IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Таванът на бонусите на банкерите във Великобритания вероятно ще отпадне

Това обаче едва ли ще помогне на финансовата индустрия в страната да надмине конкурентите си по света

11:13 | 23.08.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Банките във Великобритания може да получат разрешение да плащат още по-големи бонуси от януари, но това едва ли ще помогне на финансовата индустрия в страната да надмине конкурентите си, тъй като топ банкерите се притесняват да заменят фиксираните си възнаграждения за по-несигурни.

Премахването на почти десетилетното ограничение на бонусите е основна част от облекчаването на правилата на Великобритания след Brexit, пише Ройтерс. Европейският съюз (ЕС) въведе тези ограничения, за да спре поемането на прекомерни рискове, след като данъкоплатците трябваше да спасяват банки по времето на световната финансова криза.

Резултатът от консултацията на Английската централна банка и независимия финансов регулатор Financial Conduct Authority относно предложението за премахване на ограниченията върху бонусите трябва да бъде публикуван през следващите седмици. Най-вероятно решението ще се прилага за печалби, реализирани през 2024 г., макар че е много вероятно да се разрешат бонуси и за 2023 г.

Регулаторите се надяват, че това ще привлече повече банкери от най-високо ниво във Великобритания и ще засили привлекателността на Лондон като международен капиталов център. Британската столица се конкурира с Ню Йорк, Сингапур и финансовите центрове на ЕС като Париж и Франкфурт.

Банкери, адвокати и консултанти по възнагражденията обаче казват, че високопоставените лица могат да загубят повече, отколкото да спечелят, ако се преместят в Лондон. „Премахването на тавана няма да привлече повече топ банкери в Обединеното кралство, защото заплащането им ще бъде по-несигурно“, казва Люк Хилдиард, директор на мозъчния тръст High Pay Center, пред Ройтерс.

Според най-новите данни на Европейския банков орган повече от 70% от базираните в ЕС банкери, които печелят над 1 млн. евро и подлежат на таван на бонусите, са били базирани във Великобритания, преди тя да напусне блока през 2020 г.

Ограничението на бонусите до 100% от фиксираното заплащане - или 200% с одобрението на акционерите - насърчи някои банки в Обединеното кралство да допълнят основните заплати с персонализирани и често неразкрити надбавки, за да направят възнагражденията по-конкурентоспособни в световен мащаб.

Според регулаторите това затруднява банките да намалят разходите и да поемат загубите при спад.

Очакванията са, че много банкери ще се противопоставят на замяната на гарантирано заплащане за потенциално по-високи бонуси, които могат да се променят силно в икономическите цикли.

„Много се съмнявам, че ще има драматично връщане към дните преди финансовата криза на ниски основни заплати и високи бонуси“, коментира Сюзан Хорн, ръководител международна заетост в Paul Hastings, пред Ройтерс.

„Имаме криза на разходите за живот, висока инфлация, ситуации, невиждани от 70-те години на миналия век... Обявяване на внезапни промени в структурата на бонусите на банките вероятно ще се окаже противоречиво“, допълва тя.

С премахването на лимита на бонусите от страна на Великобритания ЕС ще остане единственият регион в света с поддържано извънредно положение. Държави като САЩ, Сингапур, Япония и Швейцария използват други механизми за възпиране на прекомерното поемане на риск, които Великобритания също ще прилага. Една от мерките е предварително изплащане в кеш на част от бонуса. Останалата част ще се изплаща под формата на акции, които ще могат да бъдат осребрени при определени условия и период на задържане. Това улеснява и възстановяването на бонусите при неправомерно поведение.

Банкерите казват, че насочването на прожекторите към бонусите никога не е добро за тях, особено във време на доста обтегнати финанси за много хора. Някои банки вече се сблъскаха с критики заради решението им да не насочват по-високите лихви към депозитите.

„Не можете да си представите по-политически токсична тема за разговор. Това никога не е било искане на банковата индустрия и ние не искаме това да е разговорът в година на избори“, коментира старши банкер в международен кредитор, който намеква за очакваните парламентарни избори във Великобритания през 2024 г.

Промяна на възнагражденията ще е трудна и заради това, че по-високите основни заплати са включени в договорите и изискват съгласието на служителите или промяна на длъжността в компанията.

Според обществената консултация премахването на тавана би подкрепило представянето на Великобритания като „място за правене на бизнес“. Не е ясно обаче дали дъщерните дружества и клонове на банки от ЕС във Великобритания ще бъдат обхванати от новите правила, както и дали ЕС ще отговори на решението.

Някои анализатори посочват, че не трябва да се преувеличава значението на бонусите в битката на Великобритания за разрастване на финансовия ѝ сектор, тъй като най-важното е конкурентоспособността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:13 | 23.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още