IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Финансовият лизинг може да изчезне като продукт заради законови промени

Ако се приемат окончателно внесените поправки в Търговския закон, касаещи финансовия лизинг, ще се отвори "кутията на Пандора", посочи Борислав Тодоров

16:37 | 05.01.23 г. 1
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Има риск финансовият лизинг в България да изчезне като продукт заради непоносимите рискове, които компаниите ще трябва да поемат, ако бъдат приети промените в Търговския закон. Това коментира Борислав Тодоров, експерт по лизинг и застрахователно посредничество, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

В парламента са внесени няколко проекта за промени в Търговския закон, част от тях са свързани с финансовия лизинг и бяха приети преди Коледа. Промените в Търговския закон, касаещи финансовия лизинг и приети на първо четене в парламента, се отнасят до риска от случайното погиване или повреждане на вещта при финансов лизинг. Сега този риск се носи от лизингополучателя. Промените предвиждат, ако бъдат приети на второ четене, тежестта на рисковете да се пренесе основно в полето на лизингодателя. Пренасят се част от рисковете, нетипични за застрахователя и към самия застраховател по "Каско".

Според Тодоров ако се приемат окончателно внесените поправки, касаещи финансовия лизинг, ще се отвори "кутията на Пандора".

"При сегашното законодателство двете страни са балансирано носещи тежестта на рисковете и се обезщетяват. А сега промените търсят защита на потребителите от несъществуващи проблеми", поясни той. По думите му ще се получи "брутален дисбаланс" в защитата на лизингополучателя. Дава му се и възможност да бъде недобросъвестен.

Лизингополучателят ще има право да получи обратно всичко платено до момента на погиването, включително еднократната такса за обработка на сделката, зад която стои човешки труд, който трябва да бъде възнаграден. Ще трябва да се върнат и всички лизингови вноски, включително и лихвите, които са цената на парите, които лизингодателят продава под формата на финансов лизинг, предоставяйки ви автомобил, камион, индустриално оборудване и т.н., обясни гостът.

"Ще трябва да върнем и заплатените застрахователни премии, които лизингодателят е заплатил за срока на договора до момента на погиване на вещта. Отваряме "кутията на Пандора", защото се опитваме да пренапишем облигационно-правни отношения на повече от 100 години, които са залегнали, не само в българското, но и в цялото континентално право".

Търсените промени в българския закон ще създадат дисбаланс. „Ако купувате автомобил в брой, 100% от рисковете ще бъдат за вас, но не и когато го взимате на лизинг. Ако до изплащането на целия лизинг вещта погине, например лек или товарен автомобил или промишлено оборудване, всички рискове остават не за ползвателя, а за някой друг, който освен всичко друго няма и отношение към голяма част от причините, довели до унищожаването на вещта“, коментира събеседникът.

„Допуснем ли тази промяна, която засяга облигационно-правни отношения, нищо няма да попречи на някои партии да прокарат закон, който освен лизинговите отношения да засегне и наемните“, предупреди гостът. 

По думите му направените промени звучат прекрасно за лизингополучателите, но проблемът е, че ако този закон бъде приет, то самият продукт ще изчезне под тази си форма на пазара, защото рисковете ще станат неуправляеми. 

Ще бъдат ли потърсени алтернативи на финансовия лизинг и има ли в момента такива? Как се разви лизинговият пазар през 2021 и 2022 година? 

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:37 | 05.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
bertram
преди 1 година
Даже в момента има измами с така нареченото 'надлизинговане', където едни 'дупета' карат лъскави лимузни купени и лизинговани на измамно висока цена (доста над реалната на която е сделката)... Представям си каква анархия ще настане ако им отворят вратичката описана в материала. Това ще доведе до огромно поскъпване на лизинга, защото компаниите ще са принудени да се застраховат много по-сериозно от сега. Въпрос е и каква ще е цената, която застрахователите ще търсят за подобни застраховки...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още