IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централните банки връщат златните си резерви у дома след санкциите срещу Русия

Според ново проучване 7% от участниците вярват, че увеличаващият се дълг на САЩ също има негативно влияние за зелената валута

10:42 | 10.07.23 г. 4
Автор - снимка
Редактор
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

Все повече държави прибират златните си резерви у дома като защита срещу вида санкции, наложени от Запада върху Русия, показва проучване на Invesco сред централните банки и държавните инвестиционни фондове, публикувано в понеделник.

Сривът на финансовите пазари миналата година причини широкоразпространени загуби за държавните парични мениджъри, които „фундаментално“ преосмислят стратегиите си с убеждението, че по-високата инфлация и засилените геополитически напрежения ще се задържат, пише Ройтерс.

Над 85% от 85 държавни инвестиционни фонда и 57 централни банки, взели участие в годишното проучване на Invesco Global Sovereign Asset Management Study, вярват, че инфлацията ще бъде по-висока през предстоящото десетилетие, отколкото през изминалото.

Златото и облигациите на развиващите се пазари се смятат като добри залози за тази среда, но замразяването миналата година на почти половината от златните и валутни резерви на стойност 640 млрд. долара на Русия от Запада в отговор на инвазията в Украйна явно е предизвикало промяна.

Проучването показва „значителен дял“ на централни банки, обезпокоени от поставения прецедент. Почти 60% от респондентите казват, че това е направило златото по-привлекателно, а 68% задържат резервите си у дома спрямо 50% през 2020 г.

Една централна банка, цитирана анонимно, казва: „Наистина държахме злато в Лондон... но сега го върнахме обратно към нашата страна, за да го държим като актив убежище и да го пазим на сигурно място“.

Род Рингроу, ръководител на официалните институции на Invesco, който е следил доклада, казва, че това е широкоразпространена позиция.

„Ако това е моето злато, тогава го искам в страната си – това е мантрата, която виждаме през последната около година“, допълва той.

Диверсифициране

Геополитическите опасения, в комбинация с възможностите на развиващите се пазари, насърчават някои централни банки и да се диверсифицират далече от долара.

Нарастващ дял от 7% вярват, че увеличаващият се дълг на САЩ също има негативно влияние за зелената валута, макар че повечето все още не виждат нейна алтернатива като световна резервна валута. Броят на онези, които възприемат китайския юан за потенциален конкурент, намаляват до 18% от 29% миналата година.

Почти 80% от 142 анкетирани институции виждат геополитическите напрежения като най-големият риск през последното десетилетие, а 83% цитират инфлацията като тревога за следващите 12 месеца.

Инфраструктурата се смята за най-привлекателния клас активи, особено проектите, включващи производство на възобновяема енергия.

Опасенията около Китай означават, че Индия остава една от най-привлекателните страни за инвестиции за втора поредна година. В същото време тенденцията, при която компаниите изграждат фабрики по-близо до мястото, където продават продуктите си, насърчава държави като Мексико, Индонезия и Бразилия.

Подобно на Китай Великобритания и Италия се смятат за по-малко привлекателни. Нарастващите лихвени проценти, съчетани с навиците за работа от вкъщи и онлайн пазаруване, които се наложиха по време на пандемията от COVID-19, означават, че собствеността сега е най-малко привлекателният частен актив.

Рингроу казва, че инвестиционните фондове, които са се представили по-добре през миналата година, са тези, които са признали рисковете, породени от завишените цени на активите, и са били готови да направят значителни промени в портфейла. И занапред ще остане същото.

„Фондовете и централните банки сега се опитват да се справят с по-високата инфлация“, каза той и добави: „Това е огромна промяна“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:55 | 10.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 1
Jorkata
преди 9 месеца
Последно време тоя данчоментака е много активен... дано си е заслужил допълнителната шепа "ценни" копейчици и георгиевската лентичка, която сигурно тайничко си носи вкъщи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
danchomentata
преди 9 месеца
Kроса през CBDC не работает в ползу долара сша
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 7
zelka007
преди 9 месеца
До: данчонефелнатарубля ... потиш ли нефелен , а ?! 1 рубля = 1 евро цент ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 12
danchomentata
преди 9 месеца
Краварите дали ще очастват в делкането на баницата УкраинаЕвропеискисоюзТаиван УЕТ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още