IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Офис сградите в САЩ няма да се възстановят поне до 2040 г.

Стойността на потиснатите активи при бизнес имотите отвъд Океана е нараснала до почти 64 млрд. долара през първото тримесечие

11:30 | 23.06.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Офис сградите в САЩ вероятно няма да се върнат на пиковите си стойности преди пандемията поне до 2040 г., тъй като търсенето на бюра отслабва, сочат прогнози на Capital Economics, цитирани от Bloomberg.

Очаква се цените да намалеят с 35% спрямо връхната им стойност до края на 2025 г. и да се нуждаят от още 15 или повече години за възстановяване, тъй като хибридната работа и работата от разстояние променят недвижимите имоти, счита базираната в Лондон компания за анализи. Това е тенденция, която наподобява срива на търговските центрове с нарастването на електронната търговия.

„Разрушаването и преустройството на най-лошите активи може частично да компенсира последиците върху индексите, отразяващи стойността“, коментира икономистът Киран Райчура. „Но в крайна сметка собствениците на имоти ще трябва да поемат тези разходи, така пътят напред за собствениците на офиси ще бъде труден“, допълва той.

Големи институционални инвеститори, включително Brookfield и Blackstone, вече спряха плащания за някои офис сгради, като избраха този вариант вместо да влагат още пари в губещи имоти.

Офис сгради на стойност около 18 млрд. долара са се считали за потиснати към края на март, съобщи MSCI Real Asstes в доклад от четвъртък. Офиси за общо почти 43 млрд. долара са в риск от спиране на плащанията.

Използването на офиси е едва наполовина от нивото преди пандемията, показват данни на компанията Kastle Systems. Наличните площи за наемане в градове като Сан Франциско и Атланта са нараснали до 30%, съобщи консултантската компания Savills.

Според данните на MSCI Real Assets потиснатите активи се разпространяват в американската индустрия на бизнес имотите, като стойността на проблемните активи е нараснала до почти 64 млрд. долара през първото тримесечие на тази година.

Стойността на потиснатите активи е се е увеличила с 10% през първите три месеца на годината. Задават се и рискове на хоризонта, като бизнес имоти за близо 155 млрд. долара са потенциално проблемни, става ясно още от доклада.

По-високите лихви по кредитите нанасят удар на бизнес имотите, като понижават цените и карат собствениците да избират спиране на плащанията. Голяма част от проблемните имоти са сгради, които се нуждаят от рефинансиране в момент, когато кредиторите затягат кредитирането след срива на няколко регионални банки.

Търговските имоти, включително молове, са най-потиснатият клас имоти с близо 23 млрд. долара потиснати активи, свързани със сектора. Офисите са изправени пред най-голямата вълна падежи по дългове, докато потиснатите търговски площи „изглежда се охлаждат“, пишат авторите на доклада.

Манхатън е най-активният пазар за продажби на потиснати активи със сделки за 2,6 млрд. долара, или 19% от трансакциите в САЩ през 12-те месеца до май. Лос Анджелис е на второ място със сделки за 746 млн. долара, следван от Хюстън с 465 млн. долара, сочат данни на MSCI Real Assets.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:40 | 23.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още