IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кашкари вижда по-голяма вероятност за рецесия заради банковата криза

Положителният знак е, че изтичането на депозити изглежда се е забавило, казва централният банкер 

11:16 | 27.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Според представител на Федералния резерв на САЩ проблемите в банковия сектор и възможността за кредитна криза увеличават вероятността от рецесия.

„Това определено ни доближава" до такава, заяви председателят на Фед в Минеаполис Нийл Кашкари пред CBS в неделя. 

„За нас е неясно доколко тези банкови затруднения ще доведат до широко разпространена кредитна криза. Ще забави ли това икономиката? Това е нещо, което следим много, много внимателно", каза Кашкари, който тази година има глас при вота за паричната политика. „Твърде рано е да се правят каквито и да било прогнози за следващата среща за лихвените проценти", пояснява той. 

Следващото заседание на Федералната комисия по откритите пазари, която определя паричната политика, е насрочена за 2-3 май.

Коментарите на Кашкари бяха по-предпазливи от изказванията на триото представители на Фед в петък, които заявиха, че инфлацията остава основен приоритет и може да оправдае по-нататъшно затягане на политиката. Това би могло да отразява промяна от страна на ръководителя на Фед в Минеаполис, който през последните месеци беше откровен ястреб*, подкрепящ повишаването на лихвените проценти с цел охлаждане на цените. 

Федералният резерв на САЩ продължи да затяга паричната си политика въпреки неотдавнашното „банково земетресение“. В сряда той повиши основния лихвен процент с четвърт процентен пункт до новия диапазон от 4,75 до 5,0%. Същевременно централните банкери сигнализираха, че няма много повече възможности за увеличение. До края на годината те се стремят към равнище на лихвения процент от 5,1% - както вече беше заложено през декември.

Председателят на Фед Джером Пауъл беше подчертал, че сега централната банка ще продължи напред – „от среща до среща". При това тя ще следи и за ефекта от банковия трус върху условията за кредитиране, които вероятно ще се затегнат. Намаляването на лихвените проценти не е част от основния сценарий на централната банка за тази година.

Промяната на лихвените проценти се случи, след като правителството на САЩ предприе действия за гарантиране на депозитите на две фалирали банки и след като Фед въведе нова програма за спешно кредитиране, предназначена да подкрепи други банки. Фед работи и за увеличаване на международния достъп до долари чрез засилване на суаповите линии с основните централни банки. 

Преди банковите сривове и пазарните сътресения този месец Кашкари заяви, че Фед трябва да повиши лихвите до около 5,4% и след това да ги задържи там, докато инфлацията се охлади. Според медианната прогноза на 18-те представители на Фед, актуализирана след срещата им този месец, лихвите ще се повишат до 5,1%, което е непроменено ниво спрямо последните прогнози от декември. 

Това предполага още едно повишение на лихвите с 25 базисни пункта през тази година, въпреки че седем банкери са предвидили по-висок връх на лихвите. 

Кашкари отбеляза, че намаляването на банковото кредитиране на фона на сътресенията в сектора в момента може да допринесе за известно затягане на политиката, което, както се надяват банкерите, ще доведе до понижаване на инфлацията, а това може да доведе до необходимост от по-малко увеличения на лихвените проценти.

Макар че банковата система е стабилна и банките разполагат със силни капиталови позиции и голяма ликвидност, ще отнеме време настоящите проблеми да се решат напълно, призна той. Кашкари, ветеран от финансовите кризи, създаде и управляваше Програмата за облекчаване на проблемните активи през първите месеци на кризата от 2008-2009 г. 


„Понякога е необходимо повече време, за да може всички напрежения да се отразят в системата", каза Кашкари. „Има някои тревожни признаци. Положителният знак е, че изтичането на депозити изглежда се е забавило. Възстановява се известно доверие сред по-малките и регионалните банки“. 

Други банки също така са силно изложени на риска от страна на държавните облигации - които бяха ускоряващ фактор за срива на SVB - и комерсиални недвижими имоти, което може да се окаже проблематично, казва още Кашкари. 

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:16 | 27.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още