IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Северозападната част на центъра на София - с най-голям потенциал за развитие

Арх. Георги Кътов за вписването на новите сгради в заобикалящата ги среда

12:30 | 24.10.23 г.
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Северозападната част на центъра на София е най-слабо развита и съответно е с най-голям потенциал за развитие. Това каза в предаването „ИмоТиТе“ на Bloomberg TV Bulgaria арх. Георги Кътов, съосновател на I/O архитекти.

Арх. Кътов и арх. Вяра Желязкова са автори на реализирания проект DOT.Sofia, който получи голямата награда в петото издание на конкурса „Български архитектурни награди“, организиран от Камарата на архитектите в България. Отличената сграда се намира в района на Женския пазар в столицата и включва апартаменти за краткосрочни и дългосрочни наеми, пространства за съвременно изкуство и събития, ресторант за авторска кухня.

Според арх. Кътов районът на Женския пазар е много интересен, а историята и духът му са открили отражение в DOT.Sofia по два начина. „На първо място е изборът на водещия материал за фасадата на сградата – това е специална стомана. В случая ние използваме естествения ѝ вид на ръжда, който парадоксално се свързва с материалността на квартала, тъй като там преобладават червените керемидени покриви и тухлените фасади. Те дължат цвета си на същия железен оксид, от който е направена нашата фасада.“

Другият важен момент е структурата от отварящи се капаци пред прозорците, който дава динамика на фасадата. Когато стаите се използват, капаците се отварят, а когато не се използват – те се затварят. Това следва динамиката на пазарните пространства, които през деня са много оживени, а вечерно време са пусти. Също така най-големият уличен пазар в София преди реконструкцията имаше павилиони с капаци, които се отваряха и затваряха, обясни гостът.

Според арх. Кътов е много важно вписването на един проект в заобикалящата го среда. Съвременната архитектура трябва да отговаря за това новите намеси да развиват средата, а не да я дърпат назад, каза той. Има различни начини за това, ние се опитваме да впишем новите сгради в исторически и културен контекст, обясни архитектът.

По думите му устойчивостта е една от големите теми в съвременната архитектура в световен мащаб. Арх. Кътов посочи, че сградите са сред най-големите консуматори на енергия и съответно там има много голяма възможност за постигане на икономии. По думите му това е по-скоро технически аспект, но има и много неща, които могат да бъдат направени от архитектите – определени форми, например. Той посочи обаче, че устойчивостта е необходимо, но недостатъчно условие за добра съвременна архитектура.

Отварянето на сградите към хората е друга голяма тенденция в архитектурата. Урбанизираната среда трябва да предразполага хората към общуване и по-пълноценно прекарване на свободното време. Може би това предстои да се случи в София, каза арх. Кътов.

„Българските градове имат голяма нужда от развитие на публичната среда, на градските пространства, в посока отваряне към обществото. Не е тайна, че в България от много време не се строят активно обществени сгради, почти не се инвестира във връзката на градовете с природната среда. Така че има огромно поле за промяна“, посочи арх. Кътов.  

"Иска ми се да живеем в градове, които са отворени към хората, а не към автомобилите, в градове, които са свързани с природата", добави архитектът.

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria. 

Всички гости на предаването „ИмоТиТе“ вижте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:34 | 24.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още