IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От водка до заложни къщи: Нова вълна от IPO-та залива борсата в Москва

Следващ в списъка на първичните предлагания е един от най-големите в страната търговци на горива на дребно, както и компания за добив на злато

17:44 | 11.11.23 г. 4
Автор - снимка
Създател
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Инвеститорите на дребно тласнаха водещия московски борсов индекс до равнища, невиждани отпреди началото на руската офанзива в Украйна. Сега техните пари изкушават десетки по-малки компании да продават акции.

Половин дузина фирми в сектори от информационните технологии до текстил досега са продали акции за над 12,4 млрд. рубли (130 млн. долара) в рамките на първични и вторични публични предлагания (IPO) през тази година. За сравнение само едно успешно IPO е било осъществено през миналата година, показват данни, обобщени от Bloomberg. Инвеститорите на дребно, които разполагат с близо осем пъти количеството пари на фондовете в момента, са били лидерите на пазара.

Следващ в списъка на първичните предлагания е един от най-големите в страната търговци на горива на дребно, който предлага акции при обща стойност, която е два пъти повече от всички останали продажби, взети заедно; както и компания за добив на злато, която бе санкционирана от Великобритания по-рано тази седмица. Търговецът на горива EuroTrans, с акции за продажба за 26,5 млрд. рубли, планира да се листне на 21 ноември, става ясно от съобщение на сайта ѝ. В четвъртък миньорът „Южуралзолото“ обяви, че ще предложи дял от 5% на инвеститорите този месец. Компанията може да търси оценка от 120 млрд. рубли, съобщи икономическият сайт РБК миналата седмица.

Движението на индекса MOEX Russia. Графика: Bloomberg LP Движението на индекса MOEX Russia. Графика: Bloomberg LP

Производителят на водка Kaluga Distillery Kristall, както и веригата заложни къщи „Мосгорломбард“ също обявиха, че планират листване на акции много скоро. Пет компании се готвят за IPO-та преди края на годината, като това ще зависи от условията на пазара, съобщава Interfax, позовавайки се на Наталия Логинова, директор връзки с емитенти на Московската борса.

Различен пазар

„Очакванията за голям брой IPO-та най-накрая започват да се осъществяват, но пазарът напълно се промени“, коментира Максим Орловски, съглавен изпълнителен директор за Русия на инвестиционната банка Renaissance Capital. Без институционални инвеститори като купувачи сделките ще останат по-малки, коментира той.

След като достигна до десетилетен връх от продадени акции за над 3 млрд. долара в Москва и Лондон през 2021 г., IPO потокът секна, когато президентът Владимир Путин изпрати войски в Украйна през февруари 2022 г. Средствата напуснаха пазара с увеличаването на санкциите на САЩ и ЕС. Единственото предлагане миналата година – на компанията за електрически тротинетки Whoosh, набра 33 млн. долара.

Но за руснаците, които останаха у дома, желанието да получат възвръщаемост на спестяванията си съвпадна с нуждите на местните компании, изправени внезапно пред ограничения на достъпа до капитал. И макар банките да предлагат лихви от около 10% по депозитите, индексът MoEx Russia е нараснал с 50% тази година – един от най-добре представящите се измерители, проследявани от Bloomberg международно.

На руските пари не са посрещани с отворени обятия в чужбина, което прави възможностите за инвестиции у дома по-привлекателни, коментира Олег Вюгин, бивш високопоставен държавен представител в централната банка и министерството на финансите. „Не всички пари напуснаха Русия, но вратите се затвориха“, посочва той.

Над 80% от търгуваните обеми акции сега идват от частни инвеститори, според данни на Московската борса. Средствата в профилите на дребно са нараснали до 8 трлн. рубли в края на второто тримесечие, което е 48% нагоре спрямо година по-рано, посочват от Руската централна банка. В същото време фондовете, които преди доминираха IPO-тата, сега управляват само около 1 трлн. рубли.

Повече сделки

Повече и по-големи сделки може да се очакват след правителствената директива, насочена към руските инвеститори, поели бизнесите на напускащи чуждестранни компании – че част от тези закупени акции трябва да бъдат листнати. Такива предлагания трябва да бъдат осъществявани една до три години след приключване на сделките по придобиване, заяви гуверньорът на Руската централна банка Елвира Набиулина през октомври.

Но натрупването на по-малки играчи може да увеличи риска на московския пазар, докато „абсолютната доминация на инвеститорите на дребно прави търговията сама по себе си по-волатилна“, коментира Елена Кожухова, анализатор на Veles Capital.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:28 | 11.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 2
earth1225
преди 6 месеца
"школи по китайски cekc и блоуджобс и тн"Това е и вярно, и трепач :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 7
Гошогошев
преди 6 месеца
До: Скъсана_УшанкаНе ти се отрази добре ,нещо тая новина ,разбута ти психиката
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 5
Скъсана_Ушанка
преди 6 месеца
IPOта да искаш в Мордор - има яко развиващи се бизнеси - производство на черни чували, жалейки, кръстове, венци, лопати, протези, инвалидни колички, радиоточки, москвичи, бяла боя за лади, палта, разносвачи на картофи, производство на ковчези и бояришник, студиа за подготовка покойници, школи по китайски cekc и блоуджобс и тн. С лопата да ги ринеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
xapoznai
преди 6 месеца
Да няма някаква грешка?! "Половин дузина фирми в сектори от информационните технологии до текстил досега са продали акции за над 12,4 млрд. рубли (130 млн. долара)"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още