IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индексът на страха Vix се сдобива с версия за измерване на волатилността през деня

Групата Cboe започва изчисляването на Vix1d заради засилената търговия на еднодневни опции

10:33 | 25.04.23 г.
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

Vix – индексът на волатилността, известен и като измерител на страха на Уолстрийт, преминава през най-голямата си промяна от години. Създава се нова версия на индекса, която ще проследява очакванията за краткосрочни колебания на пазара.

Еднодневният индекс на волатилността Vix1d се изчислява от борсовата група Cboe от понеделник в отговор на трансформацията на пазарите на деривати, която предизвика опасения относно ефективността и уместността на оригиналния Vix, пише FT.

Новият индекс ще измерва очакваната волатилност в S&P 500 през следващия ден на търговия, а не през следващия месец като Vix.

Роб Хокинг, ръководител продуктови иновации в Cboe, коментира в интервю за медията, че скокът в търговията с краткосрочни опции „оставя усещане на пазара, което 30-дневният индекс не улавя“. Той изразява надеждата, че еднодневният индекс на волатилността ще улавя точно тези усещания.

Почти половината от търговията с опции на S&P 500 досега този месец се е осъществявала с договори, които изтичат в деня, в който са търгувани. Такива краткосрочни договори позволяват на трейдърите да заемат по-целенасочени позиции около определени събития, като публикуване на икономически данни или срещи за паричната политика. Тези договори обаче не са включени в изчислението на основния Vix.

Краткосрочните обеми на търговия са се увеличили почти четири пъти от началото на 2020 г. насам, отчасти благодарение на добавянето на нови договори, които позволиха на инвеститорите да правят сделки с нулев ден всеки ден от седмицата.

По думите на Хокинг оригиналният Vix „все още измерва точно това, за което е предназначен“, но „хората са го следили, за да им даде представа за движения, които той не е проектиран да улови“. Затова и според него има смисъл от добавянето на новия индекс към групата Vix.

Vix започва да се изчислява преди 30 години. Той революционализира пазарите, като дестилира цените на хиляди различни договори за опции в едно число. Това число е стенограма за за очакванията на инвеститорите за нестабилност на пазара.

Средно около 750 хил. фючърсни и опционни договора на Vix на ден са били търгувани през 2022 г. и индексът е следен отблизо от банкерите като сигнал за времеви сделки за набиране на средства, като например първични публични предлагания.

Много наблюдатели се изненадаха от това колко спокоен беше индексът по време на спада на фондовия пазар, който започна миналата година. Някои инвестиционни фондове, които разчитаха на нарастващия Vix, за да хеджират срещу спадовете на акциите, се представиха дори по-лошо от по-широкия S&P 500 през 2022 г.

Високопоставен банкер в областта на първичните публични предлагания на акции, който е използвал индекса като задействащ фактор за сделки, казва, че „Vix не работи като индикатор в момента”.

Според специалисти по опции индексът не е погрешен, но вече се ползва толкова повсеместно, че често има злоупотреби или пък прекалено опростена употреба.

„Индексът често се интерпретира погрешно“, коментира Едуард Монрад, ръководител пазарни структури в Optiver, базиран в Нидерландия маркет-мейкър. Той посочва, че в известен смисъл това е доста тесен продукт и не представлява мярка за „това, което се е случило, или насочеността на [фондовия] индекс, каквато се предполага, че ще е тя“.

Vix има тенденция да се повишава, когато акциите падат, но може също да скочи, ако инвеститорите очакват рязко подобрение на условията. Обратно, ако акциите падат бавно и стабилно - както миналата година - Vix може да остане доста нисък.

Очаква се краткосрочният фокус на Vix1d да го направи много по-нестабилен от 30-дневния оригинал. В дните след колапса на Silicon Valley Bank миналия месец Vix скочи от 19 на 26,5 пункта - над дългосрочната си средна стойност, но далеч от нивата, обикновено свързвани с паника. Vix1d, за разлика от това, щеше да скочи от 15,3 на 40,2 пункта, ако се следва методологията на изчисление.

Засега Cboe няма планове да предлага договори, обвързани директно с еднодневния индекс. Хокинг казва, че уреждането на сделки, свързани с по-краткосрочния индекс, би повдигнало практически предизвикателства, но добавя: „Ако има търсене, ние винаги ще проучваме как ефективно да дадем на пазара начини за търговия“.

Cboe вече публикува няколко алтернативни индекса, включително деветдневен и едногодишен Vix, но те се затрудняват да поддържат същото ниво на внимание като оригинала.

Търговски групи като Optiver обаче насърчават създаването на нов индекс и по думите на Хокинг еднодневният индекс е разработен, „за да отговори на търсенето на клиентите“. Това също е знак, че борсата очаква неотдавнашният ентусиазъм на инвеститорите за краткосрочни опции да се запази въпреки опасенията на някои анализатори и регулатори, че това може да изкриви пазарите и да причини резки колебания в рамките на деня.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:33 | 25.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още