IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предупрежденията на най-влиятелния банкер в света 

Джейми Даймън предупреди за „ураган", който ще връхлети икономиката на САЩ, предизвикан от по-строгата парична политика на Фед

21:14 | 25.10.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: EPA/JUSTIN LANE
Снимка: EPA/JUSTIN LANE

Работата по Park Avenue вече е в ход. Зад защитните огради се издигат оголени стоманени греди, които свързват масивните бетонни колони с отворените плочи на етажа. На пръв поглед строителна площадка като много други в центъра на Манхатън, но тук, между 47-а и 48-а улица, се строи нещо специално. През 2025 г. тук ще бъде открита новата централа на JP Morgan Chase - най-голямата банка в САЩ. Сградата е проектирана така, че да отразява статуса на възложителя. Небостъргачът ще се издига на 60 етажа и 423 метра в небето над Ню Йорк, което го прави една от най-високите сгради в мегаполиса. Сградата е проектирана от известния архитект Норман Фостър.

Но 280 Park Avenue ще бъде нещо повече от модерна офис сграда. Небостъргачът е паметник на човека, който ще е ръководил JP Morgan в продължение на 20 години, когато новата централа бъде завършена: Джейми Даймън. Той ръководи съдбата на кредитната институция от 2005 г. насам, като наблюдава възхода ѝ във финансовия сектор. След първата си пълна година начело Даймън увеличава приходите на банката до 61 млрд. долара. Оттогава насам те са се увеличили почти двойно.

Под негово ръководство банката преживява финансовата криза, скандалите, както и пандемията от Covid - и то в условията на коренно променяща се среда. Когато Даймън пое настоящата си работа, Lehman Brothers отчиташе рекордни печалби, а BlackRock управляваше само около 450 млрд. долара. Днес сумата е 10 трлн. долара, а Lehman вече не съществува. Въпреки тези сътресения Даймън успява да изведе основаната през 1895 г. банка на върха и да я задържи там. Нищо чудно, че е смятан за най-влиятелния банкер в света, пише в свой анализ германският WirtschaftsWoche.

Ето защо политиците и икономистите се вслушват внимателно, когато Даймън говори за бъдещето. През лятото той предупреди за „ураган", който ще връхлети икономиката на САЩ, предизвикан от по-строгата парична политика на Федералния резерв и войната в Украйна. Скоро след това той предупреди, че вероятността Съединените щати да бъдат обхванати от нещо „по-лошо" от рецесия е "20-30%". Преди няколко дни самата JP Morgan отчете 17% спад на печалбата за третото тримесечие до 9,7 млрд. долара. Банката е един от основните места за глобални сделки по сливания и придобивания, но през последното тримесечие печалбата ѝ спадна с 43% при приходи от 1,7 млрд. долара.

Думите на Даймън могат да разтърсят индустрията. „Когато той каже нещо подобно, останалите изпълнителни директори на банки се вслушват внимателно", казва добре запознат вътрешен човек от бранша. Успехът на Даймън и продължителността на неговия мандат на върха на американската банкова индустрия му дават статут на „говорител на класата". Към това се прибавя и функцията му на най-значимия лобист на банковата индустрия в политиката. Даймън оглавяваше за известно време Business Roundtable - най-важната лобистка група на големите американски компании, беше смятан за „любимия банкер на Обама" и се твърди, че поддържа контакти и с Джо Байдън. С течение на годините той се превръща не само в най-влиятелния поддръжник на високите финанси, но и в „primus inter pares" на изпълнителните директори на банките.

Това се вписва добре в характера му, казва човек от бранша. Даймън се смята за голяма личност, но също така и за приятен човек. Непринудените разговори с изпълнителните директори на банки могат да бъдат болезнено скучни. Не и при Даймън.

66-годишният мъж е жизнерадостен. И - изключение сред финансовите акули - никога не пропуска да изрече добре поднесена ругатня. Докато някои банкери се крият зад технически жаргон и експертни познания, Даймън залага на ясни изявления. Например биткойнът „не е истински и може да бъде забранен", каза веднъж Даймън. Всеки, който купува криптовалута, е „глупак" - преценка, която той разпространи и върху близкото си семейство. Дори неговата „някога умна дъщеря", казва Даймън, е купила биткойн. 

Оценката на шефа на JP Morgan за криптовалутите може да бъде споделена и от други топ банкери. Но малцина биха се изразили по този начин. Изглежда, че Даймън се радва на вниманието, което може да предизвика с подобни провокации. Като цяло той не изглежда да е наказан с малко его. Когато през 2008 г. е призован да даде показания пред Конгреса за подкрепеното от правителството поглъщане на изпадналата в затруднение инвестиционна банка Bear Stearns от JP Morgan Chase, той се отказа от обичайните дни на подготовка от страна на правния отдел на банката си. Вместо това се обажда на родителите си, за да се увери, че гледат изявата му по телевизията.

Последна актуализация: 18:45 | 25.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
bvg
преди 1 година
До: zelka007Банкерите раздадоха трилиони кредити, като накараха глупаците да се разпишат на 1% лихва,, а сега ще им повишат лихвите на 8-10%. В същото време взимат парите от прчатницата на 0% лихва и от досадни депозанти на отрицателни лихви. Добре ли е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 0
zelka007
преди 1 година
Много ще ми е интересно , като влезнем в десетилетие на затягане на количествените облекчения , колко от такива велики банкери ще останат на пазара с банките им ... Някъде четох , че тези печатания на пари единствено помпали активите на такива мега банки и не достигали до средните и малките организации в държавите ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още