IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дубай става дом на най-голямата вертикална ферма в света

Съоръжението, разположено на над 30 хил. кв.м, е изпълнено с рафтове, на които се отглеждат марули, спанак, рукола и смесени листни зеленчуци

12:29 | 18.07.22 г. 2
<p>
	<em>Снимка: CropOne Facebook Page</em></p>

Снимка: CropOne Facebook Page

Ако влезете в някой супермаркет в Дубай, спанакът по рафтовете вероятно ще бъде от Европа или от още по-далече. Заради ограничената обработваема земя и вода Обединените арабски емирства внасят около 90% от храната си. Но вътре в подобна на склад сграда в близост до летището на Дубай в нова вертикална ферма сега започват да се отглеждат над 900 тона местни листни зеленчуци годишно, пише Fast Company.

Фермата, наречена ECO 1, в момента е най-голямата вертикална ферма в света със съоръжение, разположено на над 30 хил. кв.м и изпълнено с рафтове, на които се отглеждат марули, спанак, рукола и смесени листни зеленчуци.

„Размерът наистина има значение при пространството за отглеждане на храни“, казва Крег Ратайчик, главен изпълнителен директор на Crop One, компания за вертикални ферми, базирана близо до Бостън, която си партнира за фермата с Emirates Flight Catering – компанията, която доставя храната на Emirates Airlines.

Подобно на други закрити ферми новото съоръжение автоматично следи и коригира светлината, влажността, хранителните вещества и други фактори, за да се засили растежа на растенията. Но увеличаването на производството помага да се разпределят разходите на тази технология. „Когато говорите за нещо толкова голямо, икономиката работи добре“, казва Ратайчик. „Затова се оказва много печеливша ферма“.

Съоръжението използва и с 95% по-малко вода, отколкото е необходимо, за да се отглеждат листни зеленчуци навън, и не ползва пестициди или хербициди. Тъй като се отглеждат в контролирана среда и веднага се изпращат в магазините или към авиокомпанията, Ратайчик казва, че няма нужда зеленчуците да се мият преди употреба. Не е изненадващо, че има много по-малко развалена продукция в сравнение с тази, пропътувала хиляди километри.

Въпреки това, макар че пести от гориво, не е ясно как общият въглероден отпечатък се сравнява с вносната храна. Компанията е отказала да сподели детайли за това колко енергия използва фермата (светлината е един от факторите за емисиите на вертикалните ферми, а климатизацията е друг, особено на толкова горещо място, макар че компанията казва, че използва възможно най-ефективни системи). Фермата работи с конвенционална енергия, макар че компанията планира да използва соларна енергия в бъдеще.

Освен това фермата ще доставя съвсем малка част от листните зеленчуци, които почти 10-те млн. жители на ОАЕ консумират всеки ден.

Вероятно обаче и други големи закрити ферми ще бъдат открити в региона скоро. В Абу Даби правителството наскоро инвестира 100 млн. долара в закрити ферми, включително в ново съоръжение за проучвания, работещо за подобряване на методите и технологиите за вертикално отглеждане на зеленчуци.

Някои от уроците може да дойдат от САЩ, където вертикалните ферми също се разрастват: стартъпи като Bowery, Plenty, BrightFarms и други са в процес на разширяване. На световно ниво индустрия за вертикално отглеждане може да се разрасне до 9,7 млрд. долара през следващите 4 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Малки и средни компании виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
Теб кво те бърка как ги хранят инфлуенсърките в Дубай ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
cyclop
преди 1 година
Значи ще използват в бъдеще "соларна енергия" за да превръщат слънчевата светлина в електричество и с това електричество да захранват лампите, които ще светят на зеленчуците... Нищо ненормално бате! Просто НОВОТО НОРМАЛНО
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още