IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Morgan Stanley: Акциите пренебрегват реалността на Фед

Макар да има признаци, подкрепящи тезата, че политиката на Фед може да остане ограничителна за по-дълъг период от очакваното, пазарът на ценни книжа отказва да го приеме, смятат стратези

11:03 | 14.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bing Guan/Bloomberg
Снимка: Bing Guan/Bloomberg

Американските акции са готови за нова порция разпродажби, след като вече прибързано включиха в ценообразуването си пауза в ръстовете на лихвите от страна на Федералния резерв. На това мнение са стратезите на Morgan Stanley.

Макар да има признаци, подкрепящи тезата, че политиката на Фед може да остане ограничителна за по-дълъг период от очакваното, пазарът на ценни книжа отказва да приеме тази реалност, посочва екипът, воден от Майкъл Уилсън, съобщава Bloomberg.

Уилсън очаква влошаване на фундаментите наред с повишенията на лихвите да са двигателите на нови дъна за ценните книжа тази пролет. „Цената е почти толкова несвързана с реалността, колкото бе по време на този мечи пазар“, посочват стратезите.

Миналата седмица доходността по 2-годишните американски държавни ценни книжа надмина тази по 10-годишните с най-много от началото на 80-те – знак за отслабващото доверие в способността на икономиката да устои на допълнителни покачвания на лихвите. Междувременно американските ценни книжа бележат едно от най-силните си начала на годината в историята, въпреки че ралито започна да се охлажда, след като прогнозата на управителя на Фед Джером Пауъл за бъдещи увеличения на ставките натежа на настроенията.

Данните за американската инфлация също може да са катализатор за връщането на инвеститорите към реалността и синхронизирането на акции и облигации, ако цените са се увеличили с повече от очакваното, отбелязва Уилсън, според когото очакванията за такива резултати се увеличават. Данните за индекса на потребителските цени, очаквани във вторник, се прогнозира да покажат увеличение от 0,5% през януари спрямо месец по-рано, подхранвано от по-високи разходи за бензин. Това ще е най-голямото покачване от три месеца насам.

Уилсън прогнозира широкият измерител S&P 500 да приключи годината на равнище от 3900 пункта, което е с около 4,7% под равнището, на което измерителят приключи петъчната сесия. Той очаква акциите да поевтинеят с понижаването на прогнозите за резултатите на компаниите, преди да се възстановят през втората половина на годината.

Съотношението „Риск-възвръщаемост е толкова лошо, колкото е било по време на този мечи пазар“, посочва Уилсън. „Реалността за ценните книжа е, че паричната политика остава на рестриктивна територия в контекста на рецесия при печалбите на компаниите (когато мнозинството печалби на компании намаляват на годишна база за две или повече поредни тримесечия, бел. ред.), която сега започна сериозно“, допълват те.

Междувременно стратегът на Bank of America Corp. Савита Субраманиан заяви, че S&P 500 в момента се намира в краткосрочно рали и може да остане на меча територия още известно време.

„Може да останем в този мечи пазар още известно време, защото сме в процес на преструктуриране на технологичния сектор и всичко друго нараства в бенчмарка“, коментира тя. „Това няма да е добра среда за S&P 500“, допълва още.

Колкото до рецесия Субраманиан посочва, че пазарът ще трябва да изхвърли учебника, по който е боравил с последните няколко рецесии и да помисли какво точно се случва в момента. Например, суровините обикновено водят до движение надолу в кредитния цикъл, но в момента те изглежда са в добро състояние.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:55 | 14.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още