IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръстовете за инвестиции в недвижими имоти в Европа са изправени пред нерадостно бъдеще

Нагласите се влошават, а фондовете са залети от искания от инвеститори да им върнат парите

20:01 | 22.01.24 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Публично търгуваните тръстове за инвестиции в недвижими имоти в Европа, които бяха засегнати от Brexit, Covid-19 и най-агресивния цикъл на повишаване на лихвите в съвременната история, никога не са били толкова нежелани, пише Bloomberg.

Сега, когато потенциалните нови играчи предпочитат по-лесен достъп до финансиране от частни пазари, прогнозите за публично търгуваните имоти са мрачни, коментира анализаторът на Bloomberg Intelligence Сю Мънден.

„Недолюбването от европейски собственици на имоти от 2016 г. насам може да е сигнал за здрача на индустрията, тъй като публичните тръстове за инвестиции в имоти са засегнати от поевтиняване на акциите, а с по-малък ръст от този на бенчмарка Stoxx 600 те не успяват да привлекат инвестиции“, допълва тя.

Тръстовете за инвестиции в недвижими имоти и ежедневно търгуваните имотни фондове помагат на инвеститори на дребно да получат достъп до пазара на бизнес имоти, без да заключват парите си за дълъг срок. Но разминаването между неликвидното естество на недвижимите имоти и ежедневно търгуваните публични компании или фондове създава проблеми за сектора, където цените на акциите изпреварват стойността на активите, тъй като нагласите се влошават или фондовете са залети от искания от инвеститори да им върнат парите.

Книжата на имотни компании, особено на тези във Великобритания, която има един от най-големите пазари на тръстове за инвестиции в недвижими имоти в Европа, се търгуват с големи отстъпки от обявените стойности на активите им през последните години, тъй като поредица от сътресения подкопа доверието. Общата пазарна капитализация на имотните компании в индекса Stoxx 600, която достигна 160 млрд. евро, представлява средна отстъпка от 24% от стойността на активите им.

Анемичната възвръщаемост води до свиване на размера на сектора в сравнение с по-широкия фондов пазар, а това означава, че сега е „малко вероятно да предизвика внимание, тъй като не допринася много за общото представяне на портфейла“, отбелязва Мънден. За да се справи с предизвикателствата, секторът трябва да предоставя по-добър дивидент и ръст на стойността на активите, целейки се в обща възвръщаемост от над 7-8%, счита тя.

Макар че перспективите за понижаване на лихвите повишават цената на акциите на имотните компании през последните седмици, целевите цени на анализаторите остават средно с едва 10% по-висока от сегашните нива. Това означава, че книжата на повечето компании вероятно ще продължат да се търгуват под сегашната стойност на активите им предвид размера на отстъпките, с които се търгуват.

Собственици на имоти реагираха на безразличието на инвеститорите с поредица от сливания, в усилията си да постигнат мащаб и да намалят разходите. Този месец LondonMetric Property прие да придобие LXI REIT, а Custodian Property Income REIT се договори миналата седмица за закупуването на Abrdn Property Income Trust. Shaftesbury Capital беше създаден миналата година чрез сливането на двама от най-големите собственици на имоти в Уест Енд в Лондон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:59 | 22.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
odysey
преди 4 месеца
Започва се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още