IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разликата в разходите по заемите на нововъзникващите и развитите страни е на 16-годишно дъно

Развиващите се пазари свършиха добра работа в справянето с инфлационния шок, според анализатор

08:49 | 22.07.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Разликата в разходите по държавните заеми между нововъзникващите и развитите пазари спада до най-ниско ниво от 2007 г. насам заради очакваното намаление на лихвите в някои големи нововъзникващи икономики и затягане на паричната политика в западните.

През тази седмица спредът падна до по-малко от 2,9 процентни пункта – най-ниско ниво от 16 години, в сравнение с 4,8 процентни пункта преди година, според данни на Allianz Global Investors, цитирани от FT.

„Тази година имаше огромно разминаване между дълга на развиващите се пазари в местна валута и развитите пазари“, коментира Ричард Хаус, главен инвестиционен директор за дълга на нововъзникващите пазари в Allianz Global Investors.

Той пояснява, че инвеститорите осъзнават намаляването на разликата в доверието в политиците и централните банкери. „Развиващите се пазари свършиха добра работа в справянето с инфлационния шок, но не съм сигурен, че бихме могли да кажем същото за много от западните централни банки“, допълва той.

Централните банки в Латинска Америка и Източна Европа – регионите с най-добре представящите се пазари на облигации в света тази година, действаха по-бързо, за да повишат лихвите в отговор на инфлационния натиск, когато икономиките се отвориха отново след облекчаването на ограниченията, наложени заради пандемията.

Бенчмаркът на JPMorgan за държавните облигации в местна валута на нововъзникващите пазари е осигурил обща възвръщаемост от 7,5% за годината до момента, подсилен от подиндекса за Латинска Америка, който се е повишил с 21%, и от Централна и Източна Европа, който е спечелил 11 на сто, сочат данните.

За разлика от тях държавните облигации на САЩ са донесли обща възвръщаемост от едва 1,6 процента тази година, измерена от индекса на държавните облигации на ICE Bank of America. Германските облигации - де факто еталонът за еврозоната, са донесли обща възвръщаемост от 1,2 на сто.

Като се има предвид все още високата реална доходност, която предлага дългът на нововъзникващите пазари, намаляващата инфлация и перспективата за намаляване на лихвените проценти, което би трябвало да повиши цените на облигациите, много инвеститори се позиционират за допълнителни печалби.

„Облигациите в местната валута представляват много привлекателна възможност през следващите шест месеца и след това“, прогнозира Лиъм Спилейн, ръководител на отдела за дългове на нововъзникващи пазари в Aviva Investors. Той посочва Мексико, Перу, Южна Африка, Чехия и Полша като пазари с подценен потенциал за намаляване на лихвите.

Иън Стийли, международен главен инвестиционен директор фиксиран доход в JPMorgan Asset Management, коментира, че очаква облигациите в местна валута на нововъзникващите пазари „да продължат да се представят добре предвид високите реални лихвени проценти, тъй като централните банки до голяма степен са приключили с ръста на лихвите“.

„Нашето предпочитание е към страни с високи реални лихвени проценти като Бразилия, Мексико и Индонезия, както и страни, където очакваме инфлацията да спадне рязко, като Чехия“, добавя той.

Икономическите перспективи в развиващия се свят също изглеждат относително силни. В скорошна бележка до клиенти Bank of America прогнозира, че нововъзникващите икономики ще отчетат среден ръст от 4,1% през 2024 г. при 0,5% в САЩ. Ако прогнозата се реализира, разликата в икономическия растеж би била най-високата от десетилетие.

Представянето на дълга в местна валута отразява относителната устойчивост на някои от по-големите нововъзникващи икономики, които обикновено имат дълбоки местни пазари на облигации. По-малките и по-слабо развити нововъзникващи пазари, които разчитат повече на заеми в чуждестранна валута, изпитват трудности, тъй като нарастващата доходност от облигациите на запад намалява привлекателността на техния дълг, деноминиран в долари.

По-високите лихвени проценти в САЩ доведоха някои страни, които разчитат на дълг, деноминиран в долари, до дългов стрес и почти до фалит, припомня Дейвид Хоунър, ръководител стратегия за нововъзникващите пазари в Bank of America. Сред тези страни са Пакистан, Тунис и Египет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:11 | 22.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още