфест в Мюнхен. Това обаче не възпира тълпите, чиято готовност да платят 14,40 евро за литър пиво е важно свидетелство за доверието на потребителите в най-голямата икономика на Европа, пише Financial Times.

Йорг Биберник, главен изпълнителен директор на Paulaner, една от най-големите пивоварни в Германия, научава по трудния начин колко голям е Октоберфест тази година. Той се опитва да намери маса за група от приятели една от вечерите, но му казват, че няма шанс. „Всички палатки са напълно резервирани“, коментира той. „И това въпреки инфлацията“.

Биберник разказва това в шатрата на Paulaner – огромна зала на панаирната локация Терезиенвизе в Мюнхен, която ежедневно раздава хиляди литри бира на празнуващите, много от които облечени в традиционно германско облекло. До обяд масите вече са се запълнили и всичко работи на пълни обороти.

Но „до 20:30 ч. нещата наистина са на макс“, коментира Биберник. „Бомбастично е“.

От повече от година Германия се бори с икономически спад, ускорен от огромния скок на разходите за енергия, който попари възстановяването на страната след пандемията.

Очакванията остават мрачни. Съвместна прогноза на водещите икономически мозъчни тръстове в страната в четвъртък показа, че брутният вътрешен продукт ще се свие с 0,6% тази година. През пролетта казаха, че реално ще нарасне с 0,3 на сто.

Оливер Холтемьолер от Института за икономически изследвания в Хале твърди, че германската индустрия и частното потребление се възстановяват „по-бавно, отколкото очаквахме през пролетта“.

Според изследователите упорито високата инфлация вреди на гражданите, нарастващите лихвени проценти са оказали силен натиск върху строителната индустрия, а несигурността, причинена от хаотичните енергийни политики на правителството, влошава настроението в германските заседателни зали.

Все пак има лъч светлина. Според мозъчните тръстове покупателната способност на Германия нараства. Цените на енергията спаднаха от върховете, които достигнаха през 2022 г., а цените на износа се повишиха значително, което показва, че компаниите успяват да прехвърлят увеличенията към своите международни клиенти.

Най-важният фактор обаче е повишаването на заплатите. Доходите като цяло се очаква да нараснат, до голяма степен благодарение на основните помощи за търсещите работа, въведени от правителството в края на миналата година, и увеличението на пенсиите, планирано за 2024 г.

Тези средства ще се усетят значително през втората половина на 2023 г. „и след това още по-силно през следващата година“, твърди Стефан Кутс, директор в Института за световна икономика в Кил.

„Това означава, че повече домакинства ще имат по-голяма покупателна способност, а това, от своя страна, ще стимулира свързаните с потреблението сектори на икономиката“, допълва той.

Данни, публикувани през август, показват, че заплатите в Германия са се повишили с рекорден годишен темп от 6,6% през второто тримесечие. Това е най-високият темп на растеж откакто се води статистика.

Това повиши годишния ръст на заплатите в Германия над нивото на инфлацията на потребителските цени в страната за първи път от 2021 г. Доходите на домакинствата изглежда най-сетне се изравниха с разходите за живот.

„Личното потребление беше много слабо и това предизвика истински проблеми в миналото, особено в началото на годината“, казва Кутс. „Това се променя сега.“

Инфлационният натиск също изглежда намалява, като годишният ѝ процент се понижи до 4,3% през септември, най-ниското му ниво от две години. През август беше 6,4 на сто.

Тазгодишният Октоберфест е доказателство за по-добрите настроения. До средата на събитието около 3,4 млн. души са посетили Wiesn, както е известен на местно ниво. Това е със 100 хил. повече в сравнение с 2019 г., когато гостите похарчиха впечатляващите 1,25 млрд. евро за напитки, храна и развлечения на панаира. Wiesn привлече 1 млн. посетители през първия уикенд, в сравнение с едва 700 хил. души миналата година.

Контрастът с 2022 г. е голям. „Миналата година беше най-ужасното време в моя опит“, споделя Андреас Щайнфат, ръководител на търговията, маркетинга и регионалните марки на Paulaner. „Валя 14,5 от 17-те дни, а температурата никога не се качи над 12 градуса. Трябваше да носим шалове“.

Тази година Мюнхен се радва на лятно време, като слънцето грее почти всеки ден. И все пак цените са на исторически върхове.

„Всичко ще бъде по-скъпо тази година“, казва Биберник. Литър бира струва между 12,60 и 14,90 евро, което е с 6,1% повече от миналата година. Плато със свински джолан, традиционното ястие на Октоберфест, струва 25 евро, спрямо 20 евро през 2019 г.

Производителите на бира казаха, че нямат друг избор, освен да прехвърлят по-високите си разходи на потребители. „Цените на малца и хмела се удвоиха през последните две години“, коментира Кристиан Данке, главният пивовар на Paulaner. Захарта също е по-скъпа, както и цената на алуминия за кеновете.

Никой обаче не изглежда притеснен от допълнителните разходи, казва Биберник, който очаква 7 млн. литра бира да бъдат изпити в хода на 18-дневния фестивал.

„Не мисля, че хората се възпират от високите цени“, коментира той. „Покупателната способност в Мюнхен все пак е около най-високата в Германия, ако не и в Европа.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:45 | 01.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Dani_2077
преди 6 месеца
Е, това е изпитана и ДОКАЗАНА рецепта - удари няколко бири (в нашият вариант - ракии) и проблемите изчезват ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
0pk
преди 7 месеца
Ядат и пият кат за последно? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още