IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономисти на Фед се опасяват заради търговска стратегия на хедж фондовете с облигации

Късите позиции на търговците в някои фючърси на облигации, с които се възползват от премията на фючърсните договори над цената на базовия актив, достигат рекорди

12:03 | 24.09.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Изследователи от Федералния резерв предупреждават през последните седмици за възможни смущения на пазарите на държавни облигации на САЩ поради завръщането на популярна стратегия за търговия на хедж фондовете – къси продажби на фючърси на облигации.

Такива къси продажби влошиха спадовете на най-големия пазар на облигации в света през 2020 г., пише Ройтерс.

Късите позиции на хедж фондовете в някои фючърси на облигации, наскоро достигнаха рекорди като част от така наречените базисни сделки, които се възползват от премията на фючърсните договори над цената на базовите облигации.

Сделките се състоят в продажба на фючърсен договор, закупуване на съкровищни облигации, които са базисни активи за същия договор с финансиране по споразумение за обратно изкупуване (репо) и доставката им при изтичане на договора.

В две отделни бележки през последните седмици икономистите от Фед подчертават потенциалните рискове от финансова уязвимост, свързани с тези сделки. Те се осъществяват във време на нестабилност на пазара на държавни облигации на САЩ поради по-високите лихви и несигурност относно бъдещите действия на централните банкери.

Отделно, в бележка от 8 септември, която разглежда, наред с други неща, експозициите на хедж фондовете към Министерството на финансите, икономистите на Фед посочват, че има риск от бързо отпадане на основните търговски позиции в случай на по-високи разходи за репо финансиране. Това би влошило епизодите на пазарен стрес, допълва се в бележката.

Данните на Комисията за търговия със стокови фючърси (CFTC) показват, че нетните къси позиции на фондовете с ливъридж по някои фючърси на държавните облигации са почти на рекордно високи нива през последните седмици, съпоставени с дългите позиции на големите мениджъри на активи.

„Малко вероятно е Фед да гледа на това натрупване на базисни позиции в твърде благоприятна светлина и в крайна сметка може да поиска да ги ограничи“, коментира Стивън Зен, американски лихвен стратег в Deutsche Bank. Зен допълва, че подходът, който регулаторите ще предприемат, не е ясен, тъй като Фед няма пряк регулаторен надзор върху хедж фондовете.

От Федералния резерв отказват да коментират евентуални политически действия.

Подобни сделки допринесоха за неликвидността на държавните облигации през март 2020 г., когато пазарът се срина заради нарастващите страхове около пандемията. Това принуди американската централна банка да купи държавни облигации за 1,6 трлн. долара.

Някои играчи на пазара се опасяват, че подобна ситуация може да се повтори. „Сделките на основата на парични фючърси са уязвими към два риска: по-високи разходи за маржин на къси фючърси и по-високи разходи за финансиране на дълги позиции в брой“, коментират от Barclays в бележка.

Ако разходите за финансиране се увеличат на репо пазара, където хедж фондовете получават краткосрочни заеми срещу съкровищни облигации и други ценни книжа, спредът, или премията на фючърсните договори спрямо базовите парични съкровищни облигации, също ще трябва да се увеличи, за да поддържат печелившите основни търговски позиции.

Обратно, внезапно влошаване на икономиката и бърз спад на лихвените проценти може да тласне фючърсите нагоре. Това ще задейства лимитите за ограничаване на загубите и ще принуди фондовете да се откажат от тази търговска стратегия.

„Това потенциално може да доведе до повторение на пазарните сътресения от март 2020 г., а Фед ще се стреми да го предотврати“, коментира Зен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:03 | 24.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още