IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Класическата инвестиционна стратегия 60:40 се разпада

Инвестиционният микс 60:40 е напът да отбележи най-лошата си година от 1937 г. насам, твърдят от Leuthold Group

10:55 | 14.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

66-годишната Сюзън Ходжис и съпругът ѝ решават да изтеглят всичките си пари от пазарите през май. „Можем да поемем само толкова тревоги", казва тя.

Оттогава двойката, базирана в Рио Ранчо, щата Ню Йорк, е върнала част от парите си в акции, но остава предпазлива и държи около 10% от общите си пенсионни средства на пазара. Двойката също така е станала изключително разумна по отношение на това къде и как харчи парите си, като е намалила броя на вечерите навън и е обсъждала онлайн покупките един с друг, преди да действа. 

Пазарната възвръщаемост става все по-важна за американските домакинства, които се опитват да се подготвят за пенсиониране. През 1983 г. 88% от работещите с осигурен от работодателя пенсионен план са имали покритие, включващо пенсия с дефинирани доходи, която осигурява плащания до живот, става ясно от доклад на Центъра за пенсионни изследвания към Бостънския колеж, използващ данни от Федералния резерв.

През следващите десетилетия традиционните пенсии бяха заменени от пенсионни планове от типа 401(к). Към 2019 г. 73% от работниците с план на работодателя са имали само покритие с дефинирани вноски, при което размерът на наличните пари при пенсиониране зависи от това колко са вложили в плана работници и работодатели и как са инвестирани тези пари.

Проучване от октомври на американската Association of Individual Investors установи, че около 62% от портфейлите на анкетираните са в акции, 14% - в облигации и 25% - в парични средства. Това разпределение на акциите съвпада със средното в данните от 1987 г. насам, докато инвеститорите държат малко по-малко в облигации и повече в парични средства, отколкото е дългосрочната норма. 

Никой не знае кога типичният портфейл от акции и облигации ще започне отново да работи, но икономическите перспективи се помрачават. Икономисти, анкетирани от Wall Street Journal, очакват САЩ да навлязат в рецесия през следващите 12 месеца, тъй като забавянето на растежа принуждава работодателите да намалят наемането на персонал. 

За разлика от периода на дотком срива, финансовата криза и първите дни на пандемията, изглежда малко вероятно Фед да се притече на помощ на пазарите, като разхлаби паричните условия. Председателят на Фед Джером Пауъл подчерта необходимостта да продължи да повишава лихвените проценти, за да намали инфлацията, дори това да доведе до известен икономически спад. 

Много финансови съветници предупреждават да не се изоставя подходът на инвестиране в акции и облигации само след една година на необичайно лоша възвръщаемост. Те посочват графики, проследяващи възходящото развитие на S&P 500 през десетилетията, и отбелязват, че в историята инвеститорите, които са купували в края на най-лошите разпродажби, са били богато възнаградени. Всеки, който е влязъл на фондовия пазар в САЩ по време на финансовата криза през 2009 г., би получил възвръщаемост от приблизително 361% през следващите 11 години, което е най-дългият период на растеж на акциите в историята.

Засега някои консултанти напомнят на клиентите си, че е важно да останат диверсифицирани, като например да държат стоки като петрол и благородни метали заедно с акции и облигации, или да държат достатъчно пари в брой, за да покрият предстоящите сметки. 

Ерик Уолтърс, финансов консултант от Гринууд Вилидж, Колорадо, казва, че клиентите му напоследък изглеждат особено трезви. 

„Често започваме срещи и те нервно питат: "Добре ли сме?". ", каза той. „Мисля, че имат предвид страната, икономиката и фондовата борса, а също и себе си лично: Финансово добре ли сме?"

64-годишният Джонатан Боудън от Тексас е запознат с инвестирането. От десетилетия той чете финансови новини, посещава уебинари, организирани от платформата E*Trade на Morgan Stanley, и търгува с опции.

След като се пенсионира през юни 2021 г., той започва да се притеснява, че стремителният ръст на фондовия пазар няма да продължи дълго. Опасенията му се потвърдиха през тази година.

Вместо да си позволи да се вманиачи по това колко зле се справят пазарите, Боудън се връща към предишната си работа като мениджър по снабдяването. Работи на непълен работен ден - точно толкова, колкото да си осигури финансов резерв и да се занимава през седмицата.

„Прекарах 40 години в печелене на тези пари", казва Боудън. „Не искам да ги пропилея“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:58 | 14.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още