IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола продължава възходящото си движение в очакване на срещата на ОПЕК+*

Инвеститорите следят и преговорите в ЕС за поставяне на ценови таван на руския внос на „черно злато“

10:02 | 30.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на суровия петрол продължава възходящото си движение в сряда, след като данните показаха значителен спад в щатските резерви на суровината, а инвеститорите са в очакване на резултатите от заседанието на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, носещи общото название ОПЕК+, което ще се проведе по-късно тази седмица, пише Bloomberg.

Световният бенчмарк Брент поскъпва с 0,84%, или 0,70 долара, до 83,73 долара за барел.

Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) се увеличава с 0,79%, или 0,62 долара, до 78,82 долара за барел.

Американският петролен институт отчете, че щатските запаси са намалели с почти 8 млн. барела миналата седмица, според лица, запознати с данните. Официалната статистика предстои да бъде публикувана по-късно в сряда.

В неделя (4 декември) ОПЕК+ ще проведе заседание, като има спекулации, че картелът отново ще намали добива в опит да се справи със слабостта на пазара. Срещата ще се проведе ден преди Европейският съюз (ЕС) да въведе своите санкции върху руския внос на петрола, въпреки че обсъжданият в последните седмици таван за цената на руската суровина все още не е завършен, а преговорите са в застой.

„Черното злато“ изтрива около 9% от стойността си този месец, като фактор за това са опасенията, че агресивното парично затягане от централните банки изтласква световната икономика към рецесия и може да свие търсенето на енергия. Тези страхове, както и опасенията за търсенето в Китай – най-големият вносител в света – мотивираха ОПЕК+ да одобри намаление в добива миналия месец.

„Въпреки че можем да видим положителна реакция при всякакви индикации за по-нататъшно ограничаване на предлагането от блока, може да отнеме много повече, за да се убедят пазарите в устойчиво обръщане на тенденцията в посока нагоре“, каза Йеап Джун Рон, пазарен стратег в IG Asia Pte. „Перспективите за търсенето ще изиграят ключова роля“, допълни експертът.

Страните членки на ЕС търсят начин да достигнат компромис при определянето на ценови таван за руския внос – идея, предложена от САЩ, като част от санкциите срещу Русия заради инвазията ѝ в Украйна.

*Към 09:51 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:44 | 30.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още