IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Решенията на ЯЦБ смутиха инвеститорите на борсите в Азия

Пазарите реагираха и на протоколите от последното заседание на Австралийската централна банка

13:01 | 20.12.22 г.
Гуверньорът на ЯЦБ Харухико Курода. Снимка: Bloomberg L.P.
Гуверньорът на ЯЦБ Харухико Курода. Снимка: Bloomberg L.P.

Основните борсови индекси в Азия записаха спадове, след като Японската централна банка (ЯЦБ) промени диапазона на допустимите отклонения при кривата на доходността по държавните ценни книжа, запазвайки непроменени ултраниските лихвени проценти, съобщава CNBC.

Токийският бенчмарк на сините чипове Nikkei 225 изтри 669,61 пункта, или 2,46%, от стойността си, понижавайки се до равнище от 26 568,03 пункта.

Индексът Topix отчете спад от 1,54% до 1905,59 пункта.

Стойността на йената нарасна с над 3% спрямо щатския долар до 132,56 йени, достигайки най-високото си ниво за последните над три месеца.

Пазарите реагираха негативно на решението на ЯЦБ да запази лихвите непроменени, като регулаторът обяви, че ще промени своя диапазон за контрол на кривата на доходността. ЯЦБ ще разшири обхвата на колебанията в доходността по 10-годишните японски ДЦК от сегашния минус 0,25%-плюс 0,25% до диапазон минус 0,5%-плюс 0,5%.

Корекцията има за цел да „подобри функционирането на пазара и да насърчи по-плавното формиране на цялата крива на доходност, като същевременно поддържа благоприятни финансови условия“, изтъкват от ЯЦБ.

Междувременно регулаторът предложи да закупи японски ДЦК за 600 млрд. йени с матуритет от една до три години. Преди това ЯЦБ заяви, че ще увеличи покупките на държавни облигации до около 9 трлн. йени на месец от януари до март 2023 г., което е повече от първоначално планираните покупки за 7,3 трлн. йени.

Доходността по 10-годишните японски ДЦК нарасна до 0,455%, достигайки най-високото си ниво от 2015 г. насам.

Гуверньорът на ЯЦБ Харухико Курода заяви, че регулаторът няма да се поколебае да облекчи допълнително паричната си политика, ако е необходимо, тъй като икономиката е изправена пред голяма несигурност.

В Китай континенталният бенчмарк Shanghai composite се понижи с 1,07% до 3073,77 пункта. Индексът Shenzhen записа спад от 1,58% до 10 949,12 пункта.

Хонконгският показател Hang Seng изтри 1,33% от стойността си, понижавайки се до ниво от 19 094,8 пункта.

Основните азиатски борсови индекси в края на редовната търговия във вторник (20 декември). Основните азиатски борсови индекси в края на редовната търговия във вторник (20 декември).

Китайската народна банка запази основните лихви по едногодишните и петгодишните си заеми непроменени през декември. Регулаторът реши да задържи основния лихвен процент по едногодишните заеми на ниво от 3,65% и този по петгодишните кредити на 4,30%, в съответствие с очакванията на анкетирани от Ройтерс икономисти.

Южнокорейският борсов индекс Kospi отчете спад от 0,8% до 2333,29 пункта.

Австралийският измерител ASX 200 се понижи с 1,54% до 7024,3 пункта.

Инвеститорите обърнаха внимание и на протоколите от последното заседание на Австралийската централна банка, които показват, че регулаторът обмисля редица варианти относно своята позиция за лихвата, включително и пауза на повишенията.

В началото на декември централната банка повиши лихвите до 10-годишен връх, като запази прогнозите си, че ще е необходимо още парично затягане, за да се озапти инфлацията – сигнал, който бе приет като леко ястребов от пазарите, очаквали признаци за пауза в краткосрочен план.

На последното си заседание за годината регулаторът повиши лихвата за осми пореден път, като избра ход от 25 базисни пункта до ниво от 3,1%. С това увеличение паричното затягане от май насам достигна общо 300 базисни пункта.

„Бордът разгледа няколко варианта за решение за лихвения процент на срещата през декември: увеличение от 50 базисни пункта; увеличение от 25 базисни пункта; или без промяна в размера“, става ясно от протоколите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:01 | 20.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още