IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Непубличният кредит и синдикираните пазари не са конкуренти

Първият се нуждае от публичните пазари, за да процъфтява, да се развива и да подхранва реалната икономика

18:00 | 15.07.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Днешният кредитен пейзаж изглежда много по-различен от този преди десетилетие. Една от формиращите промени е възходът на кредитирането извън традиционното банкиране. Това алтернативно кредитиране е нараснало почти шест пъти на публичните и непубличните пазари през последните 15 години, пише за Financial Times Крис Шелдън, съ-ръководител за глобалния кредит и пазарите в KKR, компания за инвестиции в публичен и непубличен корпоративен дълг.

Трябва да се отбележи, че пазарът на непублични кредити се разшири, за да се превърне в клас активи на стойност около 1,5 трилиона долара, съперничейки по размер на пазара на синдикирани кредити. Стана популярен наративът, че този растеж идва за сметка на публичните синдикирани пазари, както на заеми, така и на облигации.

Реалността обаче е, че връзката между тези пазари е много по-симбиотична от нулевата сума (ръстът на единия да е за сметка на другия – бел. прев.) - непубличният кредит все още се нуждае от публичните пазари, за да процъфтява, да се развива и да подхранва реалната икономика.

Предоставянето на кредити от търговските банки е намаляло с повече от 50 процента в резултат на световната финансова криза, пандемията от Covid-19 и сътресенията в банковото дело през 2023 г. Непубличният кредит все повече се намесва, за да запълни тази празнина и се превърна в предпочитан вариант за финансиране за много участници на пазара.

За значителен брой корпоративни емитенти и спонсори непубличният кредит предложи по-голяма скорост на процеса, гъвкавост и сигурност на изпълнението на фона на нестабилна пазарна среда. В резултат на това през последните 18 месеца повече от 90 процента от изкупуванията с ливъридж в световен мащаб бяха финансирани с непубличен кредит.

Не всяко финансиране обаче е непременно подходящо за непубличен кредит и прекомерното разчитане на него може да има последствия за класа активи и пазарите в по-широк план.

Синдикираните пазари предоставят изобилие от данни от ежедневната търговска дейност, които са от съществено значение за ценообразуването, както и по-подробна информация за кредитора чрез процеса на кредитен рейтинг. Тези данни играят ключова роля в предоставянето на сравними ценови показатели за непубличните кредитни транзакции.

Наличието на по-малко възможности за получаване на финансиране е един от няколкото фактора, които допринесоха за намаляване на сливанията и придобиванията. И вече видяхме няколко трансакции, преминаващи от непублично кредитно финансиране към стандартни синдикирани сделки. Ако синдикираните пазари не бяха толкова затруднени, спонсорите може би щяха да предпочетат да осигурят хибридно решение за своите финансови нужди.

Симбиозата между публичните и непубличните пазари става особено ясна в подчинените части на капиталовата структура. Синдикираните пазари служат като критична поддръжка за по-низшия дълг, който е по-надолу в класацията за защита на кредиторите. Те предлагат опции на компаниите или спонсорите на сделки, за да избегнат издаването на акции, да създадат повече гъвкавост в структурата на своите сделки или да защитят паричните салда. Без синдикираните пазари да са напълно отворени, тези страни може да избягват по-низшия дълг, както правят в момента.

Диверсификацията на капитала е полезна и за пазара. Мениджърите на непублични кредити набират милиарди долари – ангажименти от инвеститори да инвестират във фондове – за директно кредитиране и по-низши дългови фондове в световен мащаб. През 2022 г. бяха набрани повече от 30 милиарда долара само за по-низши дългове, най-много от 2016 г. насам. Но въпреки че през последните години бяха набрани рекордни количества непубличен кредитен капитал, това се случи сред по-концентрираната група кредитори в сравнение със синдикирания пазар.

Тази група сега извлича дивидентите от най-благоприятната среда за кредиторите, която сме виждали от повече от десетилетие. На фона на повишаването на лихвените проценти се наблюдава драматично увеличение на цената на капитала за финансовия пазар с ливъридж, което ще постави на изпитание икономическата устойчивост на много компании.

В крайна сметка ще отнеме време за пълното преотваряне на публичните пазари. То ще изисква подновена увереност в способността за осъществяване на финансиране, заедно с визия за края на повишаването на лихвите и нарастващата цена на капитала.

Това, което обаче трябва да осъзнаем, е, че непубличните кредити и синдикираните пазари не са конкуренти - те се допълват. Необходимо е голямо разнообразие от решения за финансиране, за да се отчете размера, сектора и финансовото състояние на емитента.

Просто казано, само защото е имало затваряне на платното на синдикираните пазари през последната година и половина поради пазарната волатилност, не означава, че това се е превърнало в еднопосочен път.

Заедно непубличният кредит и синдикираните пазари обогатяват финансовата система, задоволяват по-широк кръг от потребители и осигуряват критични точки за достъп до кредити, за да могат бизнесите да продължат да работят и да се развиват. Това не е игра с нулева сума.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:13 | 15.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още