IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо страхът от пропускане на възможност все още не властва на пазара?

Трейдърите най-после започнаха да се вслушват във Фед и в сигналите на централните банкери

18:00 | 12.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Горещото рали на фондовата борса, подхранвано от акциите на компаниите от технологичния сектор, се охлади през изминалата седмица, тъй като инвеститорите сякаш най-накрая отчетоха какви всъщност са нагласите на Федералния резерв на САЩ, пише MarketWatch.

Бичи настроените инвеститори все пак виждат пространство за растеж, тъй като институционалните инвеститори и хедж фондовете се опитват да наваксат, след като намалиха или съкратиха дела на акциите в портфейлите си при миналогодишната технологична катастрофа.

В другия край мечи нагласите се противопоставят на това на фона на все още горещия пазар на труда и други фактори, които могат да доведат до повишаване на лихвите до дори по-високи нива от очакваното – в съответствие с динамиката, която диктуваше пазарните действия през 2022 г.

Участниците на финансовите пазари през изминалата седмица се доближиха до ценообразуването според това, което Фед им каза: лихвата по федералните фондове ще достигне връх от над 5% и няма да бъде намалена преди 2024 г.

След пресконференцията на управителя на Фед Джером Пауъл на 1 февруари пазарът все още очакваше лихвеният процент по федералните фондове да достигне връх от 4,9% и да завърши годината на ниво от 4,4%. Нажеженият отчет за работните места през януари, публикуван на 3 февруари, помогна да се обърне вълната, заедно със скока при индекса на мениджърите по поръчките (PMI) за сектора на услугите.

Междувременно доходността на чувствителните към паричната политика 2-годишни американски съкровищни облигации се повиши с 39 базисни пункта след края на заседанието на Фед.

Скокът в краткосрочните доходности беше послание, което изглежда разтърси инвеститорите на фондовия пазар, оставяйки S&P 500 да отчете най-лошото си седмично представяне през 2023 г., докато на Nasdaq Composite прекъсна поредица от пет последователни седмични ръстове.

Въпреки това цените на акциите все още растат през 2023 г. Биковете стават все по-многобройни, но не толкова повсеместни, казват експерти, за да представляват обратна заплаха.

И така, кой купува? Индивидуалните инвеститори са относително агресивни купувачи от миналото лято, преди акциите да достигнат ценово дъно през октомври, докато активността при опциите се наклонява повече към покупките на кол опции, тъй като трейдърите залагат на ръст на пазара, вместо да играят защита чрез купуване на пут опции, посочва Марк Хакет от Nationwide.

Междувременно анализаторите казват, че институционалните инвеститори се фокусират върху акциите с по-ниско тегло през новата година, особено в технологичните и свързаните с тях сектори, спрямо техните показатели след миналогодишния колапс. Това създава елемент на „FOMO“ или страх от изпускане (от Fear of Missing Out, англ., бел. ред.), което ги принуждава да играят на догонване и да стимулира ралито. Хедж фондовете бяха принудени да отпуснат къси позиции, което също увеличи печалбите.

Изминалата седмица обаче съдържаше някои нежелани отзвуци от 2022 г. Nasdaq се понижи, докато доходността по държавните облигации нарасна. Доходността по 2-годишните облигации, която е особено чувствителна към очакванията за политиката на Фед, се покачи до най-високото си ниво от ноември.

Трейдърите на опции хеджират на фона на възможността за краткосрочно нарастване на волатилността на пазара.

Междувременно горещият пазар на труда, подчертан от доклада за работните места през януари, заедно с други признаци на устойчива икономика, подклаждат опасенията, че Фед може да повиши лихвите повече дори от настоящите очаквания на централните банкери.

Някои икономисти и стратези започнаха да предупреждават за сценарий „без приземяване“, при който икономиката заобикаля рецесия, или „твърдо приземяване“. Въпреки че това звучи като приятен сценарий, страхът е, че това ще наложи Фед да повиши лихвите дори по-високо, отколкото централните банкери очакват в момента.

„Лихвените проценти трябва да се повишат и това е лошо за технологиите, лошо за растежа (акциите на растеж) и лошо за Nasdaq“, заяви Торстен Слок, главен икономист и партньор в Apollo Global Management, пред MarketWatch по-рано тази седмица.

И въпреки че пазарните участници вече приспособиха очакванията си до голяма степен в съответствие с изказванията на представителите на Фед, самите те не са отчели новите цели, добавя той.

Междувременно пазарите очакват публикуването във вторник на индекса на потребителските цени за януари. Икономисти, анкетирани от The Wall Street Journal, очакват индексът на потребителските цени да покаже 0,4% месечно покачване, което ще доведе до забавяне на годишния процент до 6,2% от 6,5% през декември след достигане на връх от около 40 години от 9,1% миналото лято. Очакванията са базовата инфлация, която изключва волатилните цени на храните и енергията, да се забави до 5,4% на годишна база от 5,7% през декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:18 | 12.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още