IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Почасови бюра, или защо гъвкавите офиси са хит сред бизнеса в света

Нови форми на съвместна работа позволяват на компаниите да разширяват или свиват площите си, когато им е необходимо

14:09 | 28.11.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

За много компании преместването на офиса е стресиращо нарушаване на работния процес. Но компанията What Works Wellbeing, работеща в полза на общностите, го е правила шест пъти през последните осем години, пише Financial Times.

Компанията, която събира и анализира данни за това как да подобряваме благосъстоянието си на работното място, никога не подписва дълги наемни договори и плаща за използването на споделено пространство за централата си в Лондон три дни в седмицата. За месечните „екипни дни“ тя временно се разширява, като наема заседателни зали в сградата и завзема съседни бюра.

„Имаме споразумение с екипите [на другите организации] до нас да заемаме взаимно пространствата си“, казва изпълнителният директор Нанси Хей.

Тя е пионер в гъвкавите офиси. В момент, когато най-разпознаваемият бранд в сектора на споделените работни пространства WeWork фалира след години на лошо управление, моделът, който компанията популяризира, продължава да живее под формата на „гъвкави площи“.

Концепцията се припокрива със съвместните работни пространства, но има по-широко разнообразие от подкатегории – различни видове споделени сервизирани офиси, включително стаи за ръководители, споделяне на офиса в определени времеви интервали и почасови бюра. Докато пространствата за съвместна работа бяха насочени предимно към отделни хора и стартъпи, гъвкавите офиси могат да се харесат и на по-големи, установени компании. Те изглеждат подходящи за обстоятелствата след пандемията в работния живот – компаниите се отказват от фиксирани работни пространства, тъй като работата от разстояние става все по-популярна.

Промените в начина, по който работят хората, вече предизвикаха спад на бизнес имотите.

Свободните офис площи във Великобритания и САЩ остават около рекордните върхове, сочат данни на компанията CoStar. Някои сривове на стойността са забележителни – най-голямата офис сграда в Сейнт Луис, бившата AT&T Tower, която беше продадена за 205 млн. долара през 2006 г., скоро ще бъде продадена на търг с начална цена от 2,5 млн. долара.

Някои опразнени офиси ще бъдат преустроени в жилища, но в много случаи рестриктивните градоустройствени закони или неподходящи сградни структури правят тази мисия невъзможна. Затова ще трябва да се превърнат в офисите на нашето време.

Повечето компании все още искат офис площи, малко са ръководителите, които одобряват работа от разстояние през цялото време. Но наемателите се озовават на пазар на купувачите и не са склонни да подписват наемни договори за пет или десет години, които бяха обичайни преди. Компаниите търсят нова гъвкавост, често чрез „по-кратки наемни срокове и по-големи възможности за разширяване или наемане на цялото пространство“, съобщава консултантската компания CBRE. Свободата на наемателите да напускат офиса след кратко предизвестие също подлага на траен натиск собствениците на имоти да предлагат привлекателни работни пространства, понякога снабдени с фитнес зали и дори детска градина.

За първи път много служители могат да избират офис, чиято локация и култура ги устройва, вместо да пътуват до място, което компанията им е наела години по-рано.

Засега гъвкавите офиси остават рядкост, само 1,7% от общото предлагане на офис площи в САЩ, сочат данните на CBRE.

Но изникват много видове гъвкави площи. Тъй като много служители идват в офиса само за два-три дни в седмицата, някои компании възприемат модела за споделяне на офис площи в определен времеви интервал, като споделят пространството с друга компания, която работи в различни дни.

Има и „гъвкави площи“, които изникват в квартали в покрайнините и малки градове, за да приемат хора, които отскоро са започнали да работят от разстояние и са спрели да пътуват до работното си място. Предполага се, че повечето от тези хора сега работят от вкъщи, но в действителност не вършат от вкъщи голяма част от работата си. Някои работещи от разстояние хора трябва да открият трето пространство заради препълнено жилище, неотзивчив съпруг или съпруга или шумни деца. Работодателите често им помагат да наемат бюро близо до дома си. Spotify, например, предлага на служителите си „членска карта за пространство за съвместна работа, ако искат да работят от офис“.

Хей отбелязва, че моделът е позволил на What Works Wellbeing свободата да се мести лесно, когато нуждите ѝ от пространство се променят. В един случай мениджърът на имота не платил наема и служителите, които пристигнали на сутринта, установили, че офисът е затворен.

Компанията винаги има споделено офис пространство с други организации и това е довело до ценни партньорства.

В идеалния случай съжителстващите в офиса служители споделят едни и същи интереси и дневен ред, позволяващи спонтанен обмен на идеи в неформална комуникация, отбелязва Хей. Нейният екип продължава да сътрудничи с компания за анализи, до чиито служители се озовал по случайност преди години.

„За осем години имахме най-малко шест различни офиса. Смятаме, че е полезно да се разполагаме до хора, които са сходни на нас“, допълва тя.

IWG, която е най-големият конкурент на WeWork в сектора на споделените работни пространства, „започна голяма програма за експанзия и ще добави 1000 пространства в глобалната си мрежа през следващата година, повечето от които в покрайнини и селски райони, а често и в малки градове“.

Компанията планира да отвори „гъвкави площи“ на места като Дестин, щата Флорида (с население от 14 хил. души) и в традиционния железопътен център на Великобритания Крю (55 хил. души). В богатия речен град Хенли на Темза, западно от Лондон, търсенето на гъвкави площи вече се е удвоило, съобщават IWG и консултантската компания Arup.

Гъвкавите площи в тези малки градове имат потенциал да се превърнат в центрове на местните общности, места, където хората да се опознават.

Някои наематели на гъвкави площи ще бъдат стартъпи. Гъвкавостта им позволява да започнат с минимални разходи за офис и след това да се разширят бързо, ако постигнат растеж. Други малки компании може да изберат да споделят гъвкави офиси с подобни на тях компании.

„Ако не сте много служители в офиса, по-безопасно и интересно е да сте около хора“, отбелязва Хей. Жена, която работи до късно в празен офис, може да се почувства несигурна, допълва тя.

По ирония на съдбата WeWork фалира, точно когато споделените, гъвкави офис пространства, в които стана пионер, изглежда се разрастват. Съоснователят на компанията Адам Нойман може да има право, когато заяви този месец: „WeWork не успя да се възползва от продукт, който днес е по-релевантен от когато и да било“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:09 | 28.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още