IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Столична община може да придобие частните имоти в Борисовата градина до 5 години

Преработеният проект за подробен устройствен план на парка е достатъчно консервативен, смята главният архитект Здравко Здравков

18:38 | 17.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Wikipedia</em></p>

Снимка: Wikipedia

Подробният устройствен план (ПУП) на Борисовата градина дава възможност Столична община да придобие частни имоти в обхвата на парка в рамките на пет години след влизането му в сила чрез процедури за отчуждаване, съобщи главният архитект на Столична община арх. Здравко Здравков. Сред тях са къпалнята „Мария Луиза“ и Летният театър, частни имоти има и на мястото на бившия Дендрариум и в контактната част със Софияленд.

За целта трябва да се намери правилният механизъм имотите да бъдат върнати на общината, каза арх. Здравков. Проектът на плана предвижда това да става чрез създаване на големи поземлени имоти, в които общината да участва като собственик и така да може да контролира инвестиционната активност в тях.

Има и друго предложение на „Демократична България“ за създаване на по-малки имоти, които да са отредени за социална инфраструктура. Решението кой подход да бъде възприет трябва да бъде взето от експертния съвет по устройство на територията.

„В обхвата на парка има огромен брой частни имоти. Планът ни дава възможност в бъдеще да придобием тези имоти след отчуждаване“, каза главният архитект.

Проблемът с частните имоти в Борисовата градина е част от по-широкия проблем за частните имоти, предвидени за отчуждаване. Анализ на общината е показал, че 45 хил. декара частни имоти са предвидени за отчуждаване с Общия и подробния устройствен план на Столична община. Това са имоти частна собственост, които попадат в терени за първостепенна улична мрежа и за социална инфраструктура като детски градини и училища, както и в терени, предвидени за озеленяване.

„Проблемът не е дали искаме да ги отчуждим, а откъде да намерим финансовия ресурс, за да придобием тези имоти. Касае се за огромен ресурс, който трябва да бъде осигурен в следващите години“, каза арх. Здравков. Той уточни, че годишният бюджет на Направление „Архитектура и градоустройство“ (НАГ) за отчуждаване е между 10 и 20 млн. лв.

Подробният устройствен план на Борисовата градина се изработва вече шеста година от проф. арх. Атанас Ковачев и екипа му и претърпя редица трансформации след проведени обществени консултации. Последно са отразени 29 препоръки на експертния съвет. В новия проект са отпаднали идеите за ново строителство в парка – за създаване на ново климатично училище, за преместване на конната база, за създаване на музей „Зелената памет на София“. Отпаднало е предвидено застрояване на мястото на ресторант „Тенекиите“, а вследствие на постъпили жалби от родители концепцията за създаване на нова алейна мрежа от стадион „Юнак“ успоредно на бул. „Драган Цанков“, която щяла да засегне конната база, също е отпаднала.

„С правилата и нормативите на плана се защитиха всички обекти, които попадат в обхвата на парка. Подобриха се пешеходната и велосипедната свързаност, както и свързаността с останалите квартали. Планът дава по-добри възможности за безконфликтно преминаване на булевардите „Драган Цанков“ и „Симеоновско шосе“, тъй като там са направени пешеходни пасарелки с възможност за пешеходно и велосипедно свързване“, каза арх. Здравков.

Редуцирана е и идеята за атракционна железница, която трябвало да преминава от гара „Пионер“ към НПЗ „Хладилника“. Отпаднало е и изграждането на многофункционална спортна зала на гара „Пионер“ и на нейно място са предвидени открити спортни съоражения като скейтпаркове и открити спортни площадки.

Предвидени са схеми за преместваеми съоръжения, изследвани са нови варианти за трамвайно трасе от Семинарията до „Симеоновско шосе“ или по булевардите „Никола Габровски“ и с развитие до Трети градски ринг по продължението на ул. „Филип Кутев“ към „ГМ Димитров“.

Предвидено е подобряване на инженерната инфраструктура, на водоснабдяването и електрозахранването. Премахва се старото понтонно съоръжение на езерото „Ариана“, възстановява се заведението в „Островчето“. „Атракционът „Кривите огледала“, където водим сериозна битка със собствениците на автокъща „Капитолия“, се запазва и се предвиждат детски площадки“, съобщи арх. Здравков.

По проекта са постъпили 1261 възражения. „1200 от тях са абсолютно еднакви, с идентичен шрифт, сменени са само адресатите, така че реално имаме не повече от 60 възражения по плана“, каза главният архитект. Всички ще бъдат разгледани на заседанието на Експертния съвет, което ще се състои след края на обществените консултации, увери главният архитект.

Възраженията са свързани с искания да не се допуска строителство на нови сгради, намесата в резерватната част да е само за реставрационни и консервационни дейности, да не се допуска формиране на големи имоти с оглед бъдещо отчуждаване, да не се допуска изграждане на буферни паркинги. Хората настояват и да се реши проблемът с частните имоти в обхвата на Борисовата градина и да се определят конкретни обекти за премахване.

По отношение на паркингите главният архитект посочи, че решението на проф. Ковачев за разполагане на два нови паркинга е добро, тъй като ако проблемът с паркирането не бъде разрешен, ще се натоварят прилежащите територии на парка. Проектът предвижда първият паркинг, използващ бившото трамвайно трасе от Телевизионната кула до руското посолство, да е със 104 паркоместа, а още 420 паркоместа са планирани в подземен паркинг под бившата автокъща „Капитолия“. Арх. Здравков подчерта, че и при двата паркинга няма да бъде отсечено нито едно дърво и допълни, че нормите за паркиране в обхвата на парка, предвидени в плана, са в пъти по-ниски от изискванията.

Главният архитект коментира и бъдещето на стадион ЦСКА, като посочи, че още през 2019 г. е издадена виза за реконструкция, която позволява след внасянето на проект, отговарящ на правилата и нормативите за реконструкция, той да бъде разгледан.

Според арх. Здравков проектът за ПУП на Борисовата градина вече е достатъчно консервативен и може да бъде внесен в Общинския съвет след разглеждането му от експертния съвет.

Тази вечер ще се състои последното обществено обсъждане на проекта за ПУП на парка, което ще се предава онлайн. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още