IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слабите китайски данни удрят цената на петрола 

Брентът и американският суров петрол са напът да отчетат месечни спадове от съответно над 7% и 9%

08:18 | 31.05.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Matthew Busch/Bloomberg
Снимка: Matthew Busch/Bloomberg

Цените на петрола продължиха да се понижават в началото на деня в сряда, тъй като притесненията за забавяне на търсенето от страна на най-големия вносител на петрол Китай след публикуването на по-слаби от очакваното икономически данни надделяха над положителния напредък по законопроекта за тавана на дълга на САЩ.

Фючърсите върху суровия петрол тип Брент с доставка през август поевтиняват с 23 цента до 73,48 долара за барел (-0,31%), а американският суров петрол тип West Texas Intermediate (WTI) поевтинява с 21 цента (-0,3%) до 69,25 долара за барел*. Двата бенчмарка не успяха да задържат по-ранните ръстове и преминаха към понижения след публикуването на данните за производството в Китай. Те поевтиняха с повече от 4% във вторник.

Юлският договор за сорта Брент, чийто срок изтича в сряда, и американският бенчмарк са напът да отбележат месечни спадове от съответно над 7% и 9%.

Производствената активност в Китай се сви по-бързо от очакваното през май поради отслабващото търсене, като официалният индекс на мениджърите по покупките в промишлеността (PMI) се понижи до 48,8 пункта от 49,2 пункта през април. Резултатът изостана от прогнозата за 49,4 пункта.

„Тъй като промишленото производство и инвестициите в дълготрайни активи в Китай нараснаха по-бавно от очакваното през миналия месец, пазарите се притесняват, че търсенето на суровини в Китай отслабва по-бързо от прогнозираното", казва пред Ройтерс Вивек Дар, директор на отдел „Изследване на суровините" в Commonwealth Bank of Australia.

„Сегашният песимизъм по отношение на търсенето на суровини в Китай контрастира с оптимизма в началото на тази година", добавя той.

В САЩ нагласите на търговците леко се подобриха, след като законът за вдигане на тавана на дълга на САЩ на стойност 31,4 трлн. долара и за постигане на нови съкращения на федералните разходи, изготвен с посредничеството на президента Джо Байдън и председателя на Камарата на представителите Кевин Маккарти, премина важно препятствие късно във вторник, като се придвижи до цялата Камара на представителите за обсъждане и очаквано гласуване за приемане в сряда.

Сегашният песимизъм по отношение на търсенето на суровини в Китай контрастира с оптимизма в началото на тази година.
Вивек Дхар
директор на отдел „Изследване на суровините" в Commonwealth Bank of Australia

Ако бъде приет, на администрацията на Байдън вероятно няма да се наложи да преговаря отново за тавана на дълга преди президентските избори през ноември 2024 г., казва Дар.

Крайният срок за договаряне на сделката по дълга почти съвпада със срещата на ОПЕК+ на 4 юни - Организацията на страните износителки на петрол и съюзници, включително Русия. Търговците не са сигурни дали групата ще увеличи съкращенията на добива, тъй като спадът на цените натежава на пазара.

През миналата седмица министърът на енергетиката на Саудитска Арабия Абдулазиз бин Салман предупреди продавачите на къси позиции, които залагат на спад на цените на петрола, да се „пазят", което е възможен сигнал, че ОПЕК+ може да намали добива.

Коментари на руски официални лица и източници, включително на заместник министър-председателя Александър Новак, обаче показват, че третият по големина производител на петрол в света клони към запазване на производството без промяна.

Междувременно саудитският петролен гигант Saudi Aramco може допълнително да намали официалните продажни цени на всички сортове суров петрол за Азия през юли с 1 долар за барел, което е най-ниското ниво от ноември 2021 г., показва проучване на Ройтерс. Това добавя смесени сигнали към пазара относно очакванията за добива.

През април Саудитска Арабия и други членове на ОПЕК+ обявиха допълнителни съкращения на добива на петрол с около 1,2 млн. барела на ден, с което общият обем на съкращенията от страна на ОПЕК+ достигна 3,66 млн. барела на ден според изчисления на Ройтерс.

*Цени към 8 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:18 | 31.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 14
OHЯ
преди 10 месеца
Поредна тъжна новина за ботоксолюбците ! Тъжно , а дрОгарЕ ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още