IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инверсията на кривата на доходност на облигациите на САЩ е най-голяма от 80-те години

Доверието на инвеститорите в способността на американската икономика да издържи на допълнителните повишения на лихвите на Фед отслабва

22:10 | 09.02.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Доходността по 2-годишните държавни облигации на САЩ се повиши над тази по 10-годишните, като разликата е най-голямата от 80-те години на XX век насам. Това е знак за отслабване на доверието на инвеститорите в способността на американската икономика да издържи на допълнителните повишения на лихвените проценти от Федералния резерв.

Доходността на по-краткосрочните съкровищни бонове достигна 4,46% по време на сесията и в един момент надхвърли тази на по-дългосрочните облигации с 86 базисни пункта, пише Bloomberg.

Доходността от двугодишните американски съкровищни бонове беше 4,1% на 2 февруари, преди по-силните от очакваното данни за заетостта през януари да предизвикат преоценка на това колко по-висока трябва да е основната лихва, за да задуши инфлацията.

Увеличават се залозите за достигане на основната лихва до около 5,1% през юли.

Сделките с опции тази седмица оказаха голямо влияние върху чувствителната към паричната политика двугодишна облигация, като се предвижда и риск от по-голям ръст на лихвите към 6%.

По-ниската доходност по 10-годишните американски облигации в сравнение с двугодишните облигации означава, че очакванията са паричната политика на американската централна банка да засегне сериозно икономиката.

Част от последното изместване на кривата се дължи на дебюта чрез аукцион в сряда на нова 10-годишна съкровищна облигация, която се търгува при доходност, малко по-ниска от предишната, и следователно при по-широк отрицателен спред спрямо доходността от текущата двугодишна облигация.

„Тенденцията е по-плоска крива и по-голяма инверсия, откакто Фед започна затягането на паричната политика“, коментира Грегъри Фаранело, ръководител лихви за AmeriVet Securities. „Няма нищо, когато гледаме диаграмите, което да казва, че не можем да продължим с инверсията“, допълва той.

Графика: Bloomberg Графика: Bloomberg

Случаите, при които доходността от по-краткосрочните дългови книжа изпреварва доходността от по-дългосрочните, са известни като инверсии на кривата. Те обикновено възникват, когато централните банки са в процес на повишаване на основните лихвени проценти - маневра, която тласка нагоре доходността от краткосрочните облигации, като същевременно натежава върху дългосрочните заради потискането на очакванията за растежа и инфлацията.

След силното търсене на аукциона в сряда спредът между доходността по 2-годишните и 10-годишните американски облигации достигна 1 процентен пункт, казват лихвените стратези в BMO Capital Markets.

Инвеститорите са купили близо 95% от предлагането в търга – рекорд от поне 2003 г., според наличните данни.

Данните за потребителските цени за януари, които ще бъдат публикувани на 14 февруари, могат да бъдат решаващи за кривата, допълва Фаранело.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:17 | 09.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още