IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: От адаптацията на икономиката към веригата на доставки зависи дълбочината на рецесията

Откъсването на Китай от света ще има катастрофални последици, но за кратко, прогнозира Алекси Андонов, изпълнителен директор на фонд "Витоша"

21:29 | 23.09.22 г. 4
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

До каква степен световната икономика е адаптивна към прекъсвания във веригата на доставки може да се очаква дълбока или плитка рецесия в САЩ и ЕС. Този коментар в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria направи Алекси Андонов, изпълнителен директор на фонд "Витоша".

Той посочи, че липсата на достатъчно данни за адаптивността на световната икономика и геополитическите рискове затрудняват прогнозите.

Според него най-трудно се предвиждат къде са краткосрочните проблеми във веригата на доставки „откъдето бързо може да спадне инфлацията“, и напомни, че тази част е много по-малко зависима от централните банки.

„Пандемичните ефекти върху веригата на доставки отшумяват, но политиката за нулев Covid в Китай продължава да създава сериозно напрежение, отбеляза Андонов. – Войната в Украйна и напрежението между Китай и Тайван само утежняват положението, като подобни геополитически рискове, които могат да имат дългосрочни ефекти, са били до голяма степен пренебрегвани до момента, в който започнаха да създават огромни проблеми за много бизнеси.“

По думите му в процеса на деглобализация, който е и процес на увеличение на инфлацията, не се произвежда където е най-изгодно, а се търси по-късата верига, което води до покачване на цените.

В анализа си за геополитическата ситуация Алекси Андонов обърна внимание на факта, че зависимостта от Китай и напрежението с Тайван създават най-сериозния риск, като определи ефектите от откъсването на Китай от световната икономическа и финансова система  краткосрочно като“ катастрофални“.

„Няма много данни и за ефектите от геополитическите рискове, така че пазари, централни банки и политици работят малко на тъмно по въпроса, каза Андонов. – Ако Китай бъде изваден от световната система, въпросът преди „кой ще спечели“ сега е „кой колко ще изгуби в краткосрочен план“. Деглобализацията ще спечели, ще има преместване на производства, но и процес на скъсяване на веригата на доставки.“

Андонов смята, че технологичните компании и технологичните решения за скъсяване на веригите ще спечелят най-много от този процес.

Той допусна, че в по-дългосрочен план може да има преосмисляне на инвестиции в Китай заради икономическата и зараждащата се демографска криза в страната, което може да намали зависимостта на останалия свят.

„В следващото десетилетие се очаква драматично намаление на работещото население в Китай и това ще намали икономическата активност“, каза още Алекси Андонов.

Какви са нагласите на инвеститорите след решението на Федералния резерв на САЩ за трето поредно увеличение на лихвените проценти с 0,75%? Какво ще е отражението върху инфлацията в ЕС повишението на лихвите от Европейската централна банка? Ще успеят ли високите цени на енергоносителите да намалят потреблението в Европа? Ще сложи ли край на енергийната криза евентуално решение на Русия за край на войната и увеличение на доставките на газ? Как ще повлияе това на инвестициите в LNG и алтернативно гориво?

Повече за рисковете пред световната икономика може да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:03 | 23.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: khaoнеграмотник*
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: DS66 я, нов неграмотнил на хоризонта...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 4
DS66
преди 1 година
Как ги правят тези неща китайците ? Просто плащат на хора които разбират от икономика и финанси, плащат добре защото имат доларите за това, могат да платят. Така че ето едно нещо в което май САЩ вярват, а те всъщност са майстори които умело ги подвеждат. От поскъпването на долара са спечелили сега толкова много, при тях са натрупани тези 30 трилиона, които в САЩ са дефицит, няма къде другаде да са.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
DS66
преди 1 година
Ефекта от затварянето на Китай ще е към половин век, ако се състои толкова време ще му трябва на Света да се възтанови. Единственно Китай поради положиелния си с десетки трилиони долари търговски баланс към САЩ няма интерес от обезценка на американския дълг натрупан към него. Сега колко е вярно, че искат долара да девалвира и да загуби своя търговски статут..те са последните които биха искали това. Но понеже не искат да се случи, просто мобилизираш отсрещната страна да се бори за техния интерес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още