IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на урана достигна най-високо ниво от бедствието във Фукушима

Възможността от нови санкции срещу Русия раздвижи пазара, но не се очаква да има недостиг на горива за електроцентрали

10:56 | 11.03.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Централата във Фукушима. Снимка:&nbsp;Toru Hanai/Bloomberg</em></p>

Централата във Фукушима. Снимка: Toru Hanai/Bloomberg

Цената на урана на спот пазара достигна до най-високото си равнище от ядреното бедствие във Фукушима през 2011 г. на фона на притесненията, че санкциите срещу Русия ще се отразят на пазара, съобщава Bloomberg.

Цената на бенчмарка уран Ux U3O8 достигна 59,75 долара за паунд в четвъртък, показват данни, обобщени от компанията UxC LLC. Това е най-високата цена от март 2011 г., когато аварии в централата във Фукушима доведоха до обявяването на седмата степен за риск в международната скала за ядрени събития. Това предизвика хаос в индустрията и сви търсенето на уран, използваното гориво в реакторите.

Към 10 ч. уранът се търгува на цена от 59,15 долара, по данни на Market Insider.

Цената на урана от бедствието във Фукушима насам. Графика: Bloomberg

Белият дом обмисля въвеждането на санкции срещу руската държавна компания за атомна енергия „Росаотм“, което допълнително увеличава притесненията за проблеми при износа на уран от Русия. „Росатом“ е деликатна цел за санкции, тъй като тя и нейните подразделения отговарят за над 35% от обогатяването на уран в световен план. От Русия е дошъл около 16,5% от внесения в САЩ уран през 2020 г.

„Страхът, че доставките от руско ядрено гориво ще бъдат отрязани от Запада (особено САЩ и Европейския съюз) накара купувачите да се обърнат към спот пазара на уран през последните две седмици“, коментира Джонатан Хинце, президент на UxC. „Докато шансовете за бъдещо ограничаване на вноса на руския обогатен уран на запад остават високи, изглежда този натиск в посока нагоре върху спот цената на урана е малко вероятно да намалее“, допълва той.

Фондът Sprott Physical Uranium Trust активно изкупува метала на спот пазара от миналия месец, увеличавайки бичите настроения. Фондът е увеличил притежанията си на уран с над 10% само през последния месец.

Уранът е поредната суровина, чиято цена бе пометена от рали след инвазията на Русия в Украйна.

Въпреки това е малко вероятно да се стигне до недостиг на уран, който да накара ядрените централи да свият производството си, дори и руските доставки да бъдат изцяло изключени от уравнението. Cameco Corp., един от най-големите в света доставчици на уран, може да увеличи добива, ако цените се повишат достатъчно, за да оправдаят допълнителното производство в дългосрочен план, заяви говорител на компанията.

Има „значителен потенциал за увеличаване на производството на уран извън Русия“, коментира Джонатан Коб, старши комуникационен мениджър на Световната ядрена асоциация. „Атомните електроцентрали обикновено имат достатъчно произведено гориво на място, за да се поддържа оперирането за срок от поне година, а в много случаи и дори по-дълго“, допълва той.

В началото на месеца енергийният министър на България Александър Николов заяви, че има и достатъчно свежо ядрено гориво за двата работещи блока на АЕЦ „Козлодуй“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
exmachina
преди 2 години
Ами не се изисква ,,физически капацитет" а научно-технически потенциал а Япония го има в повече от Русия. Япония притежава най мощната АЕЦ в света Кашивазаки-Карива 8 212Mwh.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
Pyramid
преди 2 години
За ДОБИВ на уран -да, истина е, може да се добива повече. Проблемът е в това, че не могат да го обогатяват, както и колкото в Русия. Нямат физическия капацитет за това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още