IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доходността по облигациите на Monte dei Paschi надхвърли 34%

Заради забавянето на планираните емисии на акции доходността се увеличи значително

15:38 | 12.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Офис на банката в Милано. Снимка: Bloomberg
Офис на банката в Милано. Снимка: Bloomberg

Проточващите се преговори с инвеститорите за планираната емисия на акции на Monte dei Paschi di Siena (MPS) доведоха до продажба на по-рискови облигации, емитирани от банката. В резултат на това доходността по Tier-2 облигациите с падеж през септември 2030 г. се повиши до 34,72% на платформата Tradeweb от 32,93% във вторник.

Според MPS и участващите институции ангажиментите за емитиране на акции на обща стойност 2,5 млрд. евро трябва да бъдат финализирани в сряда. Преди това вътрешни лица не изключиха възможността това да се случи едва в четвъртък, предава Ройтерс. 

Пет години след спасителната програма на стойност 8,2 млрд. евро, с която държавата получи 64% дял, MPS планира да набере допълнителни средства, да съкрати персонал и да увеличи капитала си.  Министерството на финансите на Италия ще запише 64% от предложеното предлагане, или 1,6 млрд. евро, в съответствие с дела си в банката. 

Италианските данъкоплатци ще осигурят до 1,6 млрд. евро, а останалата част трябва да дойде от частни инвеститори, за да се спазят правилата на Европейския съюз за държавните помощи.

Групата от осем банки, които трябва да гарантират емисията на MPS, е готова да подкрепи само една трета от частната част от набирането на капитала в размер на 900 млн. евро, казва един от източниците. В условията на поевтиняване на акциите на банките с една пета след руската инвазия в Украйна и мрачни икономически перспективи кредиторите, отговорни за организирането на сделката, са настояли Paschi да поеме ангажименти за голяма част от непродадените акции преди продажбата, за да подпишат те споразумение за поемателството при емисията. Продажбата на акциите ще позволи дългоочакваното преструктуриране на закъсалия кредитор, който за първи път беше спасен през 2009 г.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:38 | 12.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още