IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са най-големите агенции за управление на вземания в България 

Очакванията за пазара са 2023 г. да е активна от гледна точка на потенциални сделки, както в сегмента на обезпечените, така и необезпечени портфейли

13:24 | 08.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: flickr.com
Снимка: flickr.com

В условията на засилващи се инфлационни процеси, политическа нестабилност и енергийна несигурност секторът за управление на вземания е една от най-чувствителните точки в икономическия процес. От една страна, ефективното менажиране на задължения се явява гарант за финансовата стабилност, тъй като по този начин средствата се връщат в икономиката, възстановява се ликвидността на компаниите, запазват се работни места, отваря се поле за растеж. От друга, секторът традиционно е обект на дискусия как да се разширят правата на длъжниците, без да се уточнява, че цената за това ще се плаща от изрядните клиенти. По-голямата част от компаниите в сектора са регистрирани към Българската народна банка (БНБ) като финансови институции, а сключените сделки подлежат на строга отчетност към Централния кредитен регистър (ЦКР). 

За да подобрим публичната информираност относно сектора, подготвихме специална класация – ТОП 10 на агенциите за управление на вземания в България. Целта ѝ е да се направи обективна снимка на този сектор и да се очертае полето на дейност на най-големите в него, което на свой ред дава база за експертни и информирани икономически прогнози.

Методологията за подреждане на класацията е прозрачна и обективна – бизнесът на агенциите е оценен на база приходи, активи  и печалба, които взети заедно са показатели за цялостната конкурентоспособност и стабилност на компаниите. Всяка финансова институция, каквито по същество са и тези компании, е законово задължена да отчита приходите, активите и печалбата си, следвайки разпоредбите на Международните счетоводни стандарти. Да се приеме само размерът на активите като водещ критерий за подредбата в класацията обаче би било твърде едностранно. Изкупуването на вземания е свързано с оценка на риска по отношение на възможността на тези активи да генерират възвръщаемост и печалбата показва ясно доколко съответната организация е ефективна, как управлява вземанията и колко пари в крайна сметка връща в икономиката. Ако дадена агенция не е направила добра оценка на портфейл или е неефективна при събирането на задълженията от него, това се явява допълнителен разход за нея, който намалява печалбата от дейността ѝ.  

Всички данни, въз основа на които е подготвена класацията, са официални и публични, публикувани в края на септември в Търговския регистър.

 

От горепосочените имена е редно да споменем, че единствено „ОТП факторинг“ е част от банкова група – „ОТП Груп“, представена на българския пазар от „Банка ДСК“ – и поради тази причина дружеството няма практика да изкупува външни портфейли на различни от ДСК банкови институции. Един от претендентите за челно място в класацията по приходи, АСВ – доскорошна собственост на норвежкия B2Holding – е в процес по закупуване тази есен от местно проектно дружество (SPV), което означава, че вече всички бъдещи сделки по изкупуване ще бъдат финансирани с местни капитали. Като нов собственик на АСВ в публичното пространство неофициално се спряга компания, свързана със СГ Груп – местен играч, развиващ бизнеса си чрез различни дружества освен в сферата на изкупуването на вземания и на бързите кредити, както и лизингова дейност.  Другият претендент за лидер в бранша – ЕОС, част от германската ЕОС Груп – разполага с практически неограничено финансиране за инвестиции в портфейли на местния пазар. Доказателство за това са двете най-големи сделки за покупка на банкови ритейл портфейли от „Юробанк“ през 2016 и ОББ през 2018 г. Компанията има амбиции и в сферата на обезпечените вземания.

Някои от дружествата изобщо нямат практика или силен фокус върху услугата по изкупуване на вземания – какъвто е случаят с германската „Кредитреформ“, специализираща основно в изготвянето на кредитни отчети. Други поставят акцент основно върху изкупуването на обезпечени с имот портфейли – като „Лето“ например, която е част от AG Capital. Фокусът на компанията е върху най-големите градски центрове с ликвидни пазари на недвижими имоти. 

Аналогично, фокусът на АПС е също върху портфейли, обезпечени с недвижими имоти. Данните по финансов отчет от тази година показват обаче, че компанията има изкупени портфейли основно от бързи кредити. Почти същото може да се каже и за „Макроадванс“ – друг играч на българския пазар с чуждестранно участие, фокусиран върху малки банкови портфейли от потребителски кредити и изкупуването на обезпечени вземания. „Фронтекс Интернешънъл“, който се държи от Balkan Accession Fund с основен румънски инвеститор, през последните години не е особено активен на пазара на изкупуване на портфейли, особено при големите сделки. 

Очакванията за пазара са 2023 г. да е активна от гледна точка на потенциални сделки, както в сегмента на обезпечените, така и необезпечени портфейли. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:04 | 07.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още