IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Все по-малко млади португалци имат собствен дом, драмата на наемателите в Турция се задълбочава

Дори жителите в богатия Люксембург все по-трудно могат да си позволят собствен дом или жилище под наем

13:49 | 16.10.23 г.
Снимка: Mario Proenca/Bloomberg
Снимка: Mario Proenca/Bloomberg

През последните години жилищните кризи стават все по-разпространени в Европа и засягат страни с различна степен на икономическа стабилност. Португалия, Турция и дори богатият Люксембург се борят с общото предизвикателство да осигурят достъпни жилища за своите граждани, пише Euronews.

Жилищната собственост сред младите хора в Португалия намалява

В Португалия процентът на жилищна собственост сред младите хора е спаднал с 50% за последните две поколения. Макар че 55% от родените между 1977 и 1986 г. португалци са притежавали жилище до достигане на 25-годишна възраст, малко над една четвърт от хората, родени след 1997 г., са успели да го постигнат.

Спадът може да бъде отдаден на криза с недвижимите имоти, която доведе до ръст на цените на жилищата с 8,7% през последните десет години. Въпреки относително високата жилищна собственост от 70% в Португалия тя е движена основно от по-възрастните поколения, докато младите хора трудно могат да си позволят собствен дом.

Гражданите призовават правителството да въведе мерки като финансова помощ за купувачи на първо жилище, строителството на повече достъпни жилища и облагородяването на западнали райони.

Затруднения на наемния пазар в Турция

Ръстовете на наемите в Турция станаха толкова големи през миналата година, че се стигна до прояви на насилие между собственици на имоти и наематели, като местните медии съобщиха за 11 смъртни случая и 46 ранени.

Наемите се повишиха средно със 121% през миналата година, а в големи градове като Анкара и Истанбул те са нагоре със 188 на сто. Това се дължи на много фактори, включително криза с разходите за живот, висока инфлация и приток на хора, напуснали домовете си след опустошителното земетресение в страната през февруари.

Правителството наложи таван на ръста на наемите на имоти от 25% за домакинство и го обвърза с официалния темп на инфлацията за бизнеса. Но според експерти мерките само са засилили напрежението, карайки много собственици на имоти да използват всякакви средства, включително незаконни, за да гонят наематели и да намират други, готови да платят по-високи цени.

През първите шест месеца на тази година са заведени 47 хил. дела заради принудително изгонване от жилището под наем и още 100 хил. други, свързани с незаконно повишаване на наемите, над два пъти повече спрямо същия период на 2022 г., съобщават турски медии.

Дори богатият Люксембург е изправен пред жилищни проблеми

Жителите на Люксембург може да минават за най-богатите в ЕС, но космическите цени на жилищата за покупка и наем в страната правят живеенето в тях почти невъзможно за някои хора.

Паскал Зауру, учителка и майка на три деца, трябвало да чака пет години, преди да получи желаното социално жилище. „На частния пазар наемането на двустаен апартамент струва най-малко 2000 евро, трудно е само с един доход“, казва тя пред AFP по време на неотдавнашна демонстрация в град Люксембург. „Достъпните жилища са малко, особено за млади хора и семейства със самотен родител“, допълва Зауру.

Антоан Паку, изследовател в Housing Observatory - организация, която събира данни, използвани от правителството като насоки за политиката му, подкрепя тези нагласи. „Все повече жители на Люксембург преминават границата, за да живеят в Германия, Белгия или Франция, само защото наемите и цените на имотите там са по-ниски“, отбелязва той.

В столицата новопостроените апартаменти се продават за 13 хил. евро на квадратен метър, а цената на по-старите жилища достига 10 700 евро на квадрат. Средната цена на жилище в Люксембург е 1,5 млн. евро.

Наемите са се повишили с 6,7% между юни 2022 г. и юни 2023 г. и растат много по-бързо от темпа на инфлацията, който е 3,4% през същия период.

Жилищната криза се превръща във водеща тема преди предстоящите парламентарни избори в Люксембург. И двете големи политически партии обещават да предприемат действия за справяне с проблема.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:49 | 16.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още