IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият борсов двубой: Изкуствен интелект срещу Фед 

Все пак технологичните иновации невинаги ще се превърнат в трайни бизнеси или трайни печалби, признава анализатор 

12:25 | 20.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Meta бе една от компаниите, на които Wall Street заложи през миналата седмица. Снимка: Bloomberg
Meta бе една от компаниите, на които Wall Street заложи през миналата седмица. Снимка: Bloomberg

Технологичните акции са в подем.

Инвеститорите обаче не могат да намерят единно мнение дали неотдавнашното им поскъпване изглежда като прелюдия към евентуален крах, подобен на този от дот-ком ерата, или като начало на по-трайно рали. 

Спекулациите за изкуствения интелект помогна на акциите на технологичните компании да достигнат рекордни стойности през тази година. Ралито само се засили в края на тримесечието, пише в свой анализ The Wall Street Journal. 

Индексът Nasdaq Composite отбелязва осми пореден седмичен ръст, което е най-дългата му серия от 10-седмичния период до март 2019 г. Индивидуалните инвеститори изкупуват акциите на технологично ориентирани компании, а данните на Vanda Research показват, че групата е вложила повече пари в Tesla, отколкото във всяка друга акция през миналата седмица. Залозите за опции също растат. Най-популярните контракти, изтъргувани в петък, бяха бичи залози за Tesla, Nvidia, Advanced Micro Devices, Apple и Meta Platforms по данни от Trade Alert.

Инвеститорите и анализаторите, които смятат, че ралито може да продължи, казват, че разработчиците на софтуер, производителите на чипове и други компании, които инвестират пари в изкуствен интелект, имат потенциала да бъдат в челните редици на технология, която може да промени обществото през следващите години. 

„Не гледам на това като на 1999 г.", казва Дан Айвс, старши анализатор в Wedbush Securities, имайки предвид поскъпването на акциите на дот-ком компаниите, което предшестваше болезнената пазарна разпродажба през следващата година. 

Други са по-скептично настроени. Те казват, че предишните цикли на подем и спад са ги научили, че е по-трудно, отколкото изглежда, да се изберат шепа компании, които в крайна сметка могат да доминират в дадена индустрия в дългосрочен план.

„В кариерата си все още не съм виждал технологичен цикъл, при който първоначалното поскъпване да не е изпълнено с повече шум и надежда, отколкото са дългосрочните перспективи", казва Джейсън Прайд, ръководител на инвестиционната стратегия и изследвания в Glenmede, базирана във Филаделфия компания за управление на богатството.

През тази седмица фонд мениджърите ще имат възможност да чуят председателя на Федералния резерв Джером Пауъл, който трябва да даде показания пред Конгреса в сряда и четвъртък. Те ще получат свежи данни за продажбите на съществуващи жилища и активността в производствената индустрия.

Досега икономиката се оказа по-стабилна, отколкото мнозина очакваха. Инфлацията остана висока, въпреки че се отдръпна от многогодишните върхове, достигнати през миналата година. Комбинацията от фактори накара Фед да сигнализира, че може да повиши лихвените проценти поне още два пъти до края на 2023 г.

Миналата година този вид анонси вероятно щяха да изплашат инвеститорите. Фонд мениджърите обвиниха за разпродажбите на пазара през 2022 г. - които доведоха до загуба на трилиони долари от стойността на технологичните акции – Фед – по-специално, че е предприел бързо повишаване на лихвените проценти. Тяхната обосновка: инвеститорите често разглеждат технологичните компании като инвестиции, които се изплащат в продължение на много години. Когато лихвените проценти се повишават бързо, мениджърите на парични средства могат да получат по-висока възвръщаемост за по-кратък период от време от други активи, като например държавни ценни книжа. Това може да направи акциите, особено сравнително скъпите технологични акции, по-малко привлекателни.

Ако превъртим историята към 2023 г., ще видим, че много инвеститори изглежда вече не гледат на Фед като на заплаха за технологичното рали. Индексът Nasdaq Composite е нараснал с 31% за годината, далеч надминавайки по-широкия индекс S&P 500, който се е повишил с 15%. 

Защо? Едно от възможните обяснения е, че инвеститорите се съмняват, че Фед ще продължи да повишава лихвените проценти.

„Пазарът по същество казва: „Не ви вярваме", казва Брад Конгър, заместник главен инвестиционен директор в Hirtle Callaghan. Той отбелязва, че американските акции поскъпнаха в деня след заседанието на Фед миналата седмица, като S&P 500, Dow Jones Industrial Average и Nasdaq Composite затвориха на най-високите си нива от 2022 г. насам.

Айвс е сред анализаторите, които смятат, че Фед е приключил с мерките. 

„Чувствам, че има по-голям шанс аз да играя в НБА, отколкото Фед да повиши лихвите още два пъти, а аз не съм добър баскетболист", каза той.

Теоретично приключването на повишаването на лихвените проценти би трябвало да се отрази благоприятно на технологичните компании, казва Майк Льовенгарт, ръководител на отдела за изграждане на моделни портфейли в глобалния инвестиционен отдел на Morgan Stanley. Такива компании често разчитат да заемат големи суми пари при атрактивни лихвени проценти, за да постигнат бърз растеж, каза той.

Чувствам, че има по-голям шанс аз да играя в НБА, отколкото Фед да повиши лихвите още два пъти, а аз не съм добър баскетболист.
Дан Айвс
старши анализатор в Wedbush Securities

„Когато лихвите паднат, условията за компаниите на растежа започват да се облекчават", добавя Льовенгарт.

Една от заплахите за този начин на мислене е инвеститорите да се окажат в грешка, когато отгатват мнението на Фед. Инфлацията може да не намалее достатъчно бързо, за да се хареса на централната банка. Това може да принуди централната банка да предприеме по-нататъшни увеличения на лихвените проценти, което потенциално може да спре ралито на акциите.

Друга потенциална заплаха за ралито зависи от нещо, на което инвеститорите може да не получат отговор за известно време: дали технологичните компании, чиито оценки се повишиха тази година, ще оправдаят очакванията на акционерите.

Бумът на изкуствения интелект е „съвсем реален фактор, който движи сектора и пазара", каза Льовенгарт. „Но е важно да се разбере, че технологичните иновации невинаги ще се превърнат в трайни бизнеси или трайни печалби“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:25 | 20.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още