IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шефът на Barclays: Борбата с въглеродните емисии е определящ въпрос за банките

Важно е да се разберат и вземат предвид външните фактори, като непредвидените разходи и рискове като нахлуването на Русия в Украйна, изтъква К. С. Венкатакришнан

19:15 | 28.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Преходът на икономиката към въглероден неутралитет е един от днешните „определящи проблеми“, изтъква главният изпълнителен директор на Barclays Plc К. С. Венкатакришнан, цитиран от Bloomberg.

В един от първите си коментари след края на тримесечното лечение на рак, Венкатакришнан подчерта ролята, която банките играят в усилията за намаляване на високоемисионните дейности.

„Това със сигурност, освен банковата криза, която се случва от време на време, е един от най-важните проблеми за главен изпълнителен директор на кредитор“, посочва той по време на конференция на Barclays в Ню Йорк. „Нуждаем се от намаляване на въглеродно интензивната дейност и застъпничеството за това е важна роля при финансите“, добавя ръководителят на британската банка.

Неговите забележки са направени в момент, когато републиканците в САЩ атакуват Wall Street заради фокуса на инвеститорите върху екологичните критерии, което според тях е част от усилията на прогресистите да дадат приоритет на изменението на климата за сметка на петролната, газовата и въглищната промишленост.

Глобалните инвестиции в зелени проекти като чиста енергия и електрически превозни средства скочиха с почти една трета миналата година до 1,1 трлн. долара, което приблизително се равнява на сумата, инвестирана в производството на изкопаеми горива, изчислява BloombergNEF.

Само инвестициите във възобновяема енергия ще трябва да достигнат 1,3 трлн. долара годишно до 2030 г., за да може светът да постигне глобалните климатични цели, посочва Международната агенция по енергетика (МАЕ).

Инвестициите в енергийния преход надхвърлят 1 трлн. долара през 2022 г. Източник: BNEF Инвестициите в енергийния преход надхвърлят 1 трлн. долара през 2022 г. Източник: BNEF

Венкатакришнан заяви от своя страна, че е важно да се разберат и вземат предвид външните фактори, като непредвидените разходи и рискове като нахлуването на Русия в Украйна. „Надявам се, че няма да направим твърде много стъпки назад. Предизвикателствата от последната година просто направиха по-очевидно колко трудно е това“, добавя той.

По думите му кредиторът помага на правителството на Обединеното кралство с финансовото планиране, като работи и с технологични компании, които извършват иновации за намаляване на емисиите на парникови газове.

На конференция в Ню Йорк от миналата седмица милиардерът инвеститор Том Стайър каза, че банкирането е единствената индустрия, която трябва да действа, за да се справи с изменението на климата. Американските банки са най-големите финансисти на проучванията за петролни и газови находища в световен мащаб, докато европейските кредитори се оттеглят, подчерта той.

Откакто Парижкото споразумение за климата беше подписано в края на 2015 г., Barclays е помогнала за уреждането на зелени облигации и заеми на клиенти за 58,7 млрд. долара, показват данни. През същия период базираният в Лондон кредитор е участвал в предоставянето на 110,9 млрд. долара финансиране на компании за изкопаеми горива.

Barclays участва в около 3,5% от тазгодишните продажби на зелени облигации в световен мащаб, което го прави осмият най-голям поемател на дълга, според данни на Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:03 | 28.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още