IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бъдещето на фондовите борси - дигитализацията

Кои ще са двигателите на пазара догодина според експерти

12:24 | 08.11.23 г.
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Как ще се променят познатите до момента фондови борси, какво бъдеще очаква Wall Street и Българската фондова борса, ще бъдат ли дигитализирани финансовите активи и доколко по-високите лихви променят пазарните нагласи, обсъдиха експерти в последния панел „Активни инвестиции“ на Investor Finance Forum.

Паричната политика на централните банки е това, което движи пазара в момента, коментира Любомир Леков, инвеститор и предприемач, основател на Investor.bg. Според него регионалните конфликти като тези в Украйна и Газа не са огромен фактор за пазарите, а има други два основни двигатели на фондовите борси. Единият от тях са високите лихви. „Преди две седмици доходността по американските държавни облигации достигна 5%, а истината е, че когато Федералният резерв на САЩ заяви, че ще спре да вдига лихвите си, това ще окаже най-голямо влияние на пазара“, коментира той.

Любомир Леков, инвеститор и предприемач, основател на Investor.bg. Снимка: Investor Media Group Любомир Леков, инвеститор и предприемач, основател на Investor.bg. Снимка: Investor Media Group

Тази година технологичният индекс на Wall Street Nasdaq Composite се повиши с 30%, а широкият измерител S&P 500 прибави 15% към стойността си от началото на годината. Индексът Russell 2000, обединяващ редица по-малки компании, обаче се е понижил и основната причина, която стои зад това, са високите лихви, посочи той.

Според Леков другата движеща сила за пазара е генеративният изкуствен интелект, като той оказва влияние при най-големите компании, чиито акции се очаква да поскъпнат най-много през годината.

На въпроса „Ще остане ли пазарът подвластен на лихвената политика тази година или ще се насочи към ръст?“, Стойчо Недев, IT предприемач, съосновател и технически директор на Давид Холдинг, отговори, че не се очакват лихвени понижения през следващата година, но няма да има и допълнителни повишения. Според него най-важни са коментарите на Федералния резерв, тъй като те управляват пазарните очаквания. „Разликата между фундамента и цената на акцията са очакванията“, коментира той.

Стойчо Недев IT предприемач, съосновател и технически директор на Давид Холдинг АД. Снимка: Investor Media Group Стойчо Недев IT предприемач, съосновател и технически директор на Давид Холдинг АД. Снимка: Investor Media Group

Когато една компания е натоварена със свръхочаквания, акциите ѝ може да поевтинеят, добави Недев. Според него нулевите лихви не са добър избор, затова е на мнение, че те ще останат на ниво около 5% известно време. Той заяви също, че твърде високите лихви в момента създават проблеми на фондовия пазар, но президентските избори в Америка догодина са бичи сигнал за пазара.

Недев се присъедини към мнението на Леков, че военните конфликти не са особено силен фактор за пазара. По отношение на движението на акциите, той призна, че очаква голямо движение при книжата на компании от сектора на недвижимите имоти, тъй като стойностите им са много ниски, а заемите, които компаниите държат - много високи.

Бисер Манолов, председател на борда на директорите на RYVYL (EU), заяви, че пазарът не трябва да се влияе толкова много от действията на централните банки и когато те правят грешки, инвеститорите също грешат. Той се фокусира върху това, че стават революционни процеси в момента на пазара. "Мегатрендът, който предстои, е токенизацията на финансови активи", заяви той.

По отношение на структурата на финансовите пазари в момента, Манолов е на мнение, че тя е проблемна. Подобряването ѝ обаче ще акумулира стойност от малките играчи. Новите платформи, които се изграждат в момента, ще променят функцията на парите и концепцията за активите. Според него обединените малки компании ще са водещи в близкото бъдеще и припомни казус, при който фалит на големи компании е бил причинен от малки такива.

Бисер Манолов, председател на борда на директорите на RYVYL (EU). Снимка: Investor Media Pro Бисер Манолов, председател на борда на директорите на RYVYL (EU). Снимка: Investor Media Pro

Във връзка с дигитализацията на активите, той заяви, че всички активи са "офчейн" (трансакциите се извършват извън блокчейна) и като такива имат дигитално проявление "ончейн" (дигитални активи, който съществуват само в блокчейн мрежата). Всички активи по света се оценяват на около 900 трлн. долара, твърди Манолов, прогнозирайки, че до 2030 г. 30 трлн. долара от тези офчейн активи ще бъдат дигитализирани. Според него това ще създаде финансови пазари без риск от фалит, тъй като компаниите ще бъдат проверявани предварително. Вече има и активни процеси по токенизация на държавни облигации, посочи той.

Допирните точки между блокчейн технологията и изкуствения интелект коментира Любомир Леков, който заяви, че със сигурност двете технологии ще се стимулират в близкото бъдеще. „Като инвестираме на американската борса, избираме известни компании. Тази индустрия има доста път, докато стане това, което трябва да бъде. Пазарът се вълнува от 3 до 30 години и от тази гледна точка трябва да обичаме технологията“, допълни той.

Бъдещето на Wall Street

За бъдещето на американската фондова борса Бисер Манолов заяви, че според него тя няма да съществува в традиционния си вариант, а ще се измени в един нов пазар, на който се търгуват дигиталните варианти на активите. „Токенизацията е убиецът на традиционните финанси“, коментира той. Системата вече създава проблеми, които не може да разреши.

Опасявам се, че технологията отдавна позволява промени, затова не е тя това, което ни спира, заяви Стойчо Недев. Според него спирачката е властта на централната банка, която трябва да държи безработицата и инфлацията под контрол. Първата в момента е нездравословно ниска, а втората все още не е под контрол, посочи той. Не вярвам, че централната банка ще се откаже толкова лесно, в крайна сметка някой спира тази токенизация и това не е технологията, заяви предприемачът.

Какво очаква Българската фондова борса?

Във връзка с това дали приватизацията на борсата ще спомогне за развитието на нашия пазар, Леков заяви, че за него е много по-важно дали има добри компании на пазара. Той отбеляза ръста на основния индекс на БФБ SOFIX от началото на годината до момента. Той допълни, че подобни движения се наблюдават и на румънската фондова борса. „Не е важно кой е собственик, а до каква степен държавата вижда потенциал в борсата“, каза той. По думите му на фона на развиващите се пазари, които нямат особена промяна, ръстовете на Румъния и България са впечатляващи.

Леков очаква с навлизането на големи компании, например на енергийни такива, на нашия пазар да бъдат привлечени повече инвеститори. „Целият ръст на румънската борса беше генериран от енергийните компании, заяви той.

Според Недев пък една от причините да не се инвестира достатъчно в публични дружества на БФБ е недоверието в мажоритарите. 

Кои ще са двигателите на пазара догодина?

Според Любомир Леков влияние на пазарите догодина ще окажат президентските избори в САЩ. Той очаква пазарът да е доста волатилен, но това ще е добра новина за инвеститорите в дългосрочни облигациии.

Бисер Манолов пък смята, че е подходящо да се купуват облигации с дългосрочна доходност.

Пазарите вече спряха да се влияят значително от лошите новини и мисля, че през следващата година Федералният резерв ще предизвика рецесия. Тя в крайна сметка не е нищо лошо, обобщи Стойчо Недев.

Всички новини от Investor Finance Forum и интервюта с участниците в него може да прочетете ТУК.

Генерални партньори на Investor Finance Forum са АРТЕКС и Fibank.

Основни партньори са MFG, Amundi, ЕЛАНА Финансов Холдинг, Българска Фондова Борса (БФБ), Българска банка за развитие, Shelly Group, Сирма Бизнес Кансълтинг, Капман Асет Мениджмънт АД, Concord Asset Management и Select Asset Management.

Събитието се организира с подкрепата на Пенсионно-осигурителна компания "Доверие" АД, EY Bulgaria, ЗЛАТЕН ЛЕВ КАПИТАЛ ЕАД, Компас Инвест АД, ЦКБ Асетс Мениджмънт ЕАД, MK Brokers, Devin Изворна, Винарна Ловико Сухиндол, J Point + и LATE CAFÉ & ROASTERY.

Институционални партньори са Българската стартъп асоциация (BESCO), Асоциация на индустриалния капитал в България, Българска финтех асоциация, Френско-българската търговска и индустриална камара, Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ), Асоциацията на българските лидери и предприемачи (ABLE) и Betahaus Sofia.

Медийни партньори са Bloomberg TV Bulgaria, Dnes.bg, BGLOBAL и Банкеръ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:09 | 09.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още
Финанси виж още