IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хедж фондовете залагат на Европа в търсене на следващото рали при акциите

Перспективата за „превъзходство на Европа спрямо американските акции със сигурност има основание", смята експерт

19:10 | 01.04.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Инвеститорите залагат, че Европа ще задвижи следващия етап от глобалното рали на капиталовите пазари, тъй като по-скъпият пазар в САЩ предизвиква спомени за дотком балона.

Според данни на Goldman Sachs Group Inc. хедж фондовете в момента изграждат най-голяма експозиция към европейските акции спрямо глобалните индекси, пише Bloomberg. Взаимните фондове също увеличават разпределението си в акции от региона най-много от юни 2020 г., показва скорошно проучване на Bank of America Corp.

Перспективата за „превъзходство на Европа спрямо американските акции със сигурност има основание“, казва в интервю Пол Брейн, заместник-главен инвестиционен директор на отдела за множество активи в Newton Investment Management. „Големите американски технологии изглеждат надценени и може да се сблъскат с насрещни ветрове от конкуренцията и регулирането след скорошното рали“, допълва той.

Акциите в еврозоната поскъпнаха с около 4% през март, изпреварвайки тези в САЩ, и инвеститорите очакват цените им да продължат да се покачват, ако възстановяването на икономическия растеж съживи корпоративните печалби. Това е така, тъй като пламът на изкуствения интелект, обхващащ американския пазар, прави индекса S&P 500 все по-зависим от група от относително скъпи технологични акции.

Графика: Bloomberg Графика: Bloomberg

Разпределението на хедж фондовете в акции от Европа спрямо MSCI All-Country World Index е на най-високо ниво в историята, според данни на Goldman Sachs.

Въпреки че се повиши през март, водещият европейски индекс Stoxx 600, все още изглежда евтин. Неговото съотношение цена/печалба за 12 месеца напред от около 14 е само малко по-високо от дългосрочната средна стойност, според данни, събрани от Bloomberg. Дори като изключим високо оценените технологични акции обаче, S&P 500 е в скъпа територия.

По-голямата тежест на Европа в по-циклични сектори може да работи в нейна полза, тъй като икономики като Германия и Великобритания изглеждат готови да избегнат продължителна рецесия и глобалният растеж се засилва. Всяко облекчаване на лихвените проценти също може да помогне.

„Тъй като лихвените проценти падат и има признаци за меко кацане, възможността за разширяване в някои по-циклични части на пазара се подобрява“, според Питър Опенхаймер от Goldman Sachs. Той смята, че технологичните акции ще се представят добре, но вижда по-добри възможности за относително по-високи оценки извън САЩ.

Графика: Bloomberg Графика: Bloomberg

Драстичното намаляване на късите позиции също показва, че настроението по отношение на европейските акции се подобрява, според S&P Global. Очакваните къси позиции в региона бяха намалени до по-малко от 0,2% от общата пазарна капитализация в края на миналата година - най-ниското ниво от поне десетилетие, и оттогава остават близо до това ниво.

Екипът на BlackRock Inc. за EMEA iShares вижда признаци, че средства от клиенти се връщат обратно в Европа. Импулсът, според анализаторите, е тактически, като обхваща и инвеститори от САЩ.

Графика: Bloomberg Графика: Bloomberg

Екипът на BlackRock остава фокусиран обаче върху американските акции в по-дългосрочен план, като залага на повече печалби, свързани с изкуствения интелект. Други участници на пазара са убедени в устойчивото покачване на американските акции, тъй като очакват компаниите с голяма капитализация да продължат да осигуряват ръст на печалбите.

Като се има предвид историята, европейските акции се представят неумолимо по-слабо от тези в САЩ след последиците от световната финансова криза, с кратки периоди на относително възстановяване. Последният значителен епизод на превъзходство продължи около четири месеца, между октомври 2022 г. и март 2023 г. Тогава Stoxx 600 победи S&P 500 с повече от 12 процентни пункта през този период.

Графика: Bloomberg Графика: Bloomberg

Компаниите в САЩ също се очаква да отчетат силен ръст на печалбите тази година. Анализаторите предвиждат печалбите на фирмите от S&P 500 да нараснат с 8,3% през 2024 г., докато печалбите от Stoxx 600 се очаква да нараснат с 4%, според данни, събрани от Bloomberg Intelligence.

Все пак това дава пространство за наваксване, казва Никълъс Симар, старши мениджър на фондове за акции в Goldman Sachs Asset Management. „Може да има интересни възможности на европейския пазар“, посочва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:10 | 01.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още