IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имотният пазар в Германия показва признаци на възстановяване

Обемът от сделки с бизнес имоти в скандинавския регион достигна 10-годишно дъно през 2023 г.

21:05 | 09.01.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Имотният сектор в Германия се насочва към възстановяване през 2024 г., след като обемът със сделки намаля с 57% миналата година, съобщава BNP Paribas, цитирана от Bloomberg.

Сделките с бизнес имоти в Германия са възлезли на около 23,3 млрд. евро през 2023 г. спрямо 54,1 млрд. евро предходната година, отбелязва BNP в доклада си. Обемът нарасна през четвъртото тримесечие спрямо предходните три месеца, като достигна най-високото ниво от края на 2022 г.

Има „явно увеличение“ в подготовката за сделки между октомври и декември, което ще доведе до растящи обеми през 2024 г., коментира Маркус Цорн, ръководител на BNP Paribas Real Estate за Германия, цитиран в доклада. Активността вероятно ще се ускори през второто полугодие, затова ръст на продажбите с 20% през настоящата година е „доста реалистичен“, допълва той.

Сделките с имоти в Германия нарастват през последните тримесечия. Графика: Bloomberg LP Сделките с имоти в Германия нарастват през последните тримесечия. Графика: Bloomberg LP

Германия пострада тежко от спада на имотния пазар, който беше породен от повишаването на лихвите, сложил край на десетилетния бум. Сделките намаляха до най-ниското си ниво от финансовата криза насам, а слабият икономически растеж, продължаващите геополитически кризи и спадащият пазар на труда ще продължат да натежават върху активността.

Продажбите се забавят, тъй като продавачите не са склонни да дадат големите отстъпки, искани от купувачите, но с наближаването на рефинансирането на дълга повече собственици на имоти може да бъдат принудени да излязат на пазара.

Най-големият собственик на жилищни имоти в Германия Vonovia съобщи, че планира да продаде активи, особено бизнес имоти, за да намали дълговото си бреме.

Сходна е картината на пазара на бизнес имоти през 2023 г. и в скандинавските страни. Обемът от сделки с бизнес имоти в региона е намалял до най-ниското си ниво от десет години насам през миналата година. Това означава, че собственици на имоти вероятно ще трябва да се освободят от активи, за да подкрепят финансите си, пише Bloomberg.

През 2023 г. имоти на обща стойност едва 20 млрд. евро са сменили собствеността си в региона, сочат данни на консултантската компания Colliers International. Активността във Финландия е намаляла с 64 на сто спрямо година по-рано, а обемите в Норвегия, Швеция и Дания са спаднали с малко над 50%.

Застоят на инвестиционния пазар е голямо препятствие пред задлъжнели собственици на имоти като Oscar Properties Holding и Samhallsbyggnadsbolaget i Norden, които трябва да се справят със счетоводни баланси, обременени с дълг за милиарди долари, натрупан в ерата на евтините пари. Облигационните пазари са извън обсега на много компании, затова много от тях се опитват да наберат средства чрез банковия пазар, финансиране с акции или продажба на активи.

Жилищните и логистичните имоти са съставлявали 26% от обема от сделки в скандинавския регион, сочат данните на Colliers. Публични сгради, които съставляваха 17% от пазара през 2022 г., са имали дял от едва 10 на сто от обема от сделки през миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:05 | 09.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още