IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола се понижава насред опасения за предлагането*

Това не е изненадаващо, като се има предвид ниската ликвидност и наближаващия празничен период, обясни анализатор

10:28 | 21.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на петрола се понижава в сряда, след като данните показаха спад в щатските запаси на суровината, а рисковете за предлагането се сблъскаха с опасенията около икономическото забавяне, пише Bloomberg.

Световният бенчмарк Брент поевтинява с 0,36%, или 0,29 долара, до 79,70 долара за барел.

Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) намалява с 0,41%, или 0,31 долара, до 75,92 долара за барел.

Според Американският петролен институт щатските запаси на суров петрол са намалели с 3,1 млн. барела миналата седмица, съобщиха лица, запознати с данните. Официалната статистика предстои да бъде публикувана по-късно през деня в сряда.

Руските доставки на „черно злато“ бяха прекъснати през първата седмица след въвеждането на още санкции от Запада, насочени към ограничаване приходите на Москва от петрол – потенциален източник на тревога за правителствата по света. В Северна Америка от TC Energy Corp. отложиха пълното пускане на своя тръбопровод Keystone със седмица.

Суровият петрол все още е на път да отбележи втори пореден месечен спад в цената – първият от 2019 г. насам - докато страховете от рецесия в САЩ и Европа продължават да нарастват, а централните банки – да затягат паричната си политика. Във вторник Японската централна банка (ЯЦБ) изненада инвеститорите, като увеличи тавана за търгуването на 10-годишните японски държавни облигации. Ходът доведе до най-рязкото дневно поскъпване на японската йена от над две десетилетия насам.

Пазарите следят и ефекта от разхлабването на противоепидемичните мерки в Китай, както и предупреждението на Саудитска Арабия, че Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, носещи общото название ОПЕК+, ще остане проактивна и превантивна при управлението на световния петролен пазар.

„Това е модел на задържане при петрола, който не е изненадващ, като се има предвид празничният сезон в края на годината с ниска ликвидност“, обясни Вандана Хари, основателка на Vanda Insights. „Устойчивата тема продължават да са нарастващите опасения за световната икономика“, допълни тя.

*Към 09:56 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:28 | 21.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още