IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банките от Wall Street се подготвят за мрачeн китайски сценарий за Тайван

Редица големи кредитори са поискали от служителите си да преразгледат плановете за действие при извънредни ситуации в региона

13:35 | 26.09.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Предизвикателството пред HSBC

В британската банка HSBC Holdings Plc, която е международният кредитор с най-голяма експозиция към Китай и Хонконг, призивите на най-големия ѝ акционер да отдели азиатския бизнес са продиктувани отчасти от загриженост, че е банката е уязвима от икономическото разделяне на САЩ и Китай. 

Ping An Insurance Group Co. би подкрепила отделянето на азиатския бизнес на HSBC или само на операциите на дребно в Азия, твърди запознат източник. Кредиторът, който е основан в Хонконг и Шанхай през 1865 г., се стреми все повече да инвестира в други пазари като Индия, за да смекчи финансовото въздействие от нестабилността в някои части на Северна Азия, казва анонимен източник. Изпълнителният директор на банката Ноел Куин се противопостави на призивите за раздяла с азиатския бизнес. От HSBC са отказали коментар.

Планирането на всички сценарии не е лесна задача, особено предвид факта, че ръководителите са предпазливи да не отблъснат китайски служители по изключително чувствителен въпрос. Старши частен банкер в Хонконг, който работи с богати китайски клиенти в европейска банка, казва, че темата е табу до такава степен, че банкерите изобщо не са склонни да провеждат официални разговори или да представят планове в писмен вид от страх да не се разбере за това в Пекин. 

„Някои от най-застрашените банки се страхуват да планират дългосрочно поради опасения от обратна реакция от страна на Китай“, обяснява Айзък Стоун Фиш, основател на Strategy Risks, която е специализирана в корпоративните отношения с Китай. „Банките, които водят много от тези разговори, го правят извън Китай и Хонконг.“

Уроците от Русия 

В някои случаи банковите ръководители се притесняват от ситуация - подобна на тази в Русия - при която Пекин забранява на чуждестранните банки да преместват активи или капитали в чужбина в отговор на каквито и да било санкции от САЩ. 

Руските власти планират да преразгледат индивидуалните искания за продажба на дялове на чуждестранни банки в страната, без да налагат пълна забрана за такива сделки, съобщиха по-рано двама служители, запознати с дискусиите по въпроса. Правителството ще разгледа всяко заявление и ще даде разрешение, ако прецени, че е от полза за страната, посочиха служителите. 

Информационната служба "Интерфакс" по-рано цитира заместник-министъра на финансите Алексей Мойсеев, според когото правителствена подкомисия по чуждестранните инвестиции ще отхвърли всички искания за продажба на дялово от чуждестранни банки, „докато ситуацията не се подобри“.

Европейските банки, включително Societe Generale и UniCredit SpA, понесоха удар на обща стойност от почти 10 млрд. долара заради дейността си в Русия, най-вече заради отписване на стойността на техните операции и заделяне на средства за предпазване от очакваните икономически последици.

Загубите за европейските банки заради дейността им в Русия се оценяват на близо 10 млрд. долара. Графика: Bloomberg Загубите за европейските банки заради дейността им в Русия се оценяват на близо 10 млрд. долара. Графика: Bloomberg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:03 | 26.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още